Leve de Tekst! – Finse literatuur in de Benelux
  • teksti elää kuva
Leve de Tekst! – Finse literatuur in de Benelux
2017
Benelux

In 2017 lanceert het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het literaire project Leve de tekst! Daarmee wil het Instituut prominente Finse schrijvers en hun werk onder de aandacht brengen en de bekendheid van Finse toneelliteratuur, poëzie en vertalingen in de Benelux vergroten.

Het literaire voorjaar begint met een bezoek van Sofi Oksanen, een van de grootste namen van de hedendaagse Finse literatuur. Op 26 maart neemt de schrijfster deel aan het Brusselse literatuurfestival Passa Porta, waar ze tweemaal optreedt. Oksanen zal onder meer vertellen over de helden en heldinnen van haar werk en op basis van haar romans ingaan op actuele kwesties.

Op 29 en 30 maart vindt een Fins leesdramafestival plaats in theater Comédie Claude Volter in Brussel, onder leiding van regisseur en toneelschrijver Jean-Claude Idée. Op het programma staan vier werken van vooraanstaande Finse toneelschrijvers: Puputyttö van Saara Turunen, Fundamentalisti van Juha Jokela, Tyttö tuli! van Otso Kautto en Rakkaudesta minuun van Anna Krogerus. De teksten worden opgevoerd in het Frans.

In het najaar kleuren gedichten het Brusselse openbaar vervoer met hun beeldspraak. Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux steunt dit jaarlijkse poëziefestival Transpoesie van EUNIC, het internationale netwerk van de nationale cultuurinstituten. Het evenement bezingt de verscheidenheid van talen in Europa door poëzie en dichters uit verschillende landen onder de aandacht te brengen. Hoogtepunten van Transpoesie zijn voordrachten van dichters uit heel Europa in Bozar, het Parlamentarium en het Hongaarse Balassi Instituut in Brussel. In het kader van het project Mobile Home 2017 en het kunstwerk rond het thema ‘thuisloosheid’ werkt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux ook aan een publicatie, waarin verschillende schrijvers de betekenis van thuis verkennen. De publicatie verschijnt in september 2017.

Het programma van Leve de tekst! komt tot stand in samenwerking met Passa Porta Festival, Le Magasin d’Écriture Théâtrale, La Comédie Claude Voltaire, Nordic Drama Corner, TINFO Theater Info Finland, Jap Sam Books, de ambassade van Finland en  EUNIC Brussels .

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

GERELATEERDE EVENEMENTEN

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief