#refugeesinmedia
  • Group picture
#refugeesinmedia
2016
Finland, België en Groot-Brittannië.

Photo: Aurelia Talvela

Het Fins Instituut in Londen en het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux werken aan een onderzoek naar de berichtgeving rond de huidige ‘vluchtelingencrisis’ in de media van drie EU-lidstaten: Finland, België en Groot-Brittannië. Doel van het onderzoek is de invloed van het door de media gekozen discours op het algemene Europese meningenklimaat met betrekking tot het vluchtelingenvraagstuk.

In het project wordt de rol van de media in het scheppen van de maatschappelijke realiteit kritisch beschouwd door de kaders te onderzoeken waarin de actuele ’vluchtelingencrisis’ in een selectie van mediakanalen is behandeld. De perspectieven die de media kiezen en scheppen, bepalen het maatschappelijk debat en het meningenklimaat daarvan. De media hebben dus niet alleen macht, maar ook verantwoordelijkheid.

In het onderzoek worden uit de drie genoemde landen kranten onder de loep genomen uit de periode van 1 tot en met 31 januari 2016. De geselecteerde kranten zijn in Finland Helsingin Sanomat en Aamulehti, in Groot-Brittannië The Times en The Guardian en in België Le Soir en De Morgen.

Naast het onderzoek worden in het kader van het project ook discussiebijeenkomsten georganiseerd, waarbij het thema veelzijdig wordt behandeld in de vorm van een gesprek tussen experts op dit gebied, representanten van de media en vertegenwoordigers van het culturele veld. Ook het perspectief van vluchtelingen en asielzoekers zal vertegenwoordigd zijn. De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor publiek en zullen plaatsvinden in de landen waarop het project zich richt, te weten in Helsinki, Londen en Brussel. Meer informatie over de bijeenkomsten wordt te zijner tijd geplaatst op de website van het Instituut.

De resultaten van het onderzoek worden in digitale en gedrukte vorm gepubliceerd in het Fins en Engels en in samengevatte vorm in het Frans en Nederlands.

Lees hier het rapport (in Engels)

 

Werkgroepleden:

Johanna Sumuvuori, hoofd maatschappelijk programma, Fins Instituut in Londen

Mirja Syrjälä, onderzoeksassistent, Fins Instituut in Londen

Annukka Vähäsöyrinki, projectcoördinator, Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Jenni Lindvall, onderzoeksassistent, Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Ruth Pasternak, onderzoeksassistent, Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Aurelia Talvela, onderzoeksassistent, Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

GERELATEERDE EVENEMENTEN

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief