Mobile Home(less)-essayist Marwa al-Sabouni hoofdspreker op Habitare 2017
  • Marwa Al-Sabouni.web
Mobile Home(less)-essayist Marwa al-Sabouni hoofdspreker op Habitare 2017
Vrijdag 15 september, 16.00 uur
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland

© Marwa Al-Sabouni

Tekst bij foto: De Syrische architecte Marwa al-Sabouni spreekt in september op woonbeurs Habitare in Helsinki over wederopbouw in Syrië. Al-Sabouni woont in Homs en is architecte en schrijfster. Haar opvattingen over de invloed van stedenbouw op het uitbreken van de oorlog in Syrië trokken wereldwijd belangstelling. Al-Sabouni is een van de schrijvers die meewerken aan een boek van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in het kader van het project Mobile Home(less). Het boek wordt in het najaar van 2017 gepresenteerd op Habitare, waar ook Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ voor het eerst in Finland tentoongesteld wordt.

Thema van Habitare 2017 is de vraag welke eisen de toekomst aan de leefomgeving stelt en hoe het huis van morgen eruitziet. Op vrijdag 15 september arriveert de Syrische architecte Marwa al-Sabouni als hoofdspreker op de Habitare-beurs. Al-Sabouni spreekt op Habitare over de invloed die wederopbouw na een oorlog heeft op de toekomstige samenleving en welke risico’s verbonden zijn aan het investeren in wederopbouw. Haar lezing hangt nauw samen met het kunstwerk dat Anssi Pulkkinen in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux maakte voor het project Mobile Home(less), en dat op Habitare voor het eerst in Finland te zien is.

Al-Sabouni werd vooral bekend door haar publicaties en lezingen over de wederopbouw van Syrië. Vorig jaar verscheen haar boek The Battle for Home: The Memoir of a Syrian Architect, waarin ze het dagelijks leven in haar door de burgeroorlog geteisterde geboortestad beschrijft. Ze benadert het slepende conflict in Syrië vanuit de invalshoek van de architectuur, beschrijft de verandering van de openbare ruimte en gaat in op de vraag in hoeverre architectuur de vorming van een gemeenschap beïnvloedt.

In 2014 won Al-Sabouni de UN Habitat Mass Housing-wedstrijd met het door haar ontworpen woningbouwproject voor het door de oorlog verwoeste Homs. Ze trok de aandacht van de internationale pers en gaf een TED-talk. Dit najaar brengt ze voor het eerst een bezoek aan Finland.

Het boek dat verschijnt in het kader van Mobile Home(less) onderzoekt de vele lagen van Anssi Pulkkinens Street View (Reassembled) vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken. In deze publicatie van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en de Nederlandse uitgeverij Jap Sam Books gaan experts op het gebied van hedendaagse kunst, architectuur en Midden-Oostenstudies in essays dieper in op het kunstwerk van Pulkkinen. Naast Marwa al-Sabouni bevat het boek bijdragen van onder anderen professor Jaakko Hämeen-Anttila, islamdeskundige, en professor Hanna Johansson, kunsthistorica.

Vrijdag 15 september, 16.00 uur, Keynote: Marwa al-Sabouni: The backstage of reconstruction in Syria, a threshold between emergency and investment. Zie voor meer informatie de website van Habitare.

Marwa al Sabouni’s TED-talk over de wederopbouw van Syrië is hier terug te zien.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

OkraPlayground1 by Katariina Salmi 828x555
Muziek

TelepART: Okra Playground

20–24 februari 2018
België
Elektrofolkgroep Okra Playground begint in februari aan een tournee door Europa en geeft maar liefst vijf concerten in België. De band ontstond in 2010 uit het verlangen om een frisse, hedendaagse draai te geven aan Finse volksmuziek.
country_path_conversation_image_stanislav_dobak 828x555
Dance

TelepART: Veli Lehtovaara

22 februari–3 maart 2018
Zodiak, Helsinki, Finland
Danser en choreograaf Veli Lehtovaara brengt zijn laatste werk Peltotiekeskustelu/Conversations van Brussel naar Helsinki, waar het van eind februari tot begin maart wordt opgevoerd in het Zodiak – Center for New Dance in de Cable Factory. In de voorstelling communiceren drie dansers met elkaar en het publiek over evolutie, natuurlijke ontwikkeling en verandering.
Eyes_Wild_Open_828x555

Eyes Wild Open

Van 22 februari tot 22 april
Botanique, Brussel
Voor de eerste keer ooit brengt de fototentoonstelling Eyes Wild Open 70 jaar fotografie bijeen in een unieke scenografie. Bijzondere oude fotokunst, nieuw werk, projecties, teksten en zeldzame boeken van 30 fotografen uit 17 landen, tentoongesteld in het gerenommeerde kunstencentrum Botanique in Brussel. Een van de deelnemende fotografen is de Finse kunstenares Arja Hyytiäinen.
Doble_Mandoble_828x555_Credit_Hubert_Braxmaier
Circus

TelepART: Doble Mandoble

10, 12 &13 maart 2018
STOA, Kanneltalo & Vernissa, Finland
Het Belgische circusgezelschap Doble Mandoble staat van 10 tot 18 maart 2018 vier keer op het Bravo! International Festival for Young Audiences met de voorstelling Mi Otro Yo, waarin het duo een uur lang bewegingstheater, acrobatiek, objectmanipulatie en komisch goochelen combineert tot een spetterend geheel. De tiende editie van Bravo! vindt plaats in verschillende cultuurpodia in en rond Helsinki en biedt een breed scala aan internationale theaterproducties voor de jeugd.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief