100 Baisers de Finlande
  • naamiot.web
100 Baisers de Finlande
op 29 en 30 maart 2017
Comédie Claude Volter. Avenue des Frères Legrain 98, 1150 Woluwe-Saint-Pierre.
De toegang is gratis, maar reserveren wordt aangeraden.

Ter ere van honderd jaar Finse onafhankelijkheid brengt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux dit voorjaar nieuwe Finse toneelliteratuur onder de aandacht. Het Finse leesdramafestival 100 Baisers de Finlande (‘100 Kussen uit Finland’) vindt op 29 en 30 maart plaats in theater Comédie Claude Volter in Brussel. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Le Magasin d’Écriture Théâtrale en staat onder leiding van regisseur en toneelschrijver Jean-Claude Idée.

Het festival heeft als doel nieuwe Finse toneelliteratuur in de schijnwerpers te zetten en zo de kans te geven opgenomen te worden in de theaterprogramma’s. De selectie is gekozen door de Belgische theaterexperts van Le Magasin d’Écriture Théâtrale tijdens een leessessie in het najaar van 2016. Op het programma staan werken van vier vooraanstaande Finse toneelschrijvers: Puputyttö van Saara Turunen, Fundamentalisti van Juha Jokela, Tyttö tuli! van Otso Kautto en Rakkaudesta minuun van Anna Krogerus. De teksten worden opgevoerd in het Frans. Voor de werken Jokela is het de eerste opvoering in het Frans: hun stukken werden speciaal voor dit evenement vertaald en bewerkt. Jokela zal zelf aanwezig zijn om over zijn werk te vertellen.

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux wil de bekendheid van Fins hedendaags drama in de Benelux vergroten, en legt daarbij de nadruk op vertaalde toneelteksten. Finse samenwerkingspartners van dit project zijn Nordic Drama Corner Oy en TINFOTheatre Info Finland. Daarnaast wordt het project gesteund door de Finse ambassade in België.

 

Festivalprogramma

Woensdag 29 maart

19.00 La petite lapine (Puputyttö)
van Saara Turunen

21.00 Fondamentaliste (Fundamentalisti)
van Juha Jokela

Donderdag 30 maart

19.00 Par amour-propre (Rakkaudesta minuun)
van Anna Krogerus

21.00 C’est une fille! (Tyttö tuli!)
van Otso Kautto

De toegang is gratis, maar reserveren is gewenst.

Comédie Volter : +32 (0) 2 762 09 63 – reservation@comedievolter.be

Magasin d’Ecriture Théâtrale : +32 (0) 2 539 15 71 – metasbl@yahoo.fr

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

sonjajokiniemi_blab_ennakko1_c_tomas_uyttendaele2017
Dance

TelepART: Sonja Jokiniemi

23 november 2017
Next festival, Kortrijk, België
Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis. De onderliggende gedachte van de voorstelling is gebaseerd op taalkundige ondefinieerbaarheid, zintuiglijkheid, verlangens en reflexen; het gebied waar het menselijke en het niet-menselijke elkaar overlappen. Verschillende lichamen gebruiken elkaar voor verlenging, parallelle verbindingen en uitbreidingen. De essentie van Blab is het resultaat van de samenwerking en verhouding tussen de elementen van de voorstelling. Blab is een hybride, een mengeling van schilderen, beeldhouwen en choreografie. Het is een poging te ontsnappen aan de wereld van categorieën en bewustzijn en die te verruilen voor het onbekende, voor verenigingen van mens en voorwerp, voor beelden en rituelen van verlangen. Het onbekende manifesteert zich in een steeds veranderende sculptuur, waarvan de essentie het terrein van het onderbewustzijn in kaart brengt.
carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Multidisciplinaire

Carita Savolainen in de Finse ambassade

30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België
In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.
Leuven 828x555

Leuven Internationaal Kortfilmfestival

2-9 december 2017
STUK Kunstencentrum
De kroon op de honderdste verjaardag van Finland: Finse kortfilm in de spotlights op Kortfilmfestival Leuven van 2-9 december Tijdens de 23ste editie van het festival staan twee compilaties van Finse kortfilms op het programma, die laten zien wat Finse kortfilmmakers te bieden hebben op het gebied van spanning, humor en animatie.
Hamish_still_photo_828x555
Multidisciplinaire

Tentoonstelling Eeva-Mari Haikala in galerie V/MSP

7 oktober - 16 december 2017 Donderdag 14-19 uur, vrijdag en zaterdag 13-18 uur
Tulpstraat 35, 1050 Brussel

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief