Essaybundel over kunst, thuis en thuishoren
  • Home Reassembled_kuva_pieni[20295]
7 september 2017

In samenwerking met de Nederlandse uitgeverij van kunstboeken Jap Sam Books presenteert het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux de essaybundel Home Reassembled – On Art, Destruction and Belonging.

In negen essays worden fundamentele kwesties van onze tijd aan de orde gesteld, zoals oorlog en thuisloosheid, de utopie van vrij verkeer, de wederopbouw van steden in puin en de ethiek van de kunst. Uitgangspunt van de teksten zijn verschillende interpretaties van Street View (Reassembled), het kunstwerk dat beeldend kunstenaar Anssi Pulkkinen maakte van de brokstukken van een Syrisch huis.

Street View (Reassembled) werd gemaakt in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux. Na een rondreis door meerdere landen is het werk nu voor het eerst te zien in Finland, waar het van 13 tot en met 17 september tentoongesteld wordt op woonbeurs Habitare. Pulkkinens werk en het bijbehorende boek Home Reassembled zijn onderdeel van Mobile Home 2017, een project waarin de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten in Parijs, Berlijn, Londen en Brussel gezamenlijk de betekenissen van ‘thuis’ onderzoeken.

De internationale en veelstemmige schrijversschare van Home Reassembled bestaat uit:

Umayya Abu-Hanna: journalist

Marwa al-Sabouni: architect en schrijver

Jaakko Hämeen-Anttila: islamonderzoeker, professor

Hanna Johansson: kunsthistoricus, professor

Anssi Pulkkinen: beeldend kunstenaar

Max Ryynänen: schrijver, docent

Issa Touma: beeldend kunstenaar, galeriehouder, documentairemaker

Vincent van Velsen: kunstcriticus, curator

Rosa te Velde: designjournalist en -onderzoeker

De presentatie van Home Reassembled vindt plaats bij het kunstwerk van Pulkkinen. Het boek wordt toegelicht door Annukka Vähäsöyrinki van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, uitgever Eleonoor Jap Sam en architect Marwa al-Sabouni, tevens een van de essayisten en keynote-spreker op Habitare.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ANDER NIEUWS