Finse leesdramafestival: 100 Baisers de Finlande

Design: Nele Wellens

Ter ere van honderd jaar Finse onafhankelijkheid brengt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux dit voorjaar nieuwe Finse toneelliteratuur onder de aandacht. In samenwerking met Le Magasin d’Écriture Théâtrale vindt op 29 en 30 maart het Finse leesdramafestival 100 Baisers de Finlande (‘100 Kussen uit Finland’) plaats in theater Comédie Claude Volter in Brussel.

Op het programma staan vier pas in het Frans vertaalde werken van toonaangevende Finse toneelschrijvers. Puputyttö van Saara Turunen neemt op humoristische wijze de rol van vrouwen in een patriarchale samenleving onder de loep. Fundamentalisti van Juha Jokela bijt zich vast in de zoektocht naar de waarheid en de confrontatie met de ander, en plaats de nodige vraagtekens bij de waarden die het fundament van ons dagelijks leven vormen. Rakkaudesta minuun van Anna Krogerus is een fijnzinnig verhaal over een uiteenvallend gezin, vervreemding en onverenigbaarheid, verteld vanuit het perspectief van een kind. Tyttö tuli! van Otso Kautto vertelt over de band tussen een vader en zijn dochter en zijn verwarring wanneer het meisje een vrouw wordt.

Het evenement staat onder leiding van regisseur en toneelschrijver Jean-Claude Idée, die de afgelopen veertig jaar meer dan honderd toneelstukken regisseerde.

Het Instituut streeft naar een grotere bekendheid in de Benelux van Fins hedendaags drama, en dan met name van vertaalde toneelteksten. De samenwerking tussen het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en Le Magasin d’Écriture Théâtrale begon al enkele jaren geleden. De Finse samenwerkingspartners van dit project zijn Nordic Drama Corner Oy en TINFO Theatre Info Finland. Het evenement wordt eveneens gesteund door de Finse ambassade in België.

Woensdag 29 maart

19.00 uur LA PETITE LAPINE
Saara Turunen

21.00 FONDAMENTALISTE
Juha Jokela

Donderdag 30 maart

19.00 uur PAR AMOUR PROPRE
Anna Krogerus

21.00 uur C’EST UNE FILLE
Otso Kautto

De toegang is gratis, maar reserveren is gewenst.

Comédie Volter : +32 (0) 2 762 09 63 – reservation@comedievolter.be

Magasin d’Ecriture Théâtrale : +32 (0) 2 539 15 71 – metasbl@yahoo.fr

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

 • Kaarina Kaikkonen: Als Ik Vleugels Had – De Sociale Lift

  © Anna Prusila

  Kaarina Kaikkonen maakt voor de Brusselse wijk de Marollen een nieuw kunstwerk getiteld Als Ik Vleugels Had – De Sociale Lift. Getrouw aan haar werkwijze bouwt Kaikkonen ook deze installatie op uit gebruikte kledingstukken. Die materiaalkeuze is ook een milieustatement, waarmee Kaikkonen uitdrukking geeft aan tijdelijkheid en de broosheid van het moment. Door kunst te maken van afgedankte kleding geeft Kaikkonen haar werk een menselijke dimensie mee, want elk kledingstuk is ook een stukje van het verleden van zijn drager. Een gebruikt kledingstuk kan worden geassocieerd met menselijkheid en identiteit; thema’s die vaak terugkeren in Kaikkonens werk.

  Als Ik Vleugels Had komt tot stand in samenwerking met het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, Ifa Laboratory, Arts Lab Brussels en een werkgroep. Het werk is onderdeel van een serie van drie kunstwerken uit het buurtdialogen-programma van Ifa Laboratory. Dit programma heeft als doel de gemeenschapszin in de Marollen te vergroten en de bewoners met elkaar in gesprek te brengen. Kunst is daarvoor het middel bij uitstek. Voor Kaikkonens installatie zijn meer dan 1000 T-shirts nodig. Die worden in de wijk zelf verzameld door bewoners en plaatselijke organisaties. Het kunstwerk zal ongetwijfeld een discussie op gang brengen in deze levendige wijk, die zoveel galeries en antiekzaken herbergt, maar ook een van de hoogste werkloosheidscijfers van heel Brussel kent en veel bewoners met een migratieachtergrond heeft. Als Ik Vleugels Had wordt opgebouwd rond de lift tussen twee buurten. Deze lift heeft een grote symbolische betekenis voor de wijk, want de Marollenlift brengt voetgangers naar het statige Justitiepaleis van Brussel, van waar zich een weids uitzicht opent over de wijken van de stad.

  Kaikkonens installatie is vijf maanden lang te zien, van april tot augustus 2018.

  Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
 • Remembering 1918 – Helsinki

  Op woensdag 16 mei 2018 organiseert het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in Tiedekulma (Yliopistonkatu 4) en Rautatalo (Keskuskatu 3) in Helsinki een evenement rond Remembering 1918, waarbij de gebeurtenissen van het jaar 1918 in een internationale context geplaatst worden. Het Instituut heeft onderzoekers, journalisten en muzikanten uit verschillende Europese landen uitgenodigd om hun kijk te geven op de conflicten van 100 jaar geleden en de impact daarvan op het heden. Het evenement is grotendeels in het Engels en voor iedereen gratis toegankelijk.

  Het evenement begint om 17.00 uur met een discussiebijeenkomst over Europese integratie en nationalisme in debatcentrum Tiedekulma. Na de Eerste Wereldoorlog vielen het Keizerrijk Rusland, het Ottomaanse Rijk en Oostenrijk-Hongarije uiteen en ontstonden meerdere nieuwe Europese staten. Tijdens de discussie wordt ingegaan op de rol die de gebeurtenissen van 1918 spelen in het Europese integratiedebat en het toegenomen nationalisme van recente jaren. Het discussiepanel bestaat uit dr. Oula Silvennoinen (universiteit van Helsinki), Emilia Palonen, PhD (universiteit van Helsinki), Tereza Valny, PhD (universiteit van Edinburgh) en Stefan Benedik, PhD (House of Austrian History).

  Het tweede deel van het evenement begint om 19.30 uur in het marmeren atrium van het door Alvar Aalto ontworpen Rautatalo, dat sinds het najaar van 2017 weer geopend is voor publiek. Daar speelt het Kamus Quartet het werk Different Trains van Steve Reich. Centraal in dit werk staan de treinreizen die Reich als jongen in de jaren 1939-1942 maakte tussen zijn gescheiden ouders in New York en Los Angeles, en het besef dat hij als jood in Europa in die tijd in heel andere treinen had gereisd.

  Het tweede discussiepanel gaat in op de manier waarop de gebeurtenissen van 1918 vandaag de dag voortleven in onze herinnering. De Finse burgeroorlog van 1918 verdeelde de samenleving decennialang in twee kampen, maar Finland was niet de enige brandhaard: de Eerste Wereldoorlog bracht in heel Europa naschokken teweeg, die meer dan eens escaleerden tot gewapende conflicten. In Rautatalo buigt het panel zich over de vraag wat er in 1918 precies gebeurde en hoe dat jaar de afgelopen eeuw is herdacht. Panelleden van de tweede discussie zijn schrijver Peeter Helme (Tallinn), Anne Dolan, PhD (Trinity College Dublin) en museumdirecteur Kalle Kallio (arbeidersmuseum Werstas in Tampere).

  In Rautatalo treedt ook rapper Karri ‘Paleface’ Miettinen op. Samen met het Kamus Quartet en accordeonist Niko Kumpuvaara trakteert hij het publiek op een muzikale interpretatie van de gebeurtenissen van 1918. In mei 2018 zendt het Finse tv-kanaal Yle TV1 de driedelige serie Laulu sisällissodasta (‘het lied van de burgeroorlog’) uit, waarin Karri Miettinen de ontstaansgeschiedenis en de verschillende fases van de burgeroorlog, maar ook de latere sporen ervan in de Finse samenleving onderzoekt. Ook de gelijknamige titelsong van deze serie zal op woensdag 16 mei te horen zijn op het Remembering 1918-evenement.

  Remembering 1918 – European Dreams of Modernity is een project van het Brusselse kunstencentrum Bozar, uitgevoerd in samenwerking met de Europese cultuur- en wetenschapsinstituten. Het project heeft als doel de gebeurtenissen van 1918 en hun invloed op de daaropvolgende eeuw met een kritische, maar open blik te bekijken. De rode draad van het project is een reeks bijeenkomsten in heel Europa, waarbij wetenschappers, journalisten, schrijvers en kunstenaars aan het woord komen.

  Deelnemers aan het project Remembering 1918 – European Dreams of Modernity zijn, naast Bozar, het Hongaarse Balassi Instituut, het Centre tchéque, de ambassade van Estland in Brussel, het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, het Lietuvos kultūros institutas, het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken, Restored Lithuania 100, de ambassade van Letland in Brussel, Latvia 100, het Österreichisches Kulturforum, het Institut Polonais, het Institutul Cultural Român la Bruxelles, de Permanente Vertegenwoordiging van Slovenië bij de EU en Culture Action Europe.

  Het evenement in Helsinki wordt georganiseerd in samenwerking met Our Festival onder artistieke leiding van violist Pekka Kuusisto. Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie en het programma Europa voor de Burger, dat onderdeel is van het themajaar Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018.

  Programma:

  Woensdag 16 mei 2018

   

  17.00-18.30 uur, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4, Helsinki)

  Inleiding: Sari Artjoki, Hoofd van de Europese Comissie in Finland

  Remembering 1918 – Nationalism and European Integration a Century later

  Panelleden: dr. Oula Silvennoinen (universiteit van Helsinki), PhD Emilia Palonen (universiteit van Helsinki), Tereza Valny, PhD (universiteit van Edinburgh) en Stefan Benedik, PhD (House of Austrian History)

  Moderator: Janne Hopsu, journalist

  Deze bijeenkomst duurt ongeveer een uur, geen pauze. Gratis entree.

  Het publiek krijgt de gelegenheid om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de panelleden.

   

  Het evenement wordt voortgezet in Rautatalo (Keskuskatu 3) om 19.30 uur

  19.30-20.00:

   

  Steve Reich – Different Trains

  Kamus Quartet

   

  Terhi Paldanius, viool

  Jukka Untamala, viool

  Jussi Tuhkanen, altviool

  Petja Kainulainen, cello

  Teemu Korpipää, techniek

  20.00-21.00:

   

  Remembering 1918 – What Happened in 1918 and How Do We Remember It Now?

   

  Panelleden: schrijver Peeter Helme (Tallinn), Anne Dolan, PhD (Trinity College Dublin) en Kalle Kallio (arbeidersmuseum Werstas in Tampere)

   Moderator: Karri Miettinen

  Het publiek krijgt de gelegenheid om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de panelleden.

  21.00-21.30:

   

  Muziek rond het thema ’de burgeroorlog van 1918’, gearrangeerd voor rap, strijkkwartet en accordeon door Niko Kumpuvaara

  Paleface, tekst

  Niko Kumpuvaara, accordeon

  Kamus Quartet

   

  Dit deel van het evenement duurt ongeveer 2 uur, inclusief pauze. De entree is gratis, maar plaatsen dienen vooraf te worden gereserveerd via deze link.

  Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
 • Beursschouwburg: Feminist Curse Night II

  © Wikimedia Commons

  In maart staat de Brusselse Beursschouwburg met drie evenementen een week lang in het teken van Finland.

  Heb je soms het gevoel dat de maatschappij zó veel beter zou kunnen zijn? Waar heb je echt schoon genoeg van? Heb je zin om te vloeken en het patriarchaat te slopen?

  Als het antwoord ja is, kom dan naar de feministische vloekavond.

  De eerste vloekavond in Brussel, in oktober 2017, maakte vele tongen los. In een tot de nok gevulde zaal klonk een hartgrondig, gezamenlijk ‘Perkele!’ toen de vele aanwezigen met deze Finse krachtterm hun ongenoegen over het patriarchaat lieten blijken.

  Op 15 maart is het weer tijd voor een avondje empowerment, als de Beursschouwburg opnieuw de deuren opent voor feministen op een missie tegen het patriarchaat. Het concept van de Finse feministische denktank Hattu geeft iedereen die de heersende machtsstructuren zat is de kans om stoom af te blazen met een verhaal, een gedicht of een lied. De avond wordt gepresenteerd door een van de oprichtsters van denktank Hattu: de freelance schrijver en onverzettelijke feminist Rosa Meriläinen.

  Laat je stem horen of kom de anderen aanmoedigen, en merk dat je niet de enige bent die er zo over denkt. Voel de warme vibe van het feminisme, het podium is voor jou!

  Facebook evenement

  FinalCurseFeminist from Finncult Bxl on Vimeo.

   

  Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
 • TelepART-programma vanaf januari 2018 uitgebreid naar meer Europese landen

  Het TelepART-internationaliseringsprogramma, dat begon als pilot van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, helpt beginnende en meer gevestigde podiumkunstenaars bij het opbouwen van een internationale carrière.

  Het TelepART-project ging in het voorjaar van 2016 van start als uitwisselingsprogramma voor de podiumkunsten tussen Finland en de Benelux. In april 2017 sloot het Fins Instituut in Londen zich bij het programma aan en konden ook artiesten uit Groot-Brittannië en Ierland TelepART-subsidie aanvragen.

  Op woensdag 24 januari wordt het TelepART-programma nogmaals uitgebreid, als het Finnagora Instituut in Hongarije, het Fins Instituut in Duitsland en het Fins Instituut in Estland het programma onderdeel maken van hun werkzaamheden. Met de aansluiting van deze instituten omvat TelepART dan een groot aantal nieuwe landen en kunnen naast Finland, België, Nederland, Luxemburg, Groot-Brittannië en Ierland ook Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Slowakije, Slovenië, Roemenië, Kroatië, Estland, Letland en Litouwen de vruchten plukken van het TelepART-programma.

  De aanvraagprocedure blijft ook na de uitbreiding hetzelfde. Podiumkunstenaars uit TelepART-landen kunnen online reissubsidie aanvragen voor reizen naar Finland en vice versa. TelepART-reissubsidie is in de eerste plaats bedoeld voor internationale optredens van beginnende en meer gevestigde artiesten op het gebied van muziek, theater, dans, circus en performancekunst. De laagdrempelige, snelle reisbeurs kan worden aangevraagd door artiesten, agenten en organisatoren in TelepART-landen en Finland.

  De subsidie kan doorlopend worden aangevraagd en beslissingen worden binnen twee weken genomen door het betreffende instituut, bijgestaan door expertiseorganisaties Music Finland, Theatre Info Finland, CircusInfo Finland en Dance Info Finland.

  Het streven is snel en flexibel in te springen op mogelijkheden tot optredens voor artiesten. Voorwaarden voor toekenning van subsidie zijn een wederzijdse overeenkomst tussen organisator en artiest, artistieke kwaliteit, de betrokkenheid van Finland en ten minste één ander land binnen het TelepART-gebied, een redelijk honorarium en voldoende overige financiering.

   

  Op de uitbreiding van januari volgt ook een nieuwe TelepART-website.

  Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief