Journalistiekworkshop in Brussel
  • uutinen_kuva
Journalistiekworkshop in Brussel
24.10.2016
Brussel, België

Photo: © Caroline Gluck/Oxfam

Journalistiekworkshop in Brussel

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, het Fins Instituut in Londen en FELM (de Finse evangelisch-lutherse zending) organiseren op 24 oktober 2016 in Brussel een workshop voor journalisten, in samenwerking met de koepelorganisatie van journalistenvakbonden EFJ. De workshop grijpt terug op onafhankelijke rapporten van de instituten en FELM uit 2015 en 2016.

Doel van de workshop is het stimuleren van een debat over de berichtgeving van de media over vluchtelingen en asielzoekers. Op welke verschillende manieren schrijven de media over vluchtelingen en asielzoekers? Hoe kan een veelzijdige en ethische berichtgeving over de situatie in Syrië worden bereikt?

Moderator van het evenement is Milica Pesic, directeur van het Media Diversity Institute. Pesic heeft ervaring met het opzetten en monitoren van verschillende meerjarige, multiculturele en op inclusie gerichte internationale mediaprojecten in Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Sub-Saharaans Afrika, West-Afrika, het Caribisch gebied en voormalige Sovjetstaten. Als journalist werkte ze voor de BBC, Radio Free Europe, The Times Higher Education en TV Serbia. Het Media Diversity Institute is een internationale organisatie gevestigd in Londen, die zich bezighoudt met journalistieke ontwikkelingsprojecten ter bevordering van diversiteit en multiculturaliteit.

Het Fins Instituut in Londen en het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux publiceerden in het voorjaar van 2016 een media-analyse met de titel Vluchtelingen en asielzoekers in dagbladen, waarin werd onderzocht hoe Europese kranten schrijven over vluchtelingen en asielzoekers en hoe de media verslag doen van de zogenoemde ‘vluchtelingencrisis’. Het onderzoeksmateriaal was afkomstig uit Finse, Belgische en Britse dagbladen. Het rapport is gepubliceerd in het Fins en Engels en een samenvatting is beschikbaar in het Nederlands en Frans.

Het in opdracht van FELM geproduceerde rapport Syria in Global Media onderzoekt het beeld van Syrië zoals gepresenteerd door de Engelstalige media. Het materiaal bestond uit meer dan 30.000 Engelstalige bronnen en ruim 6 miljoen hits op sociale media, en bestrijkt een periode van bijna één jaar. Het rapport is beschikbaar in het Engels en geproduceerd in het kader van het project The Syria Initiative.

 

Gelieve te pre-registreren voor de workshop via e-mail naar info (at) finncult.be op 17 oktober.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

OkraPlayground1 by Katariina Salmi 828x555
Muziek

TelepART: Okra Playground

20–24 februari 2018
België
Elektrofolkgroep Okra Playground begint in februari aan een tournee door Europa en geeft maar liefst vijf concerten in België. De band ontstond in 2010 uit het verlangen om een frisse, hedendaagse draai te geven aan Finse volksmuziek.
country_path_conversation_image_stanislav_dobak 828x555
Dance

TelepART: Veli Lehtovaara

22 februari–3 maart 2018
Zodiak, Helsinki, Finland
Danser en choreograaf Veli Lehtovaara brengt zijn laatste werk Peltotiekeskustelu/Conversations van Brussel naar Helsinki, waar het van eind februari tot begin maart wordt opgevoerd in het Zodiak – Center for New Dance in de Cable Factory. In de voorstelling communiceren drie dansers met elkaar en het publiek over evolutie, natuurlijke ontwikkeling en verandering.
Eyes_Wild_Open_828x555

Eyes Wild Open

Van 22 februari tot 22 april
Botanique, Brussel
Voor de eerste keer ooit brengt de fototentoonstelling Eyes Wild Open 70 jaar fotografie bijeen in een unieke scenografie. Bijzondere oude fotokunst, nieuw werk, projecties, teksten en zeldzame boeken van 30 fotografen uit 17 landen, tentoongesteld in het gerenommeerde kunstencentrum Botanique in Brussel. Een van de deelnemende fotografen is de Finse kunstenares Arja Hyytiäinen.
Doble_Mandoble_828x555_Credit_Hubert_Braxmaier
Circus

TelepART: Doble Mandoble

10, 12 &13 maart 2018
STOA, Kanneltalo & Vernissa, Finland
Het Belgische circusgezelschap Doble Mandoble staat van 10 tot 18 maart 2018 vier keer op het Bravo! International Festival for Young Audiences met de voorstelling Mi Otro Yo, waarin het duo een uur lang bewegingstheater, acrobatiek, objectmanipulatie en komisch goochelen combineert tot een spetterend geheel. De tiende editie van Bravo! vindt plaats in verschillende cultuurpodia in en rond Helsinki en biedt een breed scala aan internationale theaterproducties voor de jeugd.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief