De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)
  • Illustration_Pulkkinen.web
De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)
van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland

 

Het kunstwerk Street View (Reassembled) dat Anssi Pulkkinen maakte rond het thema ‘thuisloosheid’ is van 13 tot 17 september 2017 te zien op Habitare, de grootste Finse beurs voor meubels, design en interieur in het Helsinki Expo & Convention Centre.  Thema van Habitare 2017 is ‘het huis van morgen’. Daarbij komen ook de onzekerheid die ons omringt en de steeds veranderende definitie van ‘thuis’ aan bod. Dit jaar wordt op de woonbeurs gediscussieerd over de uitdagingen van grote migratiestromen en toekomstige woon- en designoplossingen. Op de aanhanger van een vrachtwagen trekt de installatie in de zomer van 2017 door de Benelux om in het najaar aan te komen op Habitare in Finland. Op Habitare wordt een eigen beurshal ingeruimd voor de installatie.

13 september, 11-12 uur: VIP-opening Street View (Reassembled)

Opening van de tentoonstelling van het werk Street View (Reassembled) van Anssi Pulkkinen op woon- en designbeurs Habitare. Voor een publiek van genodigden vertellen directeur van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux Aleksi Malmberg, kunstenaar Anssi Pulkkinen en voorzitter van de Fins-Syrische Vriendschapsvereniging Mania Alkhatib over het kunstwerk. Helsinki Expo & Convention Centre, hal 2.

13 september, 14-15 uur: boekpresentatie Home Reassembled

In het kader van Pulkkinens kunstwerk publiceren het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en de Nederlandse kunstboekenuitgeverij Jap Sam Books de essaybundel Home Reassembled – On Art, Destruction and Belonging over thuis, brokstukken en identiteit. Het boek wordt gepresenteerd door redacteur Annukka Vähäsöyrinki, uitgever Eleonoor Jap Sam en de Syrische architect Marwa al-Sabouni, tevens een van de essayisten. Helsinki Expo & Convention Centre, hal 2.

14 september, 14-15 uur: vraaggesprek met de kunstenaar

Een besloten rondetafelgesprek met studenten van de Aalto Universiteit en de Academie voor Schone Kunsten in Helsinki over Pulkkinens kunstwerk. Deelnemers aan het gesprek zijn onder anderen Max Ryynänen, docent aan de Aalto Universiteit, en professor Hanna Johansson van de Academie voor Schone Kunsten. Helsinki Expo & Convention Centre, hal 2.

14 september, 18.30-20 uur: KOTI TALK – Building Cities, Building Community

Open discussiebijeenkomst georganiseerd door het Fins Instituut in Parijs over het project KOTI van het Instituut. De Syrische architect en schrijver Marwa al-Sabouni, parlementariër Pekka Haavisto en designmanager van de gemeente Helsinki Anne Stenros spreken over stadsplanning en de constructie van samenlevingen en vrede. Sofiankatu 4, Helsinki.

15 september, 11-12 uur: Hoop op thuis – richting Finland

Het netwerk van multiculturele organisaties Moniheli organiseert een discussiebijeenkomst over thuisloosheidspreventie met betrekking tot immigranten. Deelnemers aan het gesprek zijn deskundige Hanna Dahlmann van huisvestingsfinancierings- en ontwikkelingscentrum ARA en raadslid van de gemeente Helsinki Suldaan Said Ahmed (Linkse Alliantie). Gespreksleider is Melis Ari, projectcoördinator van het Katto-project van Moniheli. Helsinki Expo & Convention Centre, hal 2.

15 september, 16-17 uur: KEYNOTE: Marwa Al-Sabouni

‘The Backstage of Reconstruction in Syria: A threshold between emergency and investment.’ Helsinki Expo & Convention Centre, Arena-podium, hal 6.

Ontmoet de kunstenaar: Anssi Pulkkinen

Anssi Pulkkinen is dagelijks tussen 13 en 13.30 uur te vinden bij zijn werk Street View (Reassembled) in hal 2 van het Helsinki Expo & Convention Centre.

 

Het Helsinki Expo & Convention Centre is de voornaamste partner van het project Mobile Home(less) van het Fins Cultureel Instituut en mede-opdrachtgever van het werk ‘Street View (Reassembled)’. De uitvoering van het werk kwam tot stand met steun van het Finse ministerie van Onderwijs en Cultuur, de Saastamoinen Foundation, SuomiFinland100 en The Finnish-Syrian Friendship Association. Het werk is onderdeel van het gezamenlijke project Mobile Home 2017 van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten in de Benelux, Berlijn, Parijs en Londen, dat is opgezet in het kader van het jubileumjaar SuomiFinland 100. Zie ook www.mobilehome2017.com.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.
Marwa Al-Sabouni.web
Keynote

Mobile Home(less)-essayist Marwa al-Sabouni hoofdspreker op Habitare 2017

Vrijdag 15 september, 16.00 uur
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
De Syrische architecte Marwa al-Sabouni spreekt in september op woonbeurs Habitare in Helsinki over wederopbouw in Syrië. Al-Sabouni woont in Homs en is architecte en schrijfster. Haar opvattingen over de invloed van stedenbouw op het uitbreken van de oorlog in Syrië trokken wereldwijd belangstelling. Al-Sabouni is een van de schrijvers die meewerken aan een boek van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in het kader van het project Mobile Home(less). Het boek wordt in het najaar van 2017 gepresenteerd op Habitare, waar ook Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ voor het eerst in Finland tentoongesteld wordt.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief