Anssi Pulkkinens kunstwerk van brokstukken Syrisch huis voor het eerst tentoongesteld in Brussel
  • Streetvie(reassembled)_installation image_Bozar_photo Anssi Pulkkinen. web
14 juni 2017

 Foto: Anssi Pulkkinen

In opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux maakte beeldend kunstenaar Anssi Pulkkinen een werk rond thuisloosheid. Van 22 juni tot en met 6 juli wordt dit werk tentoongesteld in BOZAR in Brussel. Na Brussel reist de 13,5 meter lange installatie, opgebouwd uit het puin van een verwoest Syrisch huis, verder door de Benelux, Scandinavië en Finland. Het kunstwerk is onderdeel van het grote project Mobile Home 2017 van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten.

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux presenteert van 22 juni tot en met 6 juli het kunstwerk Street View (Reassembled) in Brussel. Het werk, met als thema ‘thuisloosheid’, werd in opdracht van het Instituut gemaakt door beeldend kunstenaar Anssi Pulkkinen in het kader van Mobile Home 2017, een gezamenlijk project van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten. Street View (Reassembled) bestaat uit de brokstukken van een door bombardementen verwoest Syrisch huis, verwerkt tot een installatie die als een tijdelijk straatbeeld door Europese steden trekt. De eerste tentoonstelling van het werk vindt plaats in BOZAR, met meer dan een miljoen bezoekers per jaar een van de belangrijkste kunstencentra van Europa.

De brokstukken werden in mei in een zeecontainer van Syrië naar Europa verscheept in samenwerking met de Fins-Syrische Vriendschapsvereniging. De installatie is opgesteld op de aanhanger van een vrachtwagen en trekt in de zomer langs verschillende tentoonstellingslocaties in de Benelux, Scandinavië en Finland. In Finland zal het werk van 13 tot en met 17 september 2017 voor het eerst te zien zijn op woonbeurs Habitare in het Helsinki Expo & Convention Centre. Thema van de grootste Finse beurs voor meubels, design en interieur is dit jaar ‘het huis van de toekomst’.

Pulkkinens werk zet de toeschouwer aan het denken over oorlog en het verlies van thuis, over publiek en privé, over de werkelijkheid en de weergave daarvan. ‘Een verwoest gebouw is altijd eveneens een teken van innerlijke verwoesting. Van een mensenleven met een verleden en een toekomst,’ vertelt Pulkkinen over zijn werk. ‘Met mijn werk wil ik de aandacht niet alleen vestigen op het leed van de slachtoffers in de werkelijkheid om ons heen, maar ook op onze eigen rol als toeschouwer.’ Anssi Pulkkinen (1982) is momenteel promovendus aan de faculteit voor beeldende kunst van de University of Arts in Helsinki en daarnaast bezig aan de laatste fase van zijn opleiding tot regisseur aan de Aalto University. Zijn werk was eerder onder meer te zien in museum voor hedendaagse kunst Kiasma en op het Mänttä Art Festival in Finland.

De vele lagen van Street View (Reassembled) worden belicht op diverse discussiebijeenkomsten, en tevens in de in de herfst van 2017 te verschijnen essaybundel Home (Reassembled), uitgegeven door de Nederlandse kunstboekenuitgeverij Jap Sam Books. Uitgangspunt voor de essays zijn de verschillende interpretaties van Pulkkinens werk. De bijdragen zijn afkomstig van een internationaal gezelschap van schrijvers uit de hedendaagse kunst, architectuur en Midden-Oostenstudies, onder wie de Syrische architecte en schrijfster Marwa al-Sabouni en islamdeskundige en professor Jaakko Hämeen-Anttila.

Het kunstproject van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux is onderdeel van het overkoepelende project Mobile Home 2017 van de Finse instituten in Parijs, de Benelux, Berlijn en Londen. Thema van dit gezamenlijke project – het grootste samenwerkingsproject in de geschiedenis van de culturele instituten – is thuis en wonen in al zijn verschijningsvormen en betekenissen. In meerdere Europese steden presenteert het project verschillende opvattingen en ideeën over wonen, dakloosheid en thuis uit de honderdjarige geschiedenis van onafhankelijk Finland.

Mobile Home 2017 maakt deel uit van het programma SuomiFinland 100, dat dit jaar de honderdste verjaardag van onafhankelijk Finland viert. Het project kwam tot stand met steun van het Finse ministerie van Onderwijs en Cultuur en het Arts Promotion Centre Finland. Street View (Reassembled) werd uitgevoerd in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, met steun van de Saastamoinen Foundation, Habitare en de Verbeke Foundation.

 

Meer informatie over het project: directeur van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux Aleksi Malmberg, tel. +32 (0)475 764332, aleksi.malmberg@finncult.be

Tytti Siukonen, projectmanager Mobile Home, tel. +33 7 71 43 54 56, tytti.siukonen@institut-finlandais.asso.fr

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ANDER NIEUWS

Warning: Use of undefined constant myOffset - assumed 'myOffset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-content/themes/wpbootstrap/single-news.php on line 64