Carita Savolainen in de Finse ambassade
  • carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Carita Savolainen in de Finse ambassade
30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België

© Carita Savolainen

A travers le regard / Katseen Kautta /  Passing on looks

(Suite III)

Carita Savolainen

30 november 2017 – 5 januari 2018

 

Teksten: Astrid Chaffringeon, Aliénor Debrocq, Kristina Haataja, Maarit Verronen

Geluid: Anu Junnonen

Choreografie: Meri Pajunpää

 

In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.

Centraal in Savolainens project staan twee beeldparen: een schilderij en een tekening van Finse en Belgische landschappen. Het zijn bestaande locaties waarmee de kunstenaar een sterke band heeft. In haar werk probeert Savolainen waarneembaar te maken wat doorgaans onzichtbaar blijft; je weet dat het er is, maar ziet het niet meteen. Haar landschappen zijn mentale beelden waarin ze de elementen hun plaats weer wil laten innemen. De beeldparen die aan de deelnemers van het project zijn voorgelegd, staan tegenover elkaar en scheppen een spanning die duidt op verschillende manieren van beleving. Het ene beeld, een schilderij, is gemakkelijker te herkennen dan het andere, een tekening, die gedeeltelijk schuilgaat achter een transparante sluier.

In zowel de Belgische als de Finse cultuur is aan het landschap door de eeuwen heen een grote symbolische waarde toegekend, verbonden aan identiteit. Landschappen zijn plaatsen van herinnering, waar de kijker zich thuis voelt. In dit project wordt het landschap beschouwd als een existentiële ruimte die ons in staat stelt onszelf te herkennen, maar ook onszelf in andermans ruimte voor te stellen.

De twee Finse landschappen zijn voorgelegd aan twee Belgische schrijvers van verschillende generaties, en de Belgische landschappen aan twee Finse schrijvers van verschillende generaties. Zo ontstaat een verknoping van perspectieven. Het oog en de geest gaan van de een naar de ander, van plaats naar plaats en van tijdspanne naar tijdspanne. De schrijvers hebben in vrije vorm een persoonlijke tekst geschreven als reactie op de afbeeldingen, zonder de intentie deze te beschrijven. Zo maken de schrijvers zich het vreemde landschap eigen, door kennis en fantasie, maar ook door wat ze zijn. Het beeld wordt woord.

Op vergelijkbare wijze zijn de beelden en later ook de teksten voorgelegd aan een componist, die ze in geluid zal gieten, en aan een choreograaf die ze zal vertalen in beweging. Het project wordt gepresenteerd in de vorm van performances en een tentoonstelling.

In het kader van de tentoonstelling verschijnt ook een drietalig boek over het project bij éléments de langage.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

sonjajokiniemi_blab_ennakko1_c_tomas_uyttendaele2017
Dance

TelepART: Sonja Jokiniemi

23 november 2017
Next festival, Kortrijk, België
Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis. De onderliggende gedachte van de voorstelling is gebaseerd op taalkundige ondefinieerbaarheid, zintuiglijkheid, verlangens en reflexen; het gebied waar het menselijke en het niet-menselijke elkaar overlappen. Verschillende lichamen gebruiken elkaar voor verlenging, parallelle verbindingen en uitbreidingen. De essentie van Blab is het resultaat van de samenwerking en verhouding tussen de elementen van de voorstelling. Blab is een hybride, een mengeling van schilderen, beeldhouwen en choreografie. Het is een poging te ontsnappen aan de wereld van categorieën en bewustzijn en die te verruilen voor het onbekende, voor verenigingen van mens en voorwerp, voor beelden en rituelen van verlangen. Het onbekende manifesteert zich in een steeds veranderende sculptuur, waarvan de essentie het terrein van het onderbewustzijn in kaart brengt.
Leuven 828x555

Leuven Internationaal Kortfilmfestival

2-9 december 2017
STUK Kunstencentrum
De kroon op de honderdste verjaardag van Finland: Finse kortfilm in de spotlights op Kortfilmfestival Leuven van 2-9 december Tijdens de 23ste editie van het festival staan twee compilaties van Finse kortfilms op het programma, die laten zien wat Finse kortfilmmakers te bieden hebben op het gebied van spanning, humor en animatie.
Hamish_still_photo_828x555
Multidisciplinaire

Tentoonstelling Eeva-Mari Haikala in galerie V/MSP

7 oktober - 16 december 2017 Donderdag 14-19 uur, vrijdag en zaterdag 13-18 uur
Tulpstraat 35, 1050 Brussel
IMG_20170826_164929_01 (1)
Poetryslam

TelepART: Venla Moisala vertegenwoordigt Finland op Europees poetryslam-kampioenschap

2 december 2017
Cultureel centrum Jacques Franck, Brussel, België
Het Europees kampioenschap poetryslam vindt dit jaar begin december plaats in cultureel centrum Jacques Franck in Brussel. Op het programma staan onder meer lezingen, workshops, een open podium, bijeenkomsten, projectbesprekingen en uiteraard het kampioenschap zelf, dat plaatsvindt op 2 december van 14.00 tot 23.00. De Finse slamdichter Venla Moisala zal de eer van haar land verdedigen.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief