Heft openbare kunst een maatschappelijke verantwoordelijkheit?
  • Operan_webuusi
Heft openbare kunst een maatschappelijke verantwoordelijkheit?
16 Augustus 2017, 19.00 uur
Opera van Göteborg

Hoe kunnen brandende maatschappelijke kwesties aangepakt worden door middel van kunst, en welke risico’s kleven daaraan? Welke verantwoordelijkheid hebben kunstenaar en kunstinstelling? Het werk Street View (Reassembled) van de Finse beeldend kunstenaar Anssi Pulkkinen bestaat uit het puin van een in de oorlog verwoest Syrisch huis, dat op een 13 meter lange oplegger wordt tentoongesteld. Als mobiele installatie reist Street View (Reassembled) in 2017 door Europa. Tijdens het Kulturkalas-festival in Göteborg is het werk vier dagen lang te zien op het Kanaltorget-plein. Street View (Reassembled) werd gemaakt in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in het kader van Mobile Home 2017, een groot project dat de verschillende betekenissen van ‘thuis’ verkent.

Sprekers op deze discussiebijeenkomst

Klas Eriksson, beeldend kunstenaar

Anssi Pulkkinen, beeldend kunstenaar

Staffan Rydén, gedeputeerde Cultuur van de provincie Västra Götaland

Annukka Vähäsöyrinki, producent Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Hilla Tuominen, moderator, Fins Cultureel Instituut Stockholm

 

Photo: David Spender

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief