De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)
  • Illustration_Pulkkinen.web
De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)
van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland

 

Het kunstwerk Street View (Reassembled) dat Anssi Pulkkinen maakte rond het thema ‘thuisloosheid’ is van 13 tot 17 september 2017 te zien op Habitare, de grootste Finse beurs voor meubels, design en interieur in het Helsinki Expo & Convention Centre.  Thema van Habitare 2017 is ‘het huis van morgen’. Daarbij komen ook de onzekerheid die ons omringt en de steeds veranderende definitie van ‘thuis’ aan bod. Dit jaar wordt op de woonbeurs gediscussieerd over de uitdagingen van grote migratiestromen en toekomstige woon- en designoplossingen. Op de aanhanger van een vrachtwagen trekt de installatie in de zomer van 2017 door de Benelux om in het najaar aan te komen op Habitare in Finland. Op Habitare wordt een eigen beurshal ingeruimd voor de installatie.

13 september, 11-12 uur: VIP-opening Street View (Reassembled)

Opening van de tentoonstelling van het werk Street View (Reassembled) van Anssi Pulkkinen op woon- en designbeurs Habitare. Voor een publiek van genodigden vertellen directeur van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux Aleksi Malmberg, kunstenaar Anssi Pulkkinen en voorzitter van de Fins-Syrische Vriendschapsvereniging Mania Alkhatib over het kunstwerk. Helsinki Expo & Convention Centre, hal 2.

13 september, 14-15 uur: boekpresentatie Home Reassembled

In het kader van Pulkkinens kunstwerk publiceren het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en de Nederlandse kunstboekenuitgeverij Jap Sam Books de essaybundel Home Reassembled – On Art, Destruction and Belonging over thuis, brokstukken en identiteit. Het boek wordt gepresenteerd door redacteur Annukka Vähäsöyrinki, uitgever Eleonoor Jap Sam en de Syrische architect Marwa al-Sabouni, tevens een van de essayisten. Helsinki Expo & Convention Centre, hal 2.

14 september, 14-15 uur: vraaggesprek met de kunstenaar

Een besloten rondetafelgesprek met studenten van de Aalto Universiteit en de Academie voor Schone Kunsten in Helsinki over Pulkkinens kunstwerk. Deelnemers aan het gesprek zijn onder anderen Max Ryynänen, docent aan de Aalto Universiteit, en professor Hanna Johansson van de Academie voor Schone Kunsten. Helsinki Expo & Convention Centre, hal 2.

14 september, 18.30-20 uur: KOTI TALK – Building Cities, Building Community

Open discussiebijeenkomst georganiseerd door het Fins Instituut in Parijs over het project KOTI van het Instituut. De Syrische architect en schrijver Marwa al-Sabouni, parlementariër Pekka Haavisto en designmanager van de gemeente Helsinki Anne Stenros spreken over stadsplanning en de constructie van samenlevingen en vrede. Sofiankatu 4, Helsinki.

15 september, 11-12 uur: Hoop op thuis – richting Finland

Het netwerk van multiculturele organisaties Moniheli organiseert een discussiebijeenkomst over thuisloosheidspreventie met betrekking tot immigranten. Deelnemers aan het gesprek zijn deskundige Hanna Dahlmann van huisvestingsfinancierings- en ontwikkelingscentrum ARA en raadslid van de gemeente Helsinki Suldaan Said Ahmed (Linkse Alliantie). Gespreksleider is Melis Ari, projectcoördinator van het Katto-project van Moniheli. Helsinki Expo & Convention Centre, hal 2.

15 september, 16-17 uur: KEYNOTE: Marwa Al-Sabouni

‘The Backstage of Reconstruction in Syria: A threshold between emergency and investment.’ Helsinki Expo & Convention Centre, Arena-podium, hal 6.

Ontmoet de kunstenaar: Anssi Pulkkinen

Anssi Pulkkinen is dagelijks tussen 13 en 13.30 uur te vinden bij zijn werk Street View (Reassembled) in hal 2 van het Helsinki Expo & Convention Centre.

 

Het Helsinki Expo & Convention Centre is de voornaamste partner van het project Mobile Home(less) van het Fins Cultureel Instituut en mede-opdrachtgever van het werk ‘Street View (Reassembled)’. De uitvoering van het werk kwam tot stand met steun van het Finse ministerie van Onderwijs en Cultuur, de Saastamoinen Foundation, SuomiFinland100 en The Finnish-Syrian Friendship Association. Het werk is onderdeel van het gezamenlijke project Mobile Home 2017 van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten in de Benelux, Berlijn, Parijs en Londen, dat is opgezet in het kader van het jubileumjaar SuomiFinland 100. Zie ook www.mobilehome2017.com.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

sonjajokiniemi_blab_ennakko1_c_tomas_uyttendaele2017
Dance

TelepART: Sonja Jokiniemi

23 november 2017
Next festival, Kortrijk, België
Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis. De onderliggende gedachte van de voorstelling is gebaseerd op taalkundige ondefinieerbaarheid, zintuiglijkheid, verlangens en reflexen; het gebied waar het menselijke en het niet-menselijke elkaar overlappen. Verschillende lichamen gebruiken elkaar voor verlenging, parallelle verbindingen en uitbreidingen. De essentie van Blab is het resultaat van de samenwerking en verhouding tussen de elementen van de voorstelling. Blab is een hybride, een mengeling van schilderen, beeldhouwen en choreografie. Het is een poging te ontsnappen aan de wereld van categorieën en bewustzijn en die te verruilen voor het onbekende, voor verenigingen van mens en voorwerp, voor beelden en rituelen van verlangen. Het onbekende manifesteert zich in een steeds veranderende sculptuur, waarvan de essentie het terrein van het onderbewustzijn in kaart brengt.
carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Multidisciplinaire

Carita Savolainen in de Finse ambassade

30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België
In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.
Leuven 828x555

Leuven Internationaal Kortfilmfestival

2-9 december 2017
STUK Kunstencentrum
De kroon op de honderdste verjaardag van Finland: Finse kortfilm in de spotlights op Kortfilmfestival Leuven van 2-9 december Tijdens de 23ste editie van het festival staan twee compilaties van Finse kortfilms op het programma, die laten zien wat Finse kortfilmmakers te bieden hebben op het gebied van spanning, humor en animatie.
Hamish_still_photo_828x555
Multidisciplinaire

Tentoonstelling Eeva-Mari Haikala in galerie V/MSP

7 oktober - 16 december 2017 Donderdag 14-19 uur, vrijdag en zaterdag 13-18 uur
Tulpstraat 35, 1050 Brussel

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief