Mobile Home(less): open call voor kunstenaars in de beeldende kunst en community art in Finland en de Benelux
  • 828x555px
20 april 2016

Hoe ziet thuisloosheid eruit in Europa?

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux nodigt kunstenaars in de beeldende kunst en community art uit tot het doen van voorstellen voor nieuwe kunstprojecten rond het thema thuisloosheid. Deze open call is onderdeel van het initiatief Mobile Home 2017*, dat ‘thuis’ verkent als een fysieke, geestelijke en symbolische plaats, maar ook als sociocultureel concept.

Geestelijke thuisloosheid is minder zichtbaar dan fysieke thuisloosheid, maar daarom niet zonder gevolgen. Ook kwesties rond thuis en identiteit, machtsstructuren en, bijvoorbeeld, het gevoel van veiligheid horen bij de verschillende perspectieven van waaruit dit thema kan worden onderzocht.

Het geselecteerde voorstel wordt beloond met een beurs van tot € 10 000 voor de uitvoering ervan. De partners van het project helpen bij het vinden van een geschikte manier om het uiteindelijke werk in 2017 tentoon te stellen in Finland en/of de Benelux, afhankelijk van het type project. De tweede en derde keuze ontvangen een beurs van € 1000 van ArtHelsinki.

ALGEMENE RICHTLIJNEN

Zowel individuele kunstenaars als groepen, uit Finland en de Benelux, kunnen een voorstel insturen. Vorm en medium van het project zijn vrij.

Het gekozen kunstwerk of -project wordt uitgevoerd door de inzender in opdracht van het Fins Cultureel Instituut. De steun van het Instituut wordt besteed aan de productie van het nieuwe kunstwerk.

Het werk moet uitvoerbaar zijn binnen het beschikbare budget. Dat is inclusief kosten voor het materiaal, reiskosten en/of loon e.d. Minimaal € 2000 dient te worden besteed aan het honorarium voor de kunstenaar. In overleg met het Fins Cultureel Instituut mag de inzender tegelijkertijd ook elders subsidie aanvragen.

Het werk wordt uitgevoerd in de periode juni 2016-maart 2017.

JURY

Het uiteindelijke concept wordt geselecteerd door een internationale jury bestaande uit vijf personen, afkomstig van de projectpartners:
Aura Seikkula, ArtHelsinki
Kathleen Weyts, BOZAR Paleis voor Schone Kunsten
Michael Defuster, Castrum Peregrini
Aleksi Malmberg, Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Raija Koli, Frame Visual Art Finland

Voorzitter van de jury is het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

EEN VOORSTEL INDIENEN

Voorstellen kunnen worden ingediend van 21 april tot 15 mei. Alle voorstellen moeten elektronisch worden ingediend bij het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, gericht aan annukka.vahasoyrinki@finncult.be met als onderwerp Mobile Home(less).

Inzendingen dienen te zijn geschreven in het Engels. Het voorstel moet als één pdf-bestand worden ingestuurd en het volgende bevatten:

-Omschrijving van het concept, maximaal twee A4-pagina’s (pdf)
-Plan en schema voor uitvoering, maximaal één A4-pagina (pdf)
-Raming van de kosten, binnen het beschikbare budget voor uitvoering (10 000€)
-Beknopte biografie van de aanvrager en eerdere relevante ervaring, maximaal één A4-pagina
-Daarnaast wordt de aanvrager verzocht 1-5 foto’s bij te voegen (als jpg, tiff or pdf).
-Geef uw inschrijving een naam: Naam van het project_Uw naam

 

HET FINS CULTUREEL INSTITUUT VOOR DE BENELUX & MOBILE HOME 2017

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux bouwt bruggen voor professionals in kunst, cultuur en wetenschap. Het Instituut is gevestigd in Brussel en actief in België, Nederland en Luxemburg. Het is een van de zeventien Finse cultuur- en wetenschapsinstituten en wordt beheerd door een particuliere stichting.

Deze open call is onderdeel van het project Mobile Home 2017, een initiatief van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten in Parijs, Berlijn, Brussel en Londen. Mobile Home 2017 vindt in 2017 plaats op diverse locaties en viert de 100-jarige onafhankelijkheid van Finland door verschillende opvattingen van ‘thuis’ te verkennen.

MEER INFORMATIE:

Aleksi Malmberg, directeur, Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
aleksi.malmberg@finncult.be, +32475764332

Mobile Home(less) is onderdeel van het jubileumjaar Finland 100 in 2017. De partners van Mobile Home(less) zijn ArtHelsinki , BOZAR, Castrum Peregrini, Frame Visual Art Finland en het Helsinki Festival.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ANDER NIEUWS

Warning: Use of undefined constant myOffset - assumed 'myOffset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-content/themes/wpbootstrap/single-news.php on line 64