100 Baisers de Finlande
  • naamiot.web
100 Baisers de Finlande
op 29 en 30 maart 2017
Comédie Claude Volter. Avenue des Frères Legrain 98, 1150 Woluwe-Saint-Pierre.
De toegang is gratis, maar reserveren wordt aangeraden.

Ter ere van honderd jaar Finse onafhankelijkheid brengt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux dit voorjaar nieuwe Finse toneelliteratuur onder de aandacht. Het Finse leesdramafestival 100 Baisers de Finlande (‘100 Kussen uit Finland’) vindt op 29 en 30 maart plaats in theater Comédie Claude Volter in Brussel. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Le Magasin d’Écriture Théâtrale en staat onder leiding van regisseur en toneelschrijver Jean-Claude Idée.

Het festival heeft als doel nieuwe Finse toneelliteratuur in de schijnwerpers te zetten en zo de kans te geven opgenomen te worden in de theaterprogramma’s. De selectie is gekozen door de Belgische theaterexperts van Le Magasin d’Écriture Théâtrale tijdens een leessessie in het najaar van 2016. Op het programma staan werken van vier vooraanstaande Finse toneelschrijvers: Puputyttö van Saara Turunen, Fundamentalisti van Juha Jokela, Tyttö tuli! van Otso Kautto en Rakkaudesta minuun van Anna Krogerus. De teksten worden opgevoerd in het Frans. Voor de werken Jokela is het de eerste opvoering in het Frans: hun stukken werden speciaal voor dit evenement vertaald en bewerkt. Jokela zal zelf aanwezig zijn om over zijn werk te vertellen.

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux wil de bekendheid van Fins hedendaags drama in de Benelux vergroten, en legt daarbij de nadruk op vertaalde toneelteksten. Finse samenwerkingspartners van dit project zijn Nordic Drama Corner Oy en TINFOTheatre Info Finland. Daarnaast wordt het project gesteund door de Finse ambassade in België.

 

Festivalprogramma

Woensdag 29 maart

19.00 La petite lapine (Puputyttö)
van Saara Turunen

21.00 Fondamentaliste (Fundamentalisti)
van Juha Jokela

Donderdag 30 maart

19.00 Par amour-propre (Rakkaudesta minuun)
van Anna Krogerus

21.00 C’est une fille! (Tyttö tuli!)
van Otso Kautto

De toegang is gratis, maar reserveren is gewenst.

Comédie Volter : +32 (0) 2 762 09 63 – reservation@comedievolter.be

Magasin d’Ecriture Théâtrale : +32 (0) 2 539 15 71 – metasbl@yahoo.fr

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

OkraPlayground1 by Katariina Salmi 828x555
Muziek

TelepART: Okra Playground

20–24 februari 2018
België
Elektrofolkgroep Okra Playground begint in februari aan een tournee door Europa en geeft maar liefst vijf concerten in België. De band ontstond in 2010 uit het verlangen om een frisse, hedendaagse draai te geven aan Finse volksmuziek.
country_path_conversation_image_stanislav_dobak 828x555
Dance

TelepART: Veli Lehtovaara

22 februari–3 maart 2018
Zodiak, Helsinki, Finland
Danser en choreograaf Veli Lehtovaara brengt zijn laatste werk Peltotiekeskustelu/Conversations van Brussel naar Helsinki, waar het van eind februari tot begin maart wordt opgevoerd in het Zodiak – Center for New Dance in de Cable Factory. In de voorstelling communiceren drie dansers met elkaar en het publiek over evolutie, natuurlijke ontwikkeling en verandering.
Eyes_Wild_Open_828x555

Eyes Wild Open

Van 22 februari tot 22 april
Botanique, Brussel
Voor de eerste keer ooit brengt de fototentoonstelling Eyes Wild Open 70 jaar fotografie bijeen in een unieke scenografie. Bijzondere oude fotokunst, nieuw werk, projecties, teksten en zeldzame boeken van 30 fotografen uit 17 landen, tentoongesteld in het gerenommeerde kunstencentrum Botanique in Brussel. Een van de deelnemende fotografen is de Finse kunstenares Arja Hyytiäinen.
Doble_Mandoble_828x555_Credit_Hubert_Braxmaier
Circus

TelepART: Doble Mandoble

10, 12 &13 maart 2018
STOA, Kanneltalo & Vernissa, Finland
Het Belgische circusgezelschap Doble Mandoble staat van 10 tot 18 maart 2018 vier keer op het Bravo! International Festival for Young Audiences met de voorstelling Mi Otro Yo, waarin het duo een uur lang bewegingstheater, acrobatiek, objectmanipulatie en komisch goochelen combineert tot een spetterend geheel. De tiende editie van Bravo! vindt plaats in verschillende cultuurpodia in en rond Helsinki en biedt een breed scala aan internationale theaterproducties voor de jeugd.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief