Carita Savolainen in de Finse ambassade
  • carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Carita Savolainen in de Finse ambassade
30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België

© Carita Savolainen

A travers le regard / Katseen Kautta /  Passing on looks

(Suite III)

Carita Savolainen

30 november 2017 – 5 januari 2018

 

Teksten: Astrid Chaffringeon, Aliénor Debrocq, Kristina Haataja, Maarit Verronen

Geluid: Anu Junnonen

Choreografie: Meri Pajunpää

 

In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.

Centraal in Savolainens project staan twee beeldparen: een schilderij en een tekening van Finse en Belgische landschappen. Het zijn bestaande locaties waarmee de kunstenaar een sterke band heeft. In haar werk probeert Savolainen waarneembaar te maken wat doorgaans onzichtbaar blijft; je weet dat het er is, maar ziet het niet meteen. Haar landschappen zijn mentale beelden waarin ze de elementen hun plaats weer wil laten innemen. De beeldparen die aan de deelnemers van het project zijn voorgelegd, staan tegenover elkaar en scheppen een spanning die duidt op verschillende manieren van beleving. Het ene beeld, een schilderij, is gemakkelijker te herkennen dan het andere, een tekening, die gedeeltelijk schuilgaat achter een transparante sluier.

In zowel de Belgische als de Finse cultuur is aan het landschap door de eeuwen heen een grote symbolische waarde toegekend, verbonden aan identiteit. Landschappen zijn plaatsen van herinnering, waar de kijker zich thuis voelt. In dit project wordt het landschap beschouwd als een existentiële ruimte die ons in staat stelt onszelf te herkennen, maar ook onszelf in andermans ruimte voor te stellen.

De twee Finse landschappen zijn voorgelegd aan twee Belgische schrijvers van verschillende generaties, en de Belgische landschappen aan twee Finse schrijvers van verschillende generaties. Zo ontstaat een verknoping van perspectieven. Het oog en de geest gaan van de een naar de ander, van plaats naar plaats en van tijdspanne naar tijdspanne. De schrijvers hebben in vrije vorm een persoonlijke tekst geschreven als reactie op de afbeeldingen, zonder de intentie deze te beschrijven. Zo maken de schrijvers zich het vreemde landschap eigen, door kennis en fantasie, maar ook door wat ze zijn. Het beeld wordt woord.

Op vergelijkbare wijze zijn de beelden en later ook de teksten voorgelegd aan een componist, die ze in geluid zal gieten, en aan een choreograaf die ze zal vertalen in beweging. Het project wordt gepresenteerd in de vorm van performances en een tentoonstelling.

In het kader van de tentoonstelling verschijnt ook een drietalig boek over het project bij éléments de langage.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev 828x555
beeldende Kunsten

BOZAR: Somewhere in Between

20 juni-19 augustus
BOZAR, Brussel, België
Deze zomer organiseert BOZAR een tentoonstelling in samenwerking met kunstruimtes gerunt door artisten uit heel Europa. De brusselse kunstruimte Komplot wordt vertegenwoordigd door Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev.
Kari Ikonen helmikuu_Charles Bruere2
Muziek

TelepART: Orchestra Nazionale della Luna

23-24 juni 2018
Bimhuis, Amsterdam & L'Archiduc, Brussel
Het Orchestra Nazionale della Luna werd in 2015 opgericht door Manuel Hermia en Kari Ikonen en groeide al snel uit tot een van de bekendste orkesten van de maan. Het gevarieerde en unieke repertoire en de vindingrijke en energieke manier van spelen betoveren jazzfanaten van hier tot aan de maan. Het orkest was een opvallende verschijning tijdens het Finse jazz-seizoen van 2016, met zes concerten in april in het zuiden van het land.
logo828x555

MUSIQ’3 Festival: Nordic Vibes

29 juni - 1 juli 2018
Kerk van de Terkamerenabdij, Brussel
Het festival Musiq’3 brengt deze zomer in het kader van het thema Nordic Vibes een breed scala aan Finse muziek naar Brussel. Eind juni en begin juli is drie dagen lang muziek te horen van zowel grote Finse sterren als muzikanten die nog maar net zijn begonnen aan hun internationale carrière. Het festival werd opgericht in 2011 en heeft al sinds het begin als doel klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een breed, jong en zo divers mogelijk publiek . De organisatoren zijn trots op hun openheid en bereidheid tot experimenteren, en willen een podium bieden aan een zo bont mogelijke verscheidenheid aan muziekstijlen. Op het festival is van alles te horen: van koorzang, volksmuziek en wereldmuziek tot jazz en sounds met een rockrandje.
Trashpeze 1 by GoGuMa 828555
Circus

TelepART: Wise Fools

20-22 Juli, 3-5 Augustus 2018
Cirque Plus Festival, Brugge, België & Streeta(rt)nimation Festival, Luxembourg City
Wise Fools is een Fins circusgezelschap, gespecialiseerd in de driedubbele trapeze en het springtouw. Het trio begon met circus als hobby bij het Finse jeugdcircus Sorin Sirkus, en volgde een beroepsopleiding aan de École Superieure des Arts du Cirque (ESAC) in België.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief