Eerste deelnemers aan nieuw internationaal circuslaboratorium bekend
  • Sirkulabraan_valitut_828x555px
29 oktober 2015

Dit zijn de zes deelnemers aan het nieuwe Fins-Vlaamse circuslaboratorium. Van een techniekstudent die vluchtte naar de wereld van het circus tot een dansende acrobaat: wat een fantastisch, bont gezelschap.

Het Belgische Circuscentrum en het Finse Cirko – Center for New Circus organiseren in januari en maart 2016 een artistiek laboratorium voor circusprofessionals aan het begin van hun carrière. Na een open call zijn nu drie Finse en drie Vlaamse circusartiesten geselecteerd voor deelname aan het laboratorium. Het project, dat voortkwam uit een initiatief van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, wordt gerealiseerd in samenwerking met CircusInfo Finland en kunstencentrum Vooruit.

De geselecteerde artiesten zullen als groep samenwerken in een experimentele workshop gedurende zeven dagen in Gent (9 – 15 januari 2016) en vijf dagen in Helsinki (22 – 26 maart 2016). Het laboratorium is voornamelijk bedoeld als kunstzinnige ontdekkingstocht, waarbij artistieke productie op de tweede plaats komt.

De mentoren in het laboratorium zijn ervaren professionals uit uiteenlopende disciplines. In Gent zal theaterregisseur Arne Sierens en circusartiest en danser Alexander Vantournhout optreden als mentor; in Helsinki zijn dat mimespeler Marc Gassot, theaterregisseur Alma Lehmuskallio en actrice Kati Outinen.


De circusartiesten die deelnemen aan het laboratorium zijn:

Josse De Broeck

Josse De Broeck, 21, beoefent de duo-acrobatiek en studeert aan de Tilburgse ACaPA (Academy for Circus and Performance Arts), een school die zich richt op circus- en performancekunsten. “Ik hoop geconfronteerd te worden met verschillende meningen, ideeën en zienswijzen met betrekking tot de circuskunsten, waarbij nationaliteit geen rol speelt, aangezien het circus de gemene deler is,” aldus Broeck.

Michiel Deprez

Michiel Deprez, 26, is jongleur en studeerde in juni 2015 af aan de ACaPA. Deprez volgde eerder een pedagogische opleiding aan de École de Cirque de Bruxelles. Op dit moment werkt hij aan twee soloprojecten. “Ik werk graag alleen, maar merk dat ik ook behoefte heb aan feedback en dialoog, zodat ik mijn lichaam en geest kan uitdagen en andere artiesten kan ontmoeten. Kort gezegd: ik wil mijn blikveld verruimen,” zegt Deprez.

Hendrik Van Maele

Hendrik Van Maele, 20, begon zijn circuscarrière bij de Vlaamse circusschool Cirkus in Beweging, waar hij optrad in meerdere voorstellingen en circuslessen gaf. Op dit moment zit hij – in navolging van De Broeck en Deprez – in het derde jaar van zijn studie aan de ACaPA, waar hij deel uitmaakt van een vierkoppig acrobatencollectief. “Ik ben gefascineerd door het onderzoeken van de grens tussen circus en dans,” zegt Van Maele.

Inka Pehkonen

Inka Pehkonen, 23, is een Finse circusartieste, die is gespecialiseerd in de Washington-trapeze en het op handen staan. Ze begon haar carrière als tienjarige in het jeugdcircus Linnanmäki en studeerde in 2015 aan de circusschool van Lahti af als professioneel circusartiest. Pehkonen werkt als freelancer en is een van de oprichters van hedendaags-circusgezelschap Sisus.

Mira Sirkka

De 24-jarige uit Lapland afkomstige Mira Sirkka staat op het punt af te studeren als circusartiest en -docent. Ze is gespecialiseerd in de hoelahoep en luchtacrobatiek. Daarnaast is Sirkka geïnteresseerd in clownerie en vuur- en performancekunsten. Voor haar studie aan de circusopleiding van de Turku Arts Academy studeerde ze theaterkunsten. Dankzij die studie besefte Sirkka dat de hobby die haar als kind al zo na aan het hart lag, het circus, haar ware passie was. Naast optreden en lesgeven is Sirkka tegenwoordig ook regisseur binnen het hedendaags circus. “Ik ben geïnteresseerd in contrasten, zoals het combineren van kettingen met tederheid, of van hoelahoepen met ongewone trucs en ritmes,” verklaart ze.

Otto Tammivaara

Otto Tammivaara, 27, is in eigen woorden een ”mislukte techniekstudent, die zijn oude leven ontvluchtte en zichzelf terugvond op de circusopleiding van opleidingscentrum Salpaus”. Nu is Tammivaara herboren als beginnend circusartiest, en heeft hij ook de moed gevonden om zijn droom na te jagen: een carrière als stand-upcomedian.


Meer informatie

Circuscentrum: Maarten Verhelst, maarten@circuscentrum.be, +32 9 233 85 89
Cirko: Erika Härkönen, erika.harkonen@cirko.fi, +358 50 305 7513

Foto © Elliot Dehaspe, Alejandro Estrada, Jenny Mansikkasalo, Joonas Purastie en Maarten Verhelst

Bovenste rij v.l.n.r.: Inka Pehkonen; Hendrik Van Maele; Michiel Deprez 
Onderste rij v.l.n.r.: Otto Tammivaara; Mira Sirkka; Josse De Broeck

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ANDER NIEUWS

Warning: Use of undefined constant myOffset - assumed 'myOffset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-content/themes/wpbootstrap/single-news.php on line 64