Remembering 1918 – Helsinki
  • 1918 logo complete
Remembering 1918 – Helsinki
16 mei 2018
Tiedekulma & Rautatalo, Helsinki, Finland

Op woensdag 16 mei 2018 organiseert het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in Tiedekulma (Aleksanterinkatu 4) en Rautatalo (Keskuskatu 3) in Helsinki een evenement rond Remembering 1918, waarbij de gebeurtenissen van het jaar 1918 in een internationale context geplaatst worden. Het Instituut heeft onderzoekers, journalisten en muzikanten uit verschillende Europese landen uitgenodigd om hun kijk te geven op de conflicten van 100 jaar geleden en de impact daarvan op het heden. Het evenement is grotendeels in het Engels en voor iedereen gratis toegankelijk.

Het evenement begint om 17.00 uur met een discussiebijeenkomst over Europese integratie en nationalisme in debatcentrum Tiedekulma. Na de Eerste Wereldoorlog vielen het Keizerrijk Rusland, het Ottomaanse Rijk en Oostenrijk-Hongarije uiteen en ontstonden meerdere nieuwe Europese staten. Tijdens de discussie wordt ingegaan op de rol die de gebeurtenissen van 1918 spelen in het Europese integratiedebat en het toegenomen nationalisme van recente jaren. Het discussiepanel bestaat uit dr. Oula Silvennoinen (universiteit van Helsinki), Emilia Palonen, PhD (universiteit van Helsinki), Tereza Valny, PhD (universiteit van Edinburgh) en Stefan Benedik, PhD (House of Austrian History).

Het tweede deel van het evenement begint om 19.30 uur in het marmeren atrium van het door Alvar Aalto ontworpen Rautatalo, dat sinds het najaar van 2017 weer geopend is voor publiek. Daar speelt het Kamus Quartet het werk Different Trains van Steve Reich. Centraal in dit werk staan de treinreizen die Reich als jongen in de jaren 1939-1942 maakte tussen zijn gescheiden ouders in New York en Los Angeles, en het besef dat hij als jood in Europa in die tijd in heel andere treinen had gereisd.

Het tweede discussiepanel gaat in op de manier waarop de gebeurtenissen van 1918 vandaag de dag voortleven in onze herinnering. De Finse burgeroorlog van 1918 verdeelde de samenleving decennialang in twee kampen, maar Finland was niet de enige brandhaard: de Eerste Wereldoorlog bracht in heel Europa naschokken teweeg, die meer dan eens escaleerden tot gewapende conflicten. In Rautatalo buigt het panel zich over de vraag wat er in 1918 precies gebeurde en hoe dat jaar de afgelopen eeuw is herdacht. Panelleden van de tweede discussie zijn professor Wim Klinkert (Universiteit van Amsterdam), Anne Dolan, PhD (Trinity College Dublin) en museumdirecteur Kalle Kallio (arbeidersmuseum Werstas in Tampere).

In Rautatalo treedt ook rapper Karri ‘Paleface’ Miettinen op. Samen met het Kamus Quartet en accordeonist Niko Kumpuvaara trakteert hij het publiek op een muzikale interpretatie van de gebeurtenissen van 1918. In mei 2018 zendt het Finse tv-kanaal Yle TV1 de driedelige serie Laulu sisällissodasta (‘het lied van de burgeroorlog’) uit, waarin Karri Miettinen de ontstaansgeschiedenis en de verschillende fases van de burgeroorlog, maar ook de latere sporen ervan in de Finse samenleving onderzoekt. Ook de gelijknamige titelsong van deze serie zal op woensdag 16 mei te horen zijn op het Remembering 1918-evenement.

Remembering 1918 – European Dreams of Modernity is een project van het Brusselse kunstencentrum Bozar, uitgevoerd in samenwerking met de Europese cultuur- en wetenschapsinstituten. Het project heeft als doel de gebeurtenissen van 1918 en hun invloed op de daaropvolgende eeuw met een kritische, maar open blik te bekijken. De rode draad van het project is een reeks bijeenkomsten in heel Europa, waarbij wetenschappers, journalisten, schrijvers en kunstenaars aan het woord komen.

Deelnemers aan het project Remembering 1918 – European Dreams of Modernity zijn, naast Bozar, het Hongaarse Balassi Instituut, het Centre tchéque, de ambassade van Estland in Brussel, het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, het Lietuvos kultūros institutas, het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken, Restored Lithuania 100, de ambassade van Letland in Brussel, Latvia 100, het Österreichisches Kulturforum, het Institut Polonais, het Institutul Cultural Român la Bruxelles, de Permanente Vertegenwoordiging van Slovenië bij de EU en Culture Action Europe.

Het evenement in Helsinki wordt georganiseerd in samenwerking met Our Festival onder artistieke leiding van violist Pekka Kuusisto. Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie en het programma Europa voor de Burger, dat onderdeel is van het themajaar Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018.

Programma:

Woensdag 16 mei 2018

 

17.00-18.30 uur, Tiedekulma (Aleksanterinkatu 4, Helsinki)

Inleiding: Sari Artjoki, Hoofd van de Europese Comissie in Finland

Remembering 1918 – Nationalism and European Integration a Century later

Panelleden: dr. Oula Silvennoinen (universiteit van Helsinki), PhD Emilia Palonen (universiteit van Helsinki), Tereza Valny, PhD (universiteit van Edinburgh) en Stefan Benedik, PhD (House of Austrian History)

Moderator: Janne Hopsu, journalist

Deze bijeenkomst duurt ongeveer een uur, geen pauze. Gratis entree.

 

Het evenement wordt voortgezet in Rautatalo (Keskuskatu 3) om 19.30 uur

19.30-20.00:

 

Steve Reich – Different Trains

Kamus Quartet

 

Terhi Paldanius, viool

Jukka Untamala, viool

Jussi Tuhkanen, altviool

Petja Kainulainen, cello

Teemu Korpipää, techniek

20.00-21.00:

 

Remembering 1918 – What Happened in 1918 and How Do We Remember It Now?

 

Panelleden: professor Wim Klinkert (Universiteit van Amsterdam), Anne Dolan, PhD (Trinity College Dublin) en Kalle Kallio (arbeidersmuseum Werstas in Tampere)

 Moderator: Karri Miettinen

21.00-21.30:

 

Muziek rond het thema ’de burgeroorlog van 1918’, gearrangeerd voor rap, strijkkwartet en accordeon door Niko Kumpuvaara

Paleface, tekst

Niko Kumpuvaara, accordeon

Kamus Quartet

 

Dit deel van het evenement duurt ongeveer 2 uur, inclusief pauze. De entree is gratis, maar plaatsen dienen vooraf te worden gereserveerd via deze link.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

s1718_kullervo828555gray
Muziek

Kullervo

27 april 2018
Konigen Elizabethzaal, Antwerpen, België
De Koningin Elisabethzaal in Antwerpen is vermaard om haar prachtige akoestiek. In deze onlangs geheel gerenoveerde zaal brengt het Antwerp Symphony Orchestra op 27 april 2018 Kullervo (1892) van Jean Sibelius ten gehore. In vijf delen vertelt deze symfonie over het tragische leven en de dood van de gelijknamige mythologische figuur uit de Kalevala. De Koningin Elisabethzaal in Antwerpen is vermaard om haar prachtige akoestiek. In deze onlangs geheel gerenoveerde zaal brengt het Antwerp Symphony Orchestra op 27 april 2018 Kullervo (1892) van Jean Sibelius ten gehore. In vijf delen vertelt deze symfonie over het tragische leven en de dood van de gelijknamige mythologische figuur uit de Kalevala.
logo828555

MUSIQ’3 Festival: Nordic Vibes

29 juni - 1 juli 2018
Kerk van de Terkamerenabdij, Brussel
Het festival Musiq’3 brengt deze zomer in het kader van het thema Nordic Vibes een breed scala aan Finse muziek naar Brussel. Eind juni en begin juli is drie dagen lang muziek te horen van zowel grote Finse sterren als muzikanten die nog maar net zijn begonnen aan hun internationale carrière. Het festival werd opgericht in 2011 en heeft al sinds het begin als doel klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een breed, jong en zo divers mogelijk publiek . De organisatoren zijn trots op hun openheid en bereidheid tot experimenteren, en willen een podium bieden aan een zo bont mogelijke verscheidenheid aan muziekstijlen. Op het festival is van alles te horen: van koorzang, volksmuziek en wereldmuziek tot jazz en sounds met een rockrandje.
marolles hissi 828555 img ifa Laboratory

Kaarina Kaikkonen: Als Ik Vleugels Had – De Sociale Lift

17 april 2018
Marolles, Brussel
Kaarina Kaikkonen maakt voor de Brusselse wijk de Marollen een nieuw kunstwerk getiteld Als Ik Vleugels Had – De Sociale Lift.
Trashpeze 1 by GoGuMa 828555
Circus

TelepART: Wise Fools

20-22 Juli, 3-5 Augustus 2018
Cirque Plus Festival, Brugge, België & Streeta(rt)nimation Festival, Luxembourg City
Wise Fools is een Fins circusgezelschap, gespecialiseerd in de driedubbele trapeze en het springtouw. Het trio begon met circus als hobby bij het Finse jeugdcircus Sorin Sirkus, en volgde een beroepsopleiding aan de École Superieure des Arts du Cirque (ESAC) in België.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief