Ima Iduozee: Hedendaagse choreografie – als het pellen van een ui
  • Ima_torino_1_kuva_Jani-Matti Salo 828x555px (3)
22 oktober 2015

Ik heb choreografie gekozen als mijn manier om menselijk gedrag te bestuderen. Voor mij is dans de primitiefste van alle vormen van communicatie, een directe ervaring van onze omgeving en omstandigheden. Ik geloof dat het menselijk lichaam cultuur, geschiedenis en collectieve herinneringen van vele generaties met zich meedraagt. De geërfde kennis die door onze aderen vloeit wordt zichtbaar dankzij het medium van de choreografie. In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden, luister ik naar de echo’s uit het verleden in dienst van onze gezamenlijke cultuur.

Ik heb me geoefend in talloze bewegingstechnieken, methodes en tradities om de aangeboren, authentieke beweging van het lichaam te kunnen onthullen. Het is als het afschudden van een huid, als het afzetten van een masker.

Het offeren van het lichaam op het toneel, in een voorstelling, voor het kritisch oog van het publiek, als een ritueel… Dat is een heldhaftige daad, die wordt begaan ten gunste van een gemeenschappelijke cultuur.

De toeschouwer begrijpt dat van hem of haar wordt gevraagd hetzelfde te doen, zichzelf ook bloot te geven. Dat roept vaak weerstand op, want in ons dagelijks leven proberen we ons juist verscholen te houden voor de waarheid. We blijven vluchten, tot iemand ons een halt toeroept en ons dwingt beter te kijken. Het blootgegeven lichaam nodigt ons uit zijn voorbeeld te volgen. Het aannemen van die uitnodiging en het deelnemen aan de handeling leidt tot een intieme situatie, die vereist dat ook wij ons laten zien.

Van steen tot gruis, tot stof, tot modder, en weer tot steen.

Hedendaagse kunst hoeft niet waarheidsgetrouw, beeldend of veraanschouwelijkend te zijn. Wanneer ik een choreografie maak, probeer ik een open tekst te schrijven, die ruimte laat voor deelname van het publiek, zodat de cirkel rond wordt. Ik probeer ruimte te laten voor vrije associatie, zodat de toeschouwer ook deelnemer wordt. Het is niet mijn plicht iets waarheidsgetrouws te creëren, vanzelfsprekendheden uit te storten of kant-en-klare antwoorden te geven. Mijn plicht is het creëren van omstandigheden waaruit iets beduidends kan ontstaan.

In het beste geval is dat ‘iets’ een ervaring die krachten blootlegt, de geest verheft en de ziel koestert.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Ima Iduozee

Ima Iduozee is een Finse danser en choreograaf, die zijn carrière begon als breakdancer. Zijn veelgeprezen eerste solovoorstelling This is the title was te zien in Scandinavië, Parijs en Turijn. Afgelopen zomer stond Iduozee met deze voorstelling op Julidans 2015 in Amsterdam, met steun van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Beeld © Jani-Matti Salo

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Warning: Use of undefined constant myOffset - assumed 'myOffset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-content/themes/wpbootstrap/single-blog.php on line 80