Mobile Home(less)-essayist Marwa al-Sabouni hoofdspreker op Habitare 2017
  • Marwa Al-Sabouni.web
Mobile Home(less)-essayist Marwa al-Sabouni hoofdspreker op Habitare 2017
Vrijdag 15 september, 16.00 uur
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland

© Marwa Al-Sabouni

Tekst bij foto: De Syrische architecte Marwa al-Sabouni spreekt in september op woonbeurs Habitare in Helsinki over wederopbouw in Syrië. Al-Sabouni woont in Homs en is architecte en schrijfster. Haar opvattingen over de invloed van stedenbouw op het uitbreken van de oorlog in Syrië trokken wereldwijd belangstelling. Al-Sabouni is een van de schrijvers die meewerken aan een boek van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in het kader van het project Mobile Home(less). Het boek wordt in het najaar van 2017 gepresenteerd op Habitare, waar ook Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ voor het eerst in Finland tentoongesteld wordt.

Thema van Habitare 2017 is de vraag welke eisen de toekomst aan de leefomgeving stelt en hoe het huis van morgen eruitziet. Op vrijdag 15 september arriveert de Syrische architecte Marwa al-Sabouni als hoofdspreker op de Habitare-beurs. Al-Sabouni spreekt op Habitare over de invloed die wederopbouw na een oorlog heeft op de toekomstige samenleving en welke risico’s verbonden zijn aan het investeren in wederopbouw. Haar lezing hangt nauw samen met het kunstwerk dat Anssi Pulkkinen in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux maakte voor het project Mobile Home(less), en dat op Habitare voor het eerst in Finland te zien is.

Al-Sabouni werd vooral bekend door haar publicaties en lezingen over de wederopbouw van Syrië. Vorig jaar verscheen haar boek The Battle for Home: The Memoir of a Syrian Architect, waarin ze het dagelijks leven in haar door de burgeroorlog geteisterde geboortestad beschrijft. Ze benadert het slepende conflict in Syrië vanuit de invalshoek van de architectuur, beschrijft de verandering van de openbare ruimte en gaat in op de vraag in hoeverre architectuur de vorming van een gemeenschap beïnvloedt.

In 2014 won Al-Sabouni de UN Habitat Mass Housing-wedstrijd met het door haar ontworpen woningbouwproject voor het door de oorlog verwoeste Homs. Ze trok de aandacht van de internationale pers en gaf een TED-talk. Dit najaar brengt ze voor het eerst een bezoek aan Finland.

Het boek dat verschijnt in het kader van Mobile Home(less) onderzoekt de vele lagen van Anssi Pulkkinens Street View (Reassembled) vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken. In deze publicatie van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en de Nederlandse uitgeverij Jap Sam Books gaan experts op het gebied van hedendaagse kunst, architectuur en Midden-Oostenstudies in essays dieper in op het kunstwerk van Pulkkinen. Naast Marwa al-Sabouni bevat het boek bijdragen van onder anderen professor Jaakko Hämeen-Anttila, islamdeskundige, en professor Hanna Johansson, kunsthistorica.

Vrijdag 15 september, 16.00 uur, Keynote: Marwa al-Sabouni: The backstage of reconstruction in Syria, a threshold between emergency and investment. Zie voor meer informatie de website van Habitare.

Marwa al Sabouni’s TED-talk over de wederopbouw van Syrië is hier terug te zien.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief