Instituut

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux is een culturele instelling gevestigd in Brussel. Het instituut, dat werd gesticht in 1993, is werkzaam in Nederland, België en Luxemburg, en is een van de zeventien Finse cultuur- en wetenschapsinstituten. Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux is een zelfstandige publieke organisatie die wordt gefinancierd door het Finse ministerie van Onderwijs en Cultuur en vele publieke en private fondsen. Het instituut wordt beheerd door de Stichting Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Activiteiten

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux functioneert als bemiddelaar tussen Finse en lokale cultuuractoren. Het instituut is een organisatie die is gespecialiseerd in het verstrekken van informatie en het tot stand brengen van connecties in het brede cultuurveld.

Het instituut biedt kunstenaars en organisaties mogelijkheden om discussies te voeren, nieuwe projecten op te zetten en samenwerkingsmogelijkheden te creëren. De bedoeling van de activiteiten is een duurzame, langdurige samenwerking tot stand te brengen tussen kunstenaars en professionals in het vak uit Finland en de Benelux-landen.

Het instituut werkt breedschalig op het hele gebied van cultuur. De werkgebieden zijn bijvoorbeeld beeldende kunst, uitvoerende kunsten, literatuur, design en film.

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux werkt onder andere samen met de Finse ambassades in de landen waarin het werkzaam is. Het instituut behoort tot de secties Amsterdam en Brussel van het EUNIC-netwerk.

Jaarverslag

Finnish Cultural Institute for the Benelux Annual Report 2017 (EN)

Bestuur

Het instituut wordt ondersteund door de Stichting Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, die in Helsinki is gevestigd.

Bestuur van de stichting

Pasi Saukkonen, voorzitter, universitair docent, Twitter: @pasi_saukkonen

Kalle Jämsen, directeur
Sakari Karjalainen, universitair docent, Twitter: @sakari_k
Hannu Suihkonen, secretaris-generaal
Antti Wihanto, consul van België in Finland

Suvi Innilä, directrice, plaatsvervanger
Kaarlo Kalliala, bisschop, plaatsvervanger, Twitter: @KKalliala
Martti Kivistö , directeur, plaatsvervanger
Laura Kolbe, hoogleraar, plaatsvervanger, Twitter: @LauraKolbe
Niki Matheson, administratief directeur, plaatsvervanger

Algemeen secretaris
Minna Ruusuvirta
Minna.Ruusuvirta[@]cupore.fi

Adres van de stichting:
Suomen Benelux-instituutin säätiö
Kalliolinnantie 4
00140 Helsinki, Finland

Het Fins Cultureel Instituut is qua organisatievorm een Belgische vereniging zonder winstoogmerk (vzw).

Geschiedenis

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux begon in 1993 met zijn werkzaamheden in België als het Finse cultuurcentrum. In de eerste jaren organiseerde het instituut zijn activiteiten vanuit gehuurde lokalen van de Bethelkerk in Antwerpen. Iiris Kivimäki was de eerste cultuursecretaresse (1993-’94). Zij werd opgevolgd door directrices Marjatta Oksanen (1994-’96) en Johanna Lindstedt (1997-2001).

In de jaren 90 en begin 2000 was het programma van het cultuurcentrum vaak opgebouwd rondom verscheidene thema’s. Er werden in de eigen lokalen tentoonstellingen, concerten, schrijversbezoeken en discussiegelegenheden over de thema’s georganiseerd. Samenwerking met de kunstcentra in België en andere landen was belangrijk. Het instituut werkte ook mee aan de oprichting van het internationale netwerk van nationale cultuurinstituten in de Europese Unie, de EUNIC, in Brussel. In Finland droeg het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux actief bij aan het opzetten van een netwerk van Finse cultuur- en wetenschapsinstituten.

Irma Hjelt werd in 2002 aangesteld als directrice. De naam van het cultuurcentrum werd in 2005 veranderd in het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux. Het jaar daarop verhuisde het instituut van Antwerpen naar Brussel. De nieuwe behuizing beschikte niet  meer over een eigen tentoonstellings- of concertruimte, en de nadruk van de activiteiten kwam nu te liggen op de samenwerking met lokale cultuurfunctionarissen en vooral de Europese nationale cultuurinstituten.

In 2007 nam Kalle Jämsen de leiding over. Onder zijn leiding werden de banden tussen professionals in kunst en cultuur versterkt.

Sirpa Hietanen werd vervolgens in 2010 aangesteld als directrice. In de afgelopen jaren heeft het instituut de nadruk gelegd op langetermijnprojecten en netwerken op grassroots-niveau. De activiteiten worden niet meer uitsluitend zelfstandig georganiseerd, maar altijd in samenwerking met lokale professionals.

De Stichting Fins Cultureel Instituut voor de Benelux heeft in 2014 Aleksi Malmberg benoemd als nieuwe directeur van het instituut.