Jean-Claude Idée: Mijn werkbezoek aan Finland
  • Jean-Claude Idée & Myllyaho
11 juli 2016

Tijdens mijn werkbezoek aan Finland, op 26 februari 2016, kreeg ik de kans om kennis te maken met Helsinki, wat bijzonder geslaagde ontmoetingen opleverde. Het leren kennen van een nieuw land is altijd een avontuur, een ervaring die diepe indruk maakt. Finland kende ik van de toneelliteratuur van dat land, die al jarenlang deel uitmaakt van mijn werk. Het was mooi om Finland eindelijk met eigen ogen te zien.
Het theater is een uitstekende manier om een andere samenleving en cultuur te verkennen. Het werkt als een spiegel, die ons in staat stelt onszelf kritisch te bekijken, te overpeinzen, om onszelf te lachen, misstanden aan het licht te brengen en op te komen voor onze waarden.
Ik leerde de Finse mentaliteit kennen via de voorstelling Paniikki (‘Paniek’) van Mika Myllyaho. Het was een vermakelijk en aandoenlijk stuk, waarin ik veel van mijzelf herkende. De organisatie voor de promotie van dramateksten Le Magasin d’Ecriture Théâtrale, waarvan ik voorzitter ben, organiseerde in 2011 in het Brusselse Théâtre de la Place des Martyrs een opvoering van Myllyaho’s toneelstuk als leesdrama. Die voorstelling was een groot succes. In diezelfde tijd ontmoette ik ook de regisseurs van Nordic Drama Corner, die ik in contact bracht met plaatselijke theaterdirecteurs. In 2012 werd het toneelstuk opnieuw in vertaling opgevoerd, ditmaal in het Théâtre Saint-Georges.
In dat jaar werkte ik samen met het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux aan de organisatie van een leesdramafestival van Le Magasin d’Ecriture Théâtrale in het Théâtre de Poche en het Conservatoire Royal d’Art Dramatique, beide in Brussel. We kozen daarvoor tien werken: Paniikki, Kaaos en Harmonia (‘Paniek’, ‘Chaos’ en ‘Harmonie’) van Mika Myllyaho, Markiisin unet (’De dromen van de markies’) van Pasi Lampela, Mobile Horror van Juha Jokela, Olga, Yksinen (‘Eiland’) en Kuningatar K (‘Koningin K’) van Laura Ruohonen, Rakkaudesta minuun (’Uit liefde voor mij’) van Anna Krogerus en Teillä Ei Ollut Nimiä (‘Jullie hadden geen naam’) van Reko Lundán. Het festival was een enorm succes.
We nodigden ook toneelschrijvers uit. Ik had Kaaos van Myllyaho bewerkt voor het festival en een Belgische producent gevonden, en het stuk werd in mijn regie opgevoerd in l’Atelier-Théâtre Jean Vilar. Vanwege het grote succes stond de voorstelling twee seizoenen lang op het programma.
Het jaar daarop bewerkte ik Harmonia, het derde deel van Myllyaho’s drieluik. In 2013 werd het toneelstuk opgevoerd in het Brusselse Théâtre Poème 2. Ik had in de loop der jaren talrijke uitnodigingen ontvangen om Finland te bezoeken, maar door tijdgebrek kwam het uiteindelijk pas in het voorjaar van 2016 tot een bezoek. Ik heb mij in de tussentijd wel steeds kunnen verdiepen in de Finse teksten die mij werden aangeboden.
Met behulp van Aleksi Malmberg, directeur van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, werd uiteindelijk een datum geprikt, en zo reisde ik naar Finland. Het land beantwoordde grotendeels aan het beeld dat ik mij op basis van de toneelliteratuur had gevormd, en mijn hoge verwachtingen werden zowaar overtroffen. Na al die jaren kon ik ook eindelijk Mika Myllyaho persoonlijk ontmoeten. Daarnaast ben ik uitgenodigd om in 2018 deel te nemen aan een netwerkevenement voor Finse en Belgische toneelschrijvers in het Kansallisteatteri, het nationaal theater in Helsinki.
Tijdens mijn bezoek heb ik vele Finse theaterprofessionals ontmoet en zeer interessante bezoeken gebracht aan voorlichtingscentra, agentschappen en theaters. Ter afsluiting zag ik het fantastische toneelstuk Tavallisuuden aave (‘De geest van de alledaagsheid’) van Saara Turunen in het Q-teatteri. Dat heeft mij geïnspireerd tot het plan een van Turunens toneelstukken te vertalen en te regisseren voor het volgende festival van Le Magasin d’Ecriture Théâtrale.
Na een veel te kort bezoek aan Helsinki kwam ik positief gestemd weer thuis, vol nieuwe perspectieven en ideeën voor de toekomst.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Jean-Claude Idée

Idée is een Belgisch toneelschrijver. Hij bewerkte en vertaalde verschillende toneelstukken en regisseerde de afgelopen veertig jaar meer dan honderd stukken. Hij werkt voornamelijk in Brussel en Parijs. In 1989 richtte hij Le Magasin d’Ecriture Théâtrale op, een platform voor jonge toneelschrijvers. Tussen 1998 en 2006 was Idée betrokken bij het bestuur van het Theaterfestival van Spa, en in 2013 richtte hij samen met Michel Onfray de Universités populaires du Théâtre op. Daarnaast was hij van 1975 tot 2009 werkzaam als docent dramaturgie aan de Académie de Musique d’Auderghem en aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Warning: Use of undefined constant myOffset - assumed 'myOffset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-content/themes/wpbootstrap/single-blog.php on line 80