Journalistiekworkshop in Helsinki
  • journalismityopaja-web
Journalistiekworkshop in Helsinki
14.10.2016
Helsinki, Finland

Photo: Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en het Fins Instituut in Londen organiseren op 14 oktober 2016 in Helsinki een workshop voor journalisten. De workshop is gebaseerd op het mediarapport Vluchtelingen en asielzoekers in dagbladen, dat de instituten in het voorjaar van 2016 publiceerden. In dit rapport wordt onderzocht hoe Europese kwaliteitskranten schrijven over vluchtelingen en asielzoekers. Het materiaal was afkomstig uit Finse, Belgische en Britse dagbladen.

Doel van de workshop is het stimuleren van een debat over de berichtgeving van de media rond vluchtelingen, asielzoekers en de zogenoemde ‘vluchtelingencrisis’, maar ook nader te bekijken wie het woord krijgt bij het bespreken van deze onderwerpen.

De workshop in Helsinki is onderdeel van de Dag van het journalisme 2016 van de Finse vereniging van journalisten. Buitenlandse gastspreker op de workshop Stories that Need to Be Heard: Refugees in the Media is journalist Chris Elliott. Elliott is een ervaren journalist die eerder werkte voor The Guardian, de Sunday Telegraph en The Times. Daarnaast was hij actief in verschillende mediaorganisaties en als expert op het gebied van ethische journalistiek, opleiding van journalisten en crisisjournalistiek. De tweede gastspreker is de Finse journalist en activist Maryan Abdulkarim, die onder meer werkzaam was als multicultureel expert voor de Finse welzijnsorganisatie voor jeugd en gezin Väestöliitto. De workshop wordt geleid door Maiju Mitrunen, woordvoerder en coördinator van de Finse stichting voor media en ontwikkeling Vikes. Daarnaast worden in de workshop de resultaten van het mediarapport van de Finse instituten gepresenteerd door projectcoördinator Annukka Vähäsöyrinki van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en Johanna Sumuvuori, hoofd van het maatschappelijk programma van het Fins Instituut in Londen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

sonjajokiniemi_blab_ennakko1_c_tomas_uyttendaele2017
Dance

TelepART: Sonja Jokiniemi

23 november 2017
Next festival, Kortrijk, België
Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis. De onderliggende gedachte van de voorstelling is gebaseerd op taalkundige ondefinieerbaarheid, zintuiglijkheid, verlangens en reflexen; het gebied waar het menselijke en het niet-menselijke elkaar overlappen. Verschillende lichamen gebruiken elkaar voor verlenging, parallelle verbindingen en uitbreidingen. De essentie van Blab is het resultaat van de samenwerking en verhouding tussen de elementen van de voorstelling. Blab is een hybride, een mengeling van schilderen, beeldhouwen en choreografie. Het is een poging te ontsnappen aan de wereld van categorieën en bewustzijn en die te verruilen voor het onbekende, voor verenigingen van mens en voorwerp, voor beelden en rituelen van verlangen. Het onbekende manifesteert zich in een steeds veranderende sculptuur, waarvan de essentie het terrein van het onderbewustzijn in kaart brengt.
carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Multidisciplinaire

Carita Savolainen in de Finse ambassade

30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België
In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.
Leuven 828x555

Leuven Internationaal Kortfilmfestival

2-9 december 2017
STUK Kunstencentrum
De kroon op de honderdste verjaardag van Finland: Finse kortfilm in de spotlights op Kortfilmfestival Leuven van 2-9 december Tijdens de 23ste editie van het festival staan twee compilaties van Finse kortfilms op het programma, die laten zien wat Finse kortfilmmakers te bieden hebben op het gebied van spanning, humor en animatie.
Hamish_still_photo_828x555
Multidisciplinaire

Tentoonstelling Eeva-Mari Haikala in galerie V/MSP

7 oktober - 16 december 2017 Donderdag 14-19 uur, vrijdag en zaterdag 13-18 uur
Tulpstraat 35, 1050 Brussel

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief