Journalistiekworkshop in Brussel
  • uutinen_kuva
Journalistiekworkshop in Brussel
24.10.2016
Brussel, België

Photo: © Caroline Gluck/Oxfam

Journalistiekworkshop in Brussel

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, het Fins Instituut in Londen en FELM (de Finse evangelisch-lutherse zending) organiseren op 24 oktober 2016 in Brussel een workshop voor journalisten, in samenwerking met de koepelorganisatie van journalistenvakbonden EFJ. De workshop grijpt terug op onafhankelijke rapporten van de instituten en FELM uit 2015 en 2016.

Doel van de workshop is het stimuleren van een debat over de berichtgeving van de media over vluchtelingen en asielzoekers. Op welke verschillende manieren schrijven de media over vluchtelingen en asielzoekers? Hoe kan een veelzijdige en ethische berichtgeving over de situatie in Syrië worden bereikt?

Moderator van het evenement is Milica Pesic, directeur van het Media Diversity Institute. Pesic heeft ervaring met het opzetten en monitoren van verschillende meerjarige, multiculturele en op inclusie gerichte internationale mediaprojecten in Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Sub-Saharaans Afrika, West-Afrika, het Caribisch gebied en voormalige Sovjetstaten. Als journalist werkte ze voor de BBC, Radio Free Europe, The Times Higher Education en TV Serbia. Het Media Diversity Institute is een internationale organisatie gevestigd in Londen, die zich bezighoudt met journalistieke ontwikkelingsprojecten ter bevordering van diversiteit en multiculturaliteit.

Het Fins Instituut in Londen en het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux publiceerden in het voorjaar van 2016 een media-analyse met de titel Vluchtelingen en asielzoekers in dagbladen, waarin werd onderzocht hoe Europese kranten schrijven over vluchtelingen en asielzoekers en hoe de media verslag doen van de zogenoemde ‘vluchtelingencrisis’. Het onderzoeksmateriaal was afkomstig uit Finse, Belgische en Britse dagbladen. Het rapport is gepubliceerd in het Fins en Engels en een samenvatting is beschikbaar in het Nederlands en Frans.

Het in opdracht van FELM geproduceerde rapport Syria in Global Media onderzoekt het beeld van Syrië zoals gepresenteerd door de Engelstalige media. Het materiaal bestond uit meer dan 30.000 Engelstalige bronnen en ruim 6 miljoen hits op sociale media, en bestrijkt een periode van bijna één jaar. Het rapport is beschikbaar in het Engels en geproduceerd in het kader van het project The Syria Initiative.

 

Gelieve te pre-registreren voor de workshop via e-mail naar info (at) finncult.be op 17 oktober.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

sonjajokiniemi_blab_ennakko1_c_tomas_uyttendaele2017
Dance

TelepART: Sonja Jokiniemi

23 november 2017
Next festival, Kortrijk, België
Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis. De onderliggende gedachte van de voorstelling is gebaseerd op taalkundige ondefinieerbaarheid, zintuiglijkheid, verlangens en reflexen; het gebied waar het menselijke en het niet-menselijke elkaar overlappen. Verschillende lichamen gebruiken elkaar voor verlenging, parallelle verbindingen en uitbreidingen. De essentie van Blab is het resultaat van de samenwerking en verhouding tussen de elementen van de voorstelling. Blab is een hybride, een mengeling van schilderen, beeldhouwen en choreografie. Het is een poging te ontsnappen aan de wereld van categorieën en bewustzijn en die te verruilen voor het onbekende, voor verenigingen van mens en voorwerp, voor beelden en rituelen van verlangen. Het onbekende manifesteert zich in een steeds veranderende sculptuur, waarvan de essentie het terrein van het onderbewustzijn in kaart brengt.
carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Multidisciplinaire

Carita Savolainen in de Finse ambassade

30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België
In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.
Leuven 828x555

Leuven Internationaal Kortfilmfestival

2-9 december 2017
STUK Kunstencentrum
De kroon op de honderdste verjaardag van Finland: Finse kortfilm in de spotlights op Kortfilmfestival Leuven van 2-9 december Tijdens de 23ste editie van het festival staan twee compilaties van Finse kortfilms op het programma, die laten zien wat Finse kortfilmmakers te bieden hebben op het gebied van spanning, humor en animatie.
Hamish_still_photo_828x555
Multidisciplinaire

Tentoonstelling Eeva-Mari Haikala in galerie V/MSP

7 oktober - 16 december 2017 Donderdag 14-19 uur, vrijdag en zaterdag 13-18 uur
Tulpstraat 35, 1050 Brussel

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief