Mobile Home(less)
  • 828x555px
Mobile Home(less)
2017
De Benelux en Finland

In 2017 realiseert het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in samenwerking met de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten in Parijs, Berlijn en Londen het brede project Mobile Home 2017, dat duikt in de betekenis van ‘thuis’. Mobile Home 2017 benadert het begrip ‘thuis’ als een fysieke, geestelijke en symbolische staat en als sociocultureel concept. Het project is onderdeel van het programma rond 100 jaar Finse onafhankelijkheid .

Ieder instituut benadert het thema vanuit een andere invalshoek en stelt zichzelf de vraag: wat betekent ‘thuis’ vandaag en morgen, in Finland en wereldwijd? Wat maakt een gewone dag goed, het leven waardevol en de leefomgeving beter? Wat is de toekomst van het Europese en het Finse thuis? Mobile Home 2017 zoekt het antwoord op deze vragen in de kunst, de wetenschap en een dialoog met het publiek.

De invalshoek van het Fins Cultureel Instituut is thuisloosheid: Mobile Home(less). Thuisloosheid is een prangende kwestie in Europa, die vooral zichtbaar is in het hart daarvan, Brussel, waar duizenden mensen geen dak boven hun hoofd hebben. Ook dramatisch, hoewel minder zichtbaar, is geestelijke thuisloosheid.

In het voorjaar van 2016 riep het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux kunstenaars uit de beeldende kunst en community art op tot het scheppen van een nieuw werk dat thuisloosheid in Europa onder de loep neemt.

De inzendingen werden beoordeeld door een internationale jury, bestaande uit Aura Seikkula (ArtHelsinki), Kathleen Weyts (BOZAR Paleis voor Schone Kunsten), Michael Defuster (Castrum Peregrini), Topi Lehtipuu (Helsinki Festival), Aleksi Malmberg (Fins Cultureel Instituut voor de Benelux) en Raija Koli (Frame Visual Art Finland).

De jury koos Street View (Reassembled) van beeldhouwer Anssi Pulkkinen als het concept dat uitgevoerd zal worden.

Daarnaast beloonde de jury drie andere uitzonderlijke concepten met een waarderingsbijdrage van € 700, ter beschikking gesteld door ArtHelsinki. Deze drie concepten zijn Dreams of the Street van Riikka Kuoppala en Thomas Martin, Unknown Landscapes van Sonya Lindfors en Exploring Mental Homelessness of Afghan refugees in the Netherlands van Malina Suliman.

Het concept van Pulkkinen maakt drie door de oorlog verwoeste Syrische huizen los uit de nieuwsberichten en tot een deel van onze werkelijkheid. Het roept vragen op over oorlog en het verlies van een thuis, maar ook over wat publiek en wat privé is, over werkelijkheid en de weergave daarvan.

“Een verwoest gebouw is altijd eveneens een teken van een innerlijke verwoesting. Van een mensenleven met een geschiedenis en een toekomst. Met mijn werk wil ik de aandacht niet alleen richten op het leed van de slachtoffers in de werkelijkheid om ons heen, maar ook op onze eigen rol als toeschouwer. Verandert onze relatie tot huizen in puin wanneer we die duizenden kilometers verplaatsen naar een nieuwe context, en kunnen ze zo getransformeerd worden tot de grondstof voor een ervaring? In mijn werk onderzoek ik het proces van waardevorming en verken ik de lichtvoetige, gecommercialiseerde westerse fantasie over een nomadische levensstijl met de bijbehorende mobiliteit als een karikatuur van werkelijk nomadisme en echte ontheemding,” zegt Pulkkinen.

De jury motiveert haar keuze als volgt: “De inzending van Anssi Pulkkinen valt op door de krachtige boodschap die een brandende globale kwestie dichtbij brengt. Zijn project is uitdagend en aangrijpend en roept op tot vragen en discussie.”

Anssi Pulkkinen (1982) is momenteel promovendus aan de faculteit voor beeldende kunst van de University of Arts in Helsinki en daarnaast bezig aan de laatste fase van zijn opleiding tot regisseur aan de Aalto University. Pulkkinens werk was eerder onder andere te zien in museum voor hedendaagse kunst Kiasma en op het Mänttä Art Festival. Hij heeft meerdere publieke kunstwerken uitgevoerd en is ook internationaal bekroond in kunstcompetities. In het voorjaar van 2015 was Pulkkinen artist in residence in het WIELS Centrum voor Hedendaagse Kunst in Brussel. Zijn residentie was onderdeel van het programma voor beeldende kunst van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, en op 24 juni 2016 wordt zijn tentoonstelling Fall (On Azure) geopend in de projectruimte van WIELS. In mei 2016 werd Pulkkinen benoemd tot voorzitter van de Finse beeldhouwersbond.

Pulkkinens werk wordt uitgevoerd in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, dat daarvoor € 10.000 beschikbaar stelt. Het werk wordt in 2017 tentoongesteld in Finland en de Benelux in samenwerking met de partnerorganisaties van het project.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

GERELATEERDE EVENEMENTEN

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief