100 Baisers de Finlande
  • naamiot.web
100 Baisers de Finlande
op 29 en 30 maart 2017
Comédie Claude Volter. Avenue des Frères Legrain 98, 1150 Woluwe-Saint-Pierre.
De toegang is gratis, maar reserveren wordt aangeraden.

Ter ere van honderd jaar Finse onafhankelijkheid brengt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux dit voorjaar nieuwe Finse toneelliteratuur onder de aandacht. Het Finse leesdramafestival 100 Baisers de Finlande (‘100 Kussen uit Finland’) vindt op 29 en 30 maart plaats in theater Comédie Claude Volter in Brussel. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Le Magasin d’Écriture Théâtrale en staat onder leiding van regisseur en toneelschrijver Jean-Claude Idée.

Het festival heeft als doel nieuwe Finse toneelliteratuur in de schijnwerpers te zetten en zo de kans te geven opgenomen te worden in de theaterprogramma’s. De selectie is gekozen door de Belgische theaterexperts van Le Magasin d’Écriture Théâtrale tijdens een leessessie in het najaar van 2016. Op het programma staan werken van vier vooraanstaande Finse toneelschrijvers: Puputyttö van Saara Turunen, Fundamentalisti van Juha Jokela, Tyttö tuli! van Otso Kautto en Rakkaudesta minuun van Anna Krogerus. De teksten worden opgevoerd in het Frans. Voor de werken Jokela is het de eerste opvoering in het Frans: hun stukken werden speciaal voor dit evenement vertaald en bewerkt. Jokela zal zelf aanwezig zijn om over zijn werk te vertellen.

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux wil de bekendheid van Fins hedendaags drama in de Benelux vergroten, en legt daarbij de nadruk op vertaalde toneelteksten. Finse samenwerkingspartners van dit project zijn Nordic Drama Corner Oy en TINFOTheatre Info Finland. Daarnaast wordt het project gesteund door de Finse ambassade in België.

 

Festivalprogramma

Woensdag 29 maart

19.00 La petite lapine (Puputyttö)
van Saara Turunen

21.00 Fondamentaliste (Fundamentalisti)
van Juha Jokela

Donderdag 30 maart

19.00 Par amour-propre (Rakkaudesta minuun)
van Anna Krogerus

21.00 C’est une fille! (Tyttö tuli!)
van Otso Kautto

De toegang is gratis, maar reserveren is gewenst.

Comédie Volter : +32 (0) 2 762 09 63 – reservation@comedievolter.be

Magasin d’Ecriture Théâtrale : +32 (0) 2 539 15 71 – metasbl@yahoo.fr

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief