Journalistiekworkshop in Helsinki
  • journalismityopaja-web
Journalistiekworkshop in Helsinki
14.10.2016
Helsinki, Finland

Photo: Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en het Fins Instituut in Londen organiseren op 14 oktober 2016 in Helsinki een workshop voor journalisten. De workshop is gebaseerd op het mediarapport Vluchtelingen en asielzoekers in dagbladen, dat de instituten in het voorjaar van 2016 publiceerden. In dit rapport wordt onderzocht hoe Europese kwaliteitskranten schrijven over vluchtelingen en asielzoekers. Het materiaal was afkomstig uit Finse, Belgische en Britse dagbladen.

Doel van de workshop is het stimuleren van een debat over de berichtgeving van de media rond vluchtelingen, asielzoekers en de zogenoemde ‘vluchtelingencrisis’, maar ook nader te bekijken wie het woord krijgt bij het bespreken van deze onderwerpen.

De workshop in Helsinki is onderdeel van de Dag van het journalisme 2016 van de Finse vereniging van journalisten. Buitenlandse gastspreker op de workshop Stories that Need to Be Heard: Refugees in the Media is journalist Chris Elliott. Elliott is een ervaren journalist die eerder werkte voor The Guardian, de Sunday Telegraph en The Times. Daarnaast was hij actief in verschillende mediaorganisaties en als expert op het gebied van ethische journalistiek, opleiding van journalisten en crisisjournalistiek. De tweede gastspreker is de Finse journalist en activist Maryan Abdulkarim, die onder meer werkzaam was als multicultureel expert voor de Finse welzijnsorganisatie voor jeugd en gezin Väestöliitto. De workshop wordt geleid door Maiju Mitrunen, woordvoerder en coördinator van de Finse stichting voor media en ontwikkeling Vikes. Daarnaast worden in de workshop de resultaten van het mediarapport van de Finse instituten gepresenteerd door projectcoördinator Annukka Vähäsöyrinki van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en Johanna Sumuvuori, hoofd van het maatschappelijk programma van het Fins Instituut in Londen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief