Sweating for Europe
  • Sweating for Europe
Sweating for Europe
24-26 april 2017
Brussel, België

Foto: Dida Zende

Aanmelding hier

 

Sweating for Europe brengt Europarlementariërs en burgers bijeen in de schaduw van het Europees Parlement voor een discussie over brandende Europese kwesties. Het hart van dit driedaagse evenement is een oude brandweerwagen, die is omgebouwd tot een op hout gestookte sauna.

Het project is ontstaan uit de behoefte om aloude gesloten deuren en hiërarchische structuren af te breken. Op 24 en 25 april 2017 nodigt Sweating for Europe Europarlementariërs uit om zich ’s avonds in de stoom te buigen over actuele zaken. Na de sauna ontmoeten EU-besluitvormers en burgers elkaar voor een gemodereerde paneldiscussie in het Parlamentarium. Elke avond wordt afgesloten met een openbare sauna en een cultureel programma, dat wordt opgeluisterd door muzikanten uit Finland en Europa. Op 26 april rijdt de saunatruck naar kunstencentrum BOZAR in het centrum van Brussel, waar inwoners van de stad welkom zijn om de discussie voort te zetten. Op donderdag 27 april schuift Bruzz Media aan voor een live-interview met Brusselse besluitvormers op de saunabanken.

 

Schema:

24-25 april 2017

18.30 Welkomstdrankje en livemuziek in het Parlamentarium

19.00-20.00 Paneldiscussie in het Parlamentarium. Moderator: Mikko Fritze (maandag) en Katja Kullmann (dinsdag)

20.00-21.30 Openbare sauna, Finse wilde keuken en livemuziek in het Parlamentarium en op het Luxemburgplein

Schema voor paneelbespreking:

Maandag 24 april om 19-20:00
Paneldiscussie in het Parlamentarium. Met de volgende leden van het EP:
Lucy Anderson, UK (S&D)
Hannu Takkula, Finland (ALDE)
Merja Kyllönen, Finland (GUE/NGL)
Heidi Hautala, Finland (Verts/ALE)
Muziek uitvoering: Jenő Balazs et son Orchestre tzigane

Dinsdag 25 april om 19-20:00
Paneldiscussie in het Parlamentarium. Met de volgende leden van het EP:
Sirpa Pietikäinen, Finland (EPP)
Jo Leinen, Germany (S&D)
Miapetra Kumpula-Natri, Finland (S&D)
Pavel Telička, Tsjechische Republiek (ALDE)
Ivan Jakovčić, Kroatië (ALDE)
Muziek uitvoering: Andreia Rio Fado trio

Inkom gratis. Zich aanmelden kan vanaf 5 april 2017 10.00 u.

26 april 2017

17.30 Openbare sauna bij kunstencentrum BOZAR

Inkom gratis

 

De FIREFIT-saunatruck is het werk van kunstenaar Dida Zende, die de brandweerwagen ombouwde met de hulp van Pro Puu in Lahti in 2012, het jaar waarin Helsinki designhoofdstad van de wereld was. Het project was een initiatief van het Goethe-Institut Finnland. Sweating for Europe wordt tot stand gebracht door het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, het Goethe-Institut Brüssel en de Alliance Française de Bruxelles-Europe. Samenwerkingspartners zijn EUNIC Brussels, Instituto Camões, de Finse saunavereniging Suomen Saunaseura, BOZAR en Visit.Brussels. Het project is onderdeel van het officiële programma van het feestjaar SuomiFinland100.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Illustration_Pulkkinen.web

Street View (Reassembled) – Anssi Pulkkinen

22.6.-6.7.2017
BOZAR, Brussel, België
In opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux maakte beeldend kunstenaar Anssi Pulkkinen een werk rond thuisloosheid. Van 22 juni tot en met 6 juli wordt dit werk tentoongesteld in BOZAR in Brussel. Na Brussel reist de 13,5 meter lange installatie, opgebouwd uit het puin van een verwoest Syrisch huis, verder door de Benelux, Scandinavië en Finland. Het kunstwerk is onderdeel van het grote project Mobile Home 2017 van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten.
kollaasi

Juni: Finse feestweek in Rotterdam

Van 2 tot 11 juni 2017
Rotterdam
Van 2 tot 11 juni organiseert het Finse Huis in Rotterdam het festival Extraordinary Finland Week ter ere van het 100-jarig jubileum van Finland. Ruim een week lang kan iedereen kennismaken met Finse cultuur en tradities. Op het programma staan concerten, tentoonstellingen, workshops, sauna en nog veel meer.
Kari Ikonen helmikuu_Charles Bruere2
Muziek

TelepART: Orchestra Nazionale della Luna

29 juli 2017
Raahe, Finland
Het Orchestra Nazionale della Luna werd in 2015 opgericht door Manuel Hermia en Kari Ikonen en groeide al snel uit tot een van de bekendste orkesten van de maan. Het gevarieerde en unieke repertoire en de vindingrijke en energieke manier van spelen betoveren jazzfanaten van hier tot aan de maan. Het orkest was een opvallende verschijning tijdens het Finse jazz-seizoen van 2016, met zes concerten in april in het zuiden van het land. Op 29 juli 2017 maakt het gerenommeerde ensemble zijn entree op het Noord-Finse festival Jazz on the Beach in Raahe. Op het programma staat niet alleen nieuw werk van Manuel Hermia en Kari Ikonen, maar ook een stuk van Kari Ikonen uitgevoerd in samenwerking met een plaatselijk koor.
6olimpia_splendid_antti_ahonen2
Muziek

TelepART: Olimpia Splendid

11 november 2017
Wilde Westen, Kortrijk, België
Olimpia Splendid bestaat uit het Finse trio Heta, Jonna en Katri. Ze richtten de band op in de zomer van 2010, na eerder gespeeld te hebben in bands als Toblerones, Bananas, Snällas Blod, Hertta Lussu Ässä, Hockey Night en Kuupuu. Hun debuutalbum Nuttu Nurin, een 45-toerenplaat uitgebracht door Fonal Records, bestaat uit drie exclusieve, in elkaar overvloeiende nummers. Deze duistere collage van liveopnames en jamsessies is een getuigenis van een band in zijn element. Tot dusver trad Olimpia Splendid al op in Zweden, Estland en Finland, maar nieuwe kansen om de band live te zien spelen gloren al aan de horizon.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief