Maria Pettersson: F**k het patriarchaat
  • thefuture_600x0.400x400
28 november 2017

PERRRRRKELE!
Honderden Brusselaars gooien de Finse krachtterm eruit. Vol overgave en met rollende r. Nog een keer!
PERRRRRKELE!

We zijn op de eerste feminist curse night van België, de eerste in zijn soort buiten Finland. De vloekavonden komen uit de koker van de Finse denktank Hattu, en werden in Finland al zo’n tien keer georganiseerd. Het zijn populaire avonden, en ter ere van de honderdste onafhankelijkheidsdag van Finland brachten het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en de Beursschouwburg de feministische vloekavond naar het hart van Europa.

De avonden zijn bedoeld om stoom af te blazen over het verstikkende patriarchaat. Als je schoon genoeg hebt van intimidatie, ongelijkheid, seksisme en andere ellende, doet het goed om bij gelijkgestemden je hart te luchten.

Het podium wordt opgewarmd door de eerste vloekers, die onder andere vertellen welke reacties je kunt verwachten als een club een feministisch programma op touw zet. Zelf ga ik lekker tekeer tegen de seksisten van het Europees Parlement, waar ik werk.
Daarna staat het iedereen vrij om het podium te beklimmen. Dat doet de een na de ander, jong en oud, man en vrouw, van allerlei nationaliteiten, om hun ervaringen te delen over het leven in het patriarchaat.

Iemand vertelt hoe een huisvader haar in de nachtbus bepotelde. Een ander doet uit de doeken hoe een vrouw onheus bejegend werd tijdens een sollicitatiegesprek. Een derde vertelt over de intimidaties en het agressieve gedrag van een collega, een vierde draagt gedichten voor waaruit de eis opklinkt dat vrouwen veilig over straat moeten kunnen lopen, en een vijfde geeft een stand-upperformance over haar zwangerschap ten beste. Een van de sprekers, een man, is speciaal voor deze avond uit Stockholm overgevlogen om over de vrouwen in zijn familie te vertellen.

Het publiek is dolenthousiast. Het is bomvol, laatkomers staan de volledige tweeënhalf uur lang in de hal. De sfeer is bemoedigend en geborgen, ontspannen en uitgelaten. Iedereen kan rekenen op gejuich. Om de grappen wordt gelachen. Soms rolt er een traan. De meeste aanwezigen weten precies wat er bedoeld wordt, omdat ze het zelf ook hebben meegemaakt.

Als er genoeg gevloekt is, is het de beurt aan stand-upcomedian Jamie MacDonald. Zij organiseert feministische comedy-avonden in Finland en Brussel ligt aan haar voeten. Al voor ze klaar is, regent het applaus. Meer van dit! Spanje heeft zulke avonden ook nodig! Kunnen jullie ook naar Roemenië komen? Of naar Bulgarije? Griekenland kan zoiets ook wel gebruiken, kunnen jullie een tournee door Griekenland maken? De manager van de club komt persoonlijk vertellen dat dit hopelijk niet de laatste keer was.

‘Papier en vloekende feministen, de belangrijkste exportproducten van Finland,’ lachen de toeschouwers na afloop. En ze hebben geen ongelijk. Gelijkwaardigheid en de verbetering van de positie van de vrouw zijn al lange tijd speerpunten van het buitenlands beleid van Finland. Hoewel het met die gelijkwaardigheid en gelijke rechten ook in Finland niet altijd lukt, behoort Finland op dat gebied wereldwijd nog altijd tot de top. Dat weten ze in België ook, en na deze vloekavond zal niemand dat vergeten. Een week na de vloekavond word ik op metrostation Troon in het Frans aangesproken door een voorbijganger: ‘Bedankt voor de mooie avond. Die heeft me de ogen geopend. Als ik nu ergens onrecht zie, zal ik stilletjes perkele mompelen. Dat lucht op.’

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Maria Pettersson

Maria Pettersson (33) is een Finse schrijfster en politiek assistent van Europarlementariër Miapetra Kumpula-Natri. Ze vloekt vloeiend in tien talen en haar favoriete Engelse krachtterm is fucktrumpet.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Warning: Use of undefined constant myOffset - assumed 'myOffset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-content/themes/wpbootstrap/single-blog.php on line 80