Voor een nieuw Europees sociaal contract
  • 4aNESC_Logo
30 oktober 2018

De nieuwe conferentiereeks van EUNIC Brussel buigt zich over de toekomst van Europa

Na de eerdere initiatieven European Angst en Sweating for Europe lanceert EUNIC Brussel nu een nieuw project, bestaande uit 4 paneldiscussies, met de ambitie om een sociaal contract op te stellen dat rekening houdt met de bijzonderheden van de wereld van nu. De paneldiscussies zijn gericht op de toekomst van Europa, met de begrippen “bescherming” en “zorg” als uitgangspunt.

Het project heeft als doel om een nieuw sociaal contract te ontwerpen, dat niet langer afhankelijk is van de relatie tussen burgers en de staat, maar deze overstijgt door rekening te houden met de verschillende aspecten van het leven van vandaag. Daartoe behoren de cruciale kwesties waarmee burgers zich geconfronteerd zien: veiligheid tegenover persoonlijke privacy, de verzorgingsstaat en sociale rechten, de opbouw van een inclusieve samenleving die verdeeldheid tegengaat, de uitdagingen van een vergrijzende bevolking, kansen voor de volgende generatie en behoud van natuur. Deze kwesties worden nu ook op Europees niveau aangepakt: het Europees Parlement heeft als doel om in 2018 ‘nieuwe en effectievere rechten aan burgers te verlenen’. Het is dus van groot belang om discussies met academici en praktijkmensen mogelijk te maken om een kritische en goed geïnformeerde mening voor een breder publiek te brengen.

 

Veiligheid tegenover privacy (Security vs. Privacy)

De reeks evenementen gaat op 30 oktober 2018 om 18.00 uur van start in het Huis van de Europese geschiedenis met als thema ‘veiligheid tegenover privacy’.

Door de ontwikkeling van netwerken en digitale gemeenschappen vervaagt het onderscheid tussen privé en publiek. Hoe kunnen de rechten van burgers worden gewaarborgd in het geval van noodmaatregelen of met betrekking tot de bewaking van persoonlijke gegevens? Hoe zit het met sociale media? Hoe wordt de vrijheid van meningsuiting beschermd wanneer de grens tussen openbaar en privé vervaagt? Doet de Europese Unie voldoende om onze privacy te beschermen? En hoe doet de EU dit?

Kimmo Rousku is onderzoeker op het gebied van digitalisering, schrijver van non-fictie en ICT-expert met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van informatie- en cyberbeveiliging. Hij heeft uitgebreide ervaring in overheidsadministratie en de afgelopen negen jaar heeft hij zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van digitale beveiliging en informatie- en cyberbeveiliging, risicobeheer en gegevensbescherming, en in het ontwikkelen en benutten van het potentieel van digitalisering in de publieke sector. Hij werkt momenteel voor het Bevolkingsregistercentrum van Finland als de secretaris-generaal van de Government Information Security Management Board (VAHTI).

Bénédicte Rey is docent sociologie aan de Universiteit van Belfort Montbéliard (UTBM) in Frankrijk en auteur van La vie privée à l’ère du numérique (Privacy in het digitale tijdperk). Haar onderzoek bij het Laboratoire RÉCITS voor onderzoek naar industriële, technologische en wetenschappelijke verandering richt zich op gedrag en technologieën.

Marta Peirano is een Spaanse schrijver en journalist, en sinds jaar en dag pleitbezorger voor privacy van burgers, overheidstransparantie, digitale veiligheid en een community-based infrastructuur. Ze is redacteur cultuur en technologie bij het Spaanse onlinedagblad eldiario.es. Als lid van multidisciplinair collectief Elástico is zij tevens codirecteur van het COPYFIGHT festival en medeoprichter van CryptoParty Berlín. Haar meest recente boek El pequeño Libro Rojo del activista en la Red (Het rode boekje van online-activisme) is een essay over de effecten van digitaal toezicht, met een voorwoord van Edward Snowden.

De discussie wordt gemodereerd door Karl van den Broeck, een Belgische journalist en essayist. Van den Broeck was twintig jaar lang verantwoordelijk voor de cultuurkatern van het Belgische dagblad De Morgen, en was daarna zes jaar hoofdredacteur van Knack. Momenteel is hij hoofdredacteur van de nieuwssite Apache.be en conferentie- en debatorganisator bij BOZAR.

Kimmo Rousku: Jij bent de risicomanager van je digitale leven!

Sign up 

banner-EN.png

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ANDER NIEUWS

Warning: Use of undefined constant myOffset - assumed 'myOffset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-content/themes/wpbootstrap/single-news.php on line 64