Mobile Home(less)-essayist Marwa al-Sabouni hoofdspreker op Habitare 2017
  • Marwa Al-Sabouni.web
Mobile Home(less)-essayist Marwa al-Sabouni hoofdspreker op Habitare 2017
Vrijdag 15 september, 16.00 uur
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland

© Marwa Al-Sabouni

Tekst bij foto: De Syrische architecte Marwa al-Sabouni spreekt in september op woonbeurs Habitare in Helsinki over wederopbouw in Syrië. Al-Sabouni woont in Homs en is architecte en schrijfster. Haar opvattingen over de invloed van stedenbouw op het uitbreken van de oorlog in Syrië trokken wereldwijd belangstelling. Al-Sabouni is een van de schrijvers die meewerken aan een boek van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in het kader van het project Mobile Home(less). Het boek wordt in het najaar van 2017 gepresenteerd op Habitare, waar ook Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ voor het eerst in Finland tentoongesteld wordt.

Thema van Habitare 2017 is de vraag welke eisen de toekomst aan de leefomgeving stelt en hoe het huis van morgen eruitziet. Op vrijdag 15 september arriveert de Syrische architecte Marwa al-Sabouni als hoofdspreker op de Habitare-beurs. Al-Sabouni spreekt op Habitare over de invloed die wederopbouw na een oorlog heeft op de toekomstige samenleving en welke risico’s verbonden zijn aan het investeren in wederopbouw. Haar lezing hangt nauw samen met het kunstwerk dat Anssi Pulkkinen in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux maakte voor het project Mobile Home(less), en dat op Habitare voor het eerst in Finland te zien is.

Al-Sabouni werd vooral bekend door haar publicaties en lezingen over de wederopbouw van Syrië. Vorig jaar verscheen haar boek The Battle for Home: The Memoir of a Syrian Architect, waarin ze het dagelijks leven in haar door de burgeroorlog geteisterde geboortestad beschrijft. Ze benadert het slepende conflict in Syrië vanuit de invalshoek van de architectuur, beschrijft de verandering van de openbare ruimte en gaat in op de vraag in hoeverre architectuur de vorming van een gemeenschap beïnvloedt.

In 2014 won Al-Sabouni de UN Habitat Mass Housing-wedstrijd met het door haar ontworpen woningbouwproject voor het door de oorlog verwoeste Homs. Ze trok de aandacht van de internationale pers en gaf een TED-talk. Dit najaar brengt ze voor het eerst een bezoek aan Finland.

Het boek dat verschijnt in het kader van Mobile Home(less) onderzoekt de vele lagen van Anssi Pulkkinens Street View (Reassembled) vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken. In deze publicatie van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en de Nederlandse uitgeverij Jap Sam Books gaan experts op het gebied van hedendaagse kunst, architectuur en Midden-Oostenstudies in essays dieper in op het kunstwerk van Pulkkinen. Naast Marwa al-Sabouni bevat het boek bijdragen van onder anderen professor Jaakko Hämeen-Anttila, islamdeskundige, en professor Hanna Johansson, kunsthistorica.

Vrijdag 15 september, 16.00 uur, Keynote: Marwa al-Sabouni: The backstage of reconstruction in Syria, a threshold between emergency and investment. Zie voor meer informatie de website van Habitare.

Marwa al Sabouni’s TED-talk over de wederopbouw van Syrië is hier terug te zien.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

sonjajokiniemi_blab_ennakko1_c_tomas_uyttendaele2017
Dance

TelepART: Sonja Jokiniemi

23 november 2017
Next festival, Kortrijk, België
Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis. De onderliggende gedachte van de voorstelling is gebaseerd op taalkundige ondefinieerbaarheid, zintuiglijkheid, verlangens en reflexen; het gebied waar het menselijke en het niet-menselijke elkaar overlappen. Verschillende lichamen gebruiken elkaar voor verlenging, parallelle verbindingen en uitbreidingen. De essentie van Blab is het resultaat van de samenwerking en verhouding tussen de elementen van de voorstelling. Blab is een hybride, een mengeling van schilderen, beeldhouwen en choreografie. Het is een poging te ontsnappen aan de wereld van categorieën en bewustzijn en die te verruilen voor het onbekende, voor verenigingen van mens en voorwerp, voor beelden en rituelen van verlangen. Het onbekende manifesteert zich in een steeds veranderende sculptuur, waarvan de essentie het terrein van het onderbewustzijn in kaart brengt.
carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Multidisciplinaire

Carita Savolainen in de Finse ambassade

30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België
In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.
Leuven 828x555

Leuven Internationaal Kortfilmfestival

2-9 december 2017
STUK Kunstencentrum
De kroon op de honderdste verjaardag van Finland: Finse kortfilm in de spotlights op Kortfilmfestival Leuven van 2-9 december Tijdens de 23ste editie van het festival staan twee compilaties van Finse kortfilms op het programma, die laten zien wat Finse kortfilmmakers te bieden hebben op het gebied van spanning, humor en animatie.
Hamish_still_photo_828x555
Multidisciplinaire

Tentoonstelling Eeva-Mari Haikala in galerie V/MSP

7 oktober - 16 december 2017 Donderdag 14-19 uur, vrijdag en zaterdag 13-18 uur
Tulpstraat 35, 1050 Brussel

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief