Mobile Home(less)-essayist Marwa al-Sabouni hoofdspreker op Habitare 2017
  • Marwa Al-Sabouni.web
Mobile Home(less)-essayist Marwa al-Sabouni hoofdspreker op Habitare 2017
Vrijdag 15 september, 16.00 uur
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland

© Marwa Al-Sabouni

Tekst bij foto: De Syrische architecte Marwa al-Sabouni spreekt in september op woonbeurs Habitare in Helsinki over wederopbouw in Syrië. Al-Sabouni woont in Homs en is architecte en schrijfster. Haar opvattingen over de invloed van stedenbouw op het uitbreken van de oorlog in Syrië trokken wereldwijd belangstelling. Al-Sabouni is een van de schrijvers die meewerken aan een boek van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in het kader van het project Mobile Home(less). Het boek wordt in het najaar van 2017 gepresenteerd op Habitare, waar ook Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ voor het eerst in Finland tentoongesteld wordt.

Thema van Habitare 2017 is de vraag welke eisen de toekomst aan de leefomgeving stelt en hoe het huis van morgen eruitziet. Op vrijdag 15 september arriveert de Syrische architecte Marwa al-Sabouni als hoofdspreker op de Habitare-beurs. Al-Sabouni spreekt op Habitare over de invloed die wederopbouw na een oorlog heeft op de toekomstige samenleving en welke risico’s verbonden zijn aan het investeren in wederopbouw. Haar lezing hangt nauw samen met het kunstwerk dat Anssi Pulkkinen in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux maakte voor het project Mobile Home(less), en dat op Habitare voor het eerst in Finland te zien is.

Al-Sabouni werd vooral bekend door haar publicaties en lezingen over de wederopbouw van Syrië. Vorig jaar verscheen haar boek The Battle for Home: The Memoir of a Syrian Architect, waarin ze het dagelijks leven in haar door de burgeroorlog geteisterde geboortestad beschrijft. Ze benadert het slepende conflict in Syrië vanuit de invalshoek van de architectuur, beschrijft de verandering van de openbare ruimte en gaat in op de vraag in hoeverre architectuur de vorming van een gemeenschap beïnvloedt.

In 2014 won Al-Sabouni de UN Habitat Mass Housing-wedstrijd met het door haar ontworpen woningbouwproject voor het door de oorlog verwoeste Homs. Ze trok de aandacht van de internationale pers en gaf een TED-talk. Dit najaar brengt ze voor het eerst een bezoek aan Finland.

Het boek dat verschijnt in het kader van Mobile Home(less) onderzoekt de vele lagen van Anssi Pulkkinens Street View (Reassembled) vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken. In deze publicatie van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en de Nederlandse uitgeverij Jap Sam Books gaan experts op het gebied van hedendaagse kunst, architectuur en Midden-Oostenstudies in essays dieper in op het kunstwerk van Pulkkinen. Naast Marwa al-Sabouni bevat het boek bijdragen van onder anderen professor Jaakko Hämeen-Anttila, islamdeskundige, en professor Hanna Johansson, kunsthistorica.

Vrijdag 15 september, 16.00 uur, Keynote: Marwa al-Sabouni: The backstage of reconstruction in Syria, a threshold between emergency and investment. Zie voor meer informatie de website van Habitare.

Marwa al Sabouni’s TED-talk over de wederopbouw van Syrië is hier terug te zien.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev 828x555
beeldende Kunsten

BOZAR: Somewhere in Between

20 juni-19 augustus
BOZAR, Brussel, België
Deze zomer organiseert BOZAR een tentoonstelling in samenwerking met kunstruimtes gerunt door artisten uit heel Europa. De brusselse kunstruimte Komplot wordt vertegenwoordigd door Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev.
Kari Ikonen helmikuu_Charles Bruere2
Muziek

TelepART: Orchestra Nazionale della Luna

23-24 juni 2018
Bimhuis, Amsterdam & L'Archiduc, Brussel
Het Orchestra Nazionale della Luna werd in 2015 opgericht door Manuel Hermia en Kari Ikonen en groeide al snel uit tot een van de bekendste orkesten van de maan. Het gevarieerde en unieke repertoire en de vindingrijke en energieke manier van spelen betoveren jazzfanaten van hier tot aan de maan. Het orkest was een opvallende verschijning tijdens het Finse jazz-seizoen van 2016, met zes concerten in april in het zuiden van het land.
logo828x555

MUSIQ’3 Festival: Nordic Vibes

29 juni - 1 juli 2018
Kerk van de Terkamerenabdij, Brussel
Het festival Musiq’3 brengt deze zomer in het kader van het thema Nordic Vibes een breed scala aan Finse muziek naar Brussel. Eind juni en begin juli is drie dagen lang muziek te horen van zowel grote Finse sterren als muzikanten die nog maar net zijn begonnen aan hun internationale carrière. Het festival werd opgericht in 2011 en heeft al sinds het begin als doel klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een breed, jong en zo divers mogelijk publiek . De organisatoren zijn trots op hun openheid en bereidheid tot experimenteren, en willen een podium bieden aan een zo bont mogelijke verscheidenheid aan muziekstijlen. Op het festival is van alles te horen: van koorzang, volksmuziek en wereldmuziek tot jazz en sounds met een rockrandje.
Trashpeze 1 by GoGuMa 828555
Circus

TelepART: Wise Fools

20-22 Juli, 3-5 Augustus 2018
Cirque Plus Festival, Brugge, België & Streeta(rt)nimation Festival, Luxembourg City
Wise Fools is een Fins circusgezelschap, gespecialiseerd in de driedubbele trapeze en het springtouw. Het trio begon met circus als hobby bij het Finse jeugdcircus Sorin Sirkus, en volgde een beroepsopleiding aan de École Superieure des Arts du Cirque (ESAC) in België.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief