Mobile Home(less): de brokstukken van een Syrisch huis in Europa
  • Ruins_Syria1
18 mei 2017

Er wordt hard gewerkt aan het project Mobile Home(less) van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux: beeldhouwer Anssi Pulkkinen is begonnen met de opbouw van Street View (Reassembled) in België. Dit kunstwerk brengt de brokstukken van een in de oorlog verwoest Syrisch huis van de nieuwsbeelden naar onze dagelijkse realiteit. In mei kwam het puin aan in Europa, en aan het einde van deze maand wordt de laatste hand gelegd aan het kunstwerk met als thema ‘thuisloosheid’.

Pulkkinens werk bestaat uit een bewegende, rondreizende installatie, die het Europese straatbeeld tijdelijk voorziet van een blik op de oorlog in Syrië. De brokstukken van een Syrisch huis zijn in zeecontainers via Turkije naar Europa verscheept, waar ze deze zomer op een 13,5 meter lange vrachtwagen tentoongesteld worden op verschillende plaatsen in de Benelux en Noord-Europa.

De vele dimensies van het werk worden besproken op discussiebijeenkomsten en in een deze herfst te verschijnen essaybundel, met daarin bijdragen van een internationaal gezelschap van auteurs uit de hedendaagse kunst, de architectuur en de Midden-Oostenstudies. Onder hen bevinden zich professor Jaakko Hämeen-Anttila, islamonderzoeker, en professor Hanna Johansson, kunsthistorica.

In Finland is het werk in september te zien op de woonbeurs Habitare in het Expo & Convention Centre in Helsinki, waar dit jaar ‘de woning van morgen’ het thema is. Een van de keynote-sprekers op Habitare is de Syrische architect en schrijfster Marwa Al-Sabouni, van wie in de Mobile Home(less)-essaybundel ook een artikel wordt opgenomen over stedenbouw in Syrië.

U kunt de voortgang van het project volgen via de Facebook- en Instagrampagina’s van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux. Daar zijn ook foto’s te zien van de reis die het Syrische huis aflegde naar Europa, de opbouw van het kunstwerk en de rondtrekkende karavaan met brokstukken. Een overzicht van tentoonstellingsplaatsen en -data van Anssi Pulkkinens Street View (Reassembled) verschijnt tegen het begin van de zomer op onze website. Volg dit project op onze social-mediakanalen.

Het gezamenlijke project Mobile Home 2017 van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten in Parijs, Berlijn en Londen onderzoekt de betekenis van ‘thuis’ in fysieke, geestelijke en symbolische zin en als sociocultureel concept.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ANDER NIEUWS