Journalistiekworkshop in Brussel
  • uutinen_kuva
Journalistiekworkshop in Brussel
24.10.2016
Brussel, België

Photo: © Caroline Gluck/Oxfam

Journalistiekworkshop in Brussel

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, het Fins Instituut in Londen en FELM (de Finse evangelisch-lutherse zending) organiseren op 24 oktober 2016 in Brussel een workshop voor journalisten, in samenwerking met de koepelorganisatie van journalistenvakbonden EFJ. De workshop grijpt terug op onafhankelijke rapporten van de instituten en FELM uit 2015 en 2016.

Doel van de workshop is het stimuleren van een debat over de berichtgeving van de media over vluchtelingen en asielzoekers. Op welke verschillende manieren schrijven de media over vluchtelingen en asielzoekers? Hoe kan een veelzijdige en ethische berichtgeving over de situatie in Syrië worden bereikt?

Moderator van het evenement is Milica Pesic, directeur van het Media Diversity Institute. Pesic heeft ervaring met het opzetten en monitoren van verschillende meerjarige, multiculturele en op inclusie gerichte internationale mediaprojecten in Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Sub-Saharaans Afrika, West-Afrika, het Caribisch gebied en voormalige Sovjetstaten. Als journalist werkte ze voor de BBC, Radio Free Europe, The Times Higher Education en TV Serbia. Het Media Diversity Institute is een internationale organisatie gevestigd in Londen, die zich bezighoudt met journalistieke ontwikkelingsprojecten ter bevordering van diversiteit en multiculturaliteit.

Het Fins Instituut in Londen en het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux publiceerden in het voorjaar van 2016 een media-analyse met de titel Vluchtelingen en asielzoekers in dagbladen, waarin werd onderzocht hoe Europese kranten schrijven over vluchtelingen en asielzoekers en hoe de media verslag doen van de zogenoemde ‘vluchtelingencrisis’. Het onderzoeksmateriaal was afkomstig uit Finse, Belgische en Britse dagbladen. Het rapport is gepubliceerd in het Fins en Engels en een samenvatting is beschikbaar in het Nederlands en Frans.

Het in opdracht van FELM geproduceerde rapport Syria in Global Media onderzoekt het beeld van Syrië zoals gepresenteerd door de Engelstalige media. Het materiaal bestond uit meer dan 30.000 Engelstalige bronnen en ruim 6 miljoen hits op sociale media, en bestrijkt een periode van bijna één jaar. Het rapport is beschikbaar in het Engels en geproduceerd in het kader van het project The Syria Initiative.

 

Gelieve te pre-registreren voor de workshop via e-mail naar info (at) finncult.be op 17 oktober.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev 828x555
beeldende Kunsten

BOZAR: Somewhere in Between

20 juni-19 augustus
BOZAR, Brussel, België
Deze zomer organiseert BOZAR een tentoonstelling in samenwerking met kunstruimtes gerunt door artisten uit heel Europa. De brusselse kunstruimte Komplot wordt vertegenwoordigd door Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev.
Kari Ikonen helmikuu_Charles Bruere2
Muziek

TelepART: Orchestra Nazionale della Luna

23-24 juni 2018
Bimhuis, Amsterdam & L'Archiduc, Brussel
Het Orchestra Nazionale della Luna werd in 2015 opgericht door Manuel Hermia en Kari Ikonen en groeide al snel uit tot een van de bekendste orkesten van de maan. Het gevarieerde en unieke repertoire en de vindingrijke en energieke manier van spelen betoveren jazzfanaten van hier tot aan de maan. Het orkest was een opvallende verschijning tijdens het Finse jazz-seizoen van 2016, met zes concerten in april in het zuiden van het land.
logo828x555

MUSIQ’3 Festival: Nordic Vibes

29 juni - 1 juli 2018
Kerk van de Terkamerenabdij, Brussel
Het festival Musiq’3 brengt deze zomer in het kader van het thema Nordic Vibes een breed scala aan Finse muziek naar Brussel. Eind juni en begin juli is drie dagen lang muziek te horen van zowel grote Finse sterren als muzikanten die nog maar net zijn begonnen aan hun internationale carrière. Het festival werd opgericht in 2011 en heeft al sinds het begin als doel klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een breed, jong en zo divers mogelijk publiek . De organisatoren zijn trots op hun openheid en bereidheid tot experimenteren, en willen een podium bieden aan een zo bont mogelijke verscheidenheid aan muziekstijlen. Op het festival is van alles te horen: van koorzang, volksmuziek en wereldmuziek tot jazz en sounds met een rockrandje.
Trashpeze 1 by GoGuMa 828555
Circus

TelepART: Wise Fools

20-22 Juli, 3-5 Augustus 2018
Cirque Plus Festival, Brugge, België & Streeta(rt)nimation Festival, Luxembourg City
Wise Fools is een Fins circusgezelschap, gespecialiseerd in de driedubbele trapeze en het springtouw. Het trio begon met circus als hobby bij het Finse jeugdcircus Sorin Sirkus, en volgde een beroepsopleiding aan de École Superieure des Arts du Cirque (ESAC) in België.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief