Benoit Debyst: FESTIVAL MUSIQ’3 2018 : NORDIC VIBES
  • logo828555
6 juni 2018

En als de toekomst van muziek nu eens in het Hoge Noorden ligt? Scandinavische en Finse muzikanten spelen ongetwijfeld een belangrijke rol in het internationale muzikale landschap. In elke categorie zit een Scandinavische toets: vocale en instrumentale muziek,metal, traditionele en moderne muziek en jazz. In het Noorden zijn er geen gesloten grenzen tussen die verschillende muzikale talen zoals bij ons in het Zuiden.

Alle muzieksoorten vinden hun plaats tussen traditie en moderniteit, samensmeltend in een vruchtbare synergie, zonder hun eigen karakter te verliezen. Dat is dan ook een van de culturele sterktes van de noordelijke landen.Het Festival Musiq’3 nodigt u tijdens zijn 8ste editie uit om grenzen te overschrijden, uw verblindende vooroordelen af teschudden en u open te stellen voor verrijkende, nieuwe ontdekkingen.

Er zullen talrijke Scandinavische muzikanten aanwezig zijn in Flagey, le Marni en de Ter Kamerenabdij. Het kamerkoor van Helsinki zorgt voor een primeur in België met Vigilia van Einojuhani Rautavaara. Olli Mustonen wordt door de besten begeleid voor de première van zijn klavierkwintet in Brussel. We maken ook kennis met de grote jazzpianist Iiro Rantala, de briljante accordeonist Kimmo Pohjonen en vele anderen.

De vluchten uit het Hoge Noorden zullen tussen 29 juni en 1 juli dan wel goed volgeboekt zijn, onze geliefde trouwe festivalmuzikanten zullen toch niet ontbreken: Vassilena Serafimova en Thomas Enhco, de ensembles Kheops en Oxalys, het Brussels Philharmonic, Olga Paschenko, Lorenzo Gatto, Edgar Moreau en natuurlijk ons Festivalorkest met Shirly Laub.

Voor de kinderen komt An Pierlé nog eens terug met haar voorstelling Slumberland en zijn er Scandinavische tekenfilms waarvan de muziek verklankt wordt door de groep van Johan Dupont. En er wachten nog veel meer verrassingen op hen!

Tot slot herdenken we in 2018 ook drie verjaardagen: het honderdjarig bestaan van Stravinsky’s Histoire du soldat, de 100ste verjaardag van de dood van Claude Debussy en … de 70ste verjaardag van onze dirigent Guy Van Waas! Niets dan schoon volk!

Van 29 juni tot 1 juli verwacht het team van Festival Musiq’3 u voor drie dolle dagen vol muziek met bijna 300 muzikanten die meer dan 50 concerten en allerlei soorten animaties op touw zullen zetten. Kom luisteren en genieten!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Benoit Debuyst

Artistiek leider van het Festival Musiq’3

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Warning: Use of undefined constant myOffset - assumed 'myOffset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-content/themes/wpbootstrap/single-blog.php on line 80