Journalistiekworkshop in Brussel
  • uutinen_kuva
Journalistiekworkshop in Brussel
24.10.2016
Brussel, België

Photo: © Caroline Gluck/Oxfam

Journalistiekworkshop in Brussel

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, het Fins Instituut in Londen en FELM (de Finse evangelisch-lutherse zending) organiseren op 24 oktober 2016 in Brussel een workshop voor journalisten, in samenwerking met de koepelorganisatie van journalistenvakbonden EFJ. De workshop grijpt terug op onafhankelijke rapporten van de instituten en FELM uit 2015 en 2016.

Doel van de workshop is het stimuleren van een debat over de berichtgeving van de media over vluchtelingen en asielzoekers. Op welke verschillende manieren schrijven de media over vluchtelingen en asielzoekers? Hoe kan een veelzijdige en ethische berichtgeving over de situatie in Syrië worden bereikt?

Moderator van het evenement is Milica Pesic, directeur van het Media Diversity Institute. Pesic heeft ervaring met het opzetten en monitoren van verschillende meerjarige, multiculturele en op inclusie gerichte internationale mediaprojecten in Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Sub-Saharaans Afrika, West-Afrika, het Caribisch gebied en voormalige Sovjetstaten. Als journalist werkte ze voor de BBC, Radio Free Europe, The Times Higher Education en TV Serbia. Het Media Diversity Institute is een internationale organisatie gevestigd in Londen, die zich bezighoudt met journalistieke ontwikkelingsprojecten ter bevordering van diversiteit en multiculturaliteit.

Het Fins Instituut in Londen en het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux publiceerden in het voorjaar van 2016 een media-analyse met de titel Vluchtelingen en asielzoekers in dagbladen, waarin werd onderzocht hoe Europese kranten schrijven over vluchtelingen en asielzoekers en hoe de media verslag doen van de zogenoemde ‘vluchtelingencrisis’. Het onderzoeksmateriaal was afkomstig uit Finse, Belgische en Britse dagbladen. Het rapport is gepubliceerd in het Fins en Engels en een samenvatting is beschikbaar in het Nederlands en Frans.

Het in opdracht van FELM geproduceerde rapport Syria in Global Media onderzoekt het beeld van Syrië zoals gepresenteerd door de Engelstalige media. Het materiaal bestond uit meer dan 30.000 Engelstalige bronnen en ruim 6 miljoen hits op sociale media, en bestrijkt een periode van bijna één jaar. Het rapport is beschikbaar in het Engels en geproduceerd in het kader van het project The Syria Initiative.

 

Gelieve te pre-registreren voor de workshop via e-mail naar info (at) finncult.be op 17 oktober.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief