Carita Savolainen in de Finse ambassade
  • carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Carita Savolainen in de Finse ambassade
30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België

© Carita Savolainen

A travers le regard / Katseen Kautta /  Passing on looks

(Suite III)

Carita Savolainen

30 november 2017 – 5 januari 2018

 

Teksten: Astrid Chaffringeon, Aliénor Debrocq, Kristina Haataja, Maarit Verronen

Geluid: Anu Junnonen

Choreografie: Meri Pajunpää

 

In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.

Centraal in Savolainens project staan twee beeldparen: een schilderij en een tekening van Finse en Belgische landschappen. Het zijn bestaande locaties waarmee de kunstenaar een sterke band heeft. In haar werk probeert Savolainen waarneembaar te maken wat doorgaans onzichtbaar blijft; je weet dat het er is, maar ziet het niet meteen. Haar landschappen zijn mentale beelden waarin ze de elementen hun plaats weer wil laten innemen. De beeldparen die aan de deelnemers van het project zijn voorgelegd, staan tegenover elkaar en scheppen een spanning die duidt op verschillende manieren van beleving. Het ene beeld, een schilderij, is gemakkelijker te herkennen dan het andere, een tekening, die gedeeltelijk schuilgaat achter een transparante sluier.

In zowel de Belgische als de Finse cultuur is aan het landschap door de eeuwen heen een grote symbolische waarde toegekend, verbonden aan identiteit. Landschappen zijn plaatsen van herinnering, waar de kijker zich thuis voelt. In dit project wordt het landschap beschouwd als een existentiële ruimte die ons in staat stelt onszelf te herkennen, maar ook onszelf in andermans ruimte voor te stellen.

De twee Finse landschappen zijn voorgelegd aan twee Belgische schrijvers van verschillende generaties, en de Belgische landschappen aan twee Finse schrijvers van verschillende generaties. Zo ontstaat een verknoping van perspectieven. Het oog en de geest gaan van de een naar de ander, van plaats naar plaats en van tijdspanne naar tijdspanne. De schrijvers hebben in vrije vorm een persoonlijke tekst geschreven als reactie op de afbeeldingen, zonder de intentie deze te beschrijven. Zo maken de schrijvers zich het vreemde landschap eigen, door kennis en fantasie, maar ook door wat ze zijn. Het beeld wordt woord.

Op vergelijkbare wijze zijn de beelden en later ook de teksten voorgelegd aan een componist, die ze in geluid zal gieten, en aan een choreograaf die ze zal vertalen in beweging. Het project wordt gepresenteerd in de vorm van performances en een tentoonstelling.

In het kader van de tentoonstelling verschijnt ook een drietalig boek over het project bij éléments de langage.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

OkraPlayground1 by Katariina Salmi 828x555
Muziek

TelepART: Okra Playground

20–24 februari 2018
België
Elektrofolkgroep Okra Playground begint in februari aan een tournee door Europa en geeft maar liefst vijf concerten in België. De band ontstond in 2010 uit het verlangen om een frisse, hedendaagse draai te geven aan Finse volksmuziek.
country_path_conversation_image_stanislav_dobak 828x555
Dance

TelepART: Veli Lehtovaara

22 februari–3 maart 2018
Zodiak, Helsinki, Finland
Danser en choreograaf Veli Lehtovaara brengt zijn laatste werk Peltotiekeskustelu/Conversations van Brussel naar Helsinki, waar het van eind februari tot begin maart wordt opgevoerd in het Zodiak – Center for New Dance in de Cable Factory. In de voorstelling communiceren drie dansers met elkaar en het publiek over evolutie, natuurlijke ontwikkeling en verandering.
Eyes_Wild_Open_828x555

Eyes Wild Open

Van 22 februari tot 22 april
Botanique, Brussel
Voor de eerste keer ooit brengt de fototentoonstelling Eyes Wild Open 70 jaar fotografie bijeen in een unieke scenografie. Bijzondere oude fotokunst, nieuw werk, projecties, teksten en zeldzame boeken van 30 fotografen uit 17 landen, tentoongesteld in het gerenommeerde kunstencentrum Botanique in Brussel. Een van de deelnemende fotografen is de Finse kunstenares Arja Hyytiäinen.
Doble_Mandoble_828x555_Credit_Hubert_Braxmaier
Circus

TelepART: Doble Mandoble

10, 12 &13 maart 2018
STOA, Kanneltalo & Vernissa, Finland
Het Belgische circusgezelschap Doble Mandoble staat van 10 tot 18 maart 2018 vier keer op het Bravo! International Festival for Young Audiences met de voorstelling Mi Otro Yo, waarin het duo een uur lang bewegingstheater, acrobatiek, objectmanipulatie en komisch goochelen combineert tot een spetterend geheel. De tiende editie van Bravo! vindt plaats in verschillende cultuurpodia in en rond Helsinki en biedt een breed scala aan internationale theaterproducties voor de jeugd.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief