Carita Savolainen in de Finse ambassade
  • carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Carita Savolainen in de Finse ambassade
30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België

© Carita Savolainen

A travers le regard / Katseen Kautta /  Passing on looks

(Suite III)

Carita Savolainen

30 november 2017 – 5 januari 2018

 

Teksten: Astrid Chaffringeon, Aliénor Debrock, Kristina Haataja, Maarit Verronen, Nicolas de Mar-Vivo

Geluid: Anu Junnonen

Choreografie: Mikko Hyvönen

 

In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.

Centraal in Savolainens project staan twee beeldparen: een schilderij en een tekening van Finse en Belgische landschappen. Het zijn bestaande locaties waarmee de kunstenaar een sterke band heeft. In haar werk probeert Savolainen waarneembaar te maken wat doorgaans onzichtbaar blijft; je weet dat het er is, maar ziet het niet meteen. Haar landschappen zijn mentale beelden waarin ze de elementen hun plaats weer wil laten innemen. De beeldparen die aan de deelnemers van het project zijn voorgelegd, staan tegenover elkaar en scheppen een spanning die duidt op verschillende manieren van beleving. Het ene beeld, een schilderij, is gemakkelijker te herkennen dan het andere, een tekening, die gedeeltelijk schuilgaat achter een transparante sluier.

In zowel de Belgische als de Finse cultuur is aan het landschap door de eeuwen heen een grote symbolische waarde toegekend, verbonden aan identiteit. Landschappen zijn plaatsen van herinnering, waar de kijker zich thuis voelt. In dit project wordt het landschap beschouwd als een existentiële ruimte die ons in staat stelt onszelf te herkennen, maar ook onszelf in andermans ruimte voor te stellen.

De twee Finse landschappen zijn voorgelegd aan drie Belgische schrijvers van verschillende generaties, en de Belgische landschappen aan twee Finse schrijvers van verschillende generaties. Zo ontstaat een verknoping van perspectieven. Het oog en de geest gaan van de een naar de ander, van plaats naar plaats en van tijdspanne naar tijdspanne. De schrijvers hebben in vrije vorm een persoonlijke tekst geschreven als reactie op de afbeeldingen, zonder de intentie deze te beschrijven. Zo maken de schrijvers zich het vreemde landschap eigen, door kennis en fantasie, maar ook door wat ze zijn. Het beeld wordt woord.

Op vergelijkbare wijze zijn de beelden en later ook de teksten voorgelegd aan een componist, die ze in geluid zal gieten, en aan een choreograaf die ze zal vertalen in beweging. Het project wordt gepresenteerd in de vorm van performances en een tentoonstelling.

In het kader van de tentoonstelling verschijnt ook een drietalig boek over het project bij éléments de langage.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief