SibEUlius – Jean Sibelius 150 jaar
  • Sibelius2_825x555
27 mei 2015

Dit jaar viert het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux op vele manieren het 150ste geboortejaar van de Finse componist Jean Sibelius. Met het programma SibEUlius belichten we de verschillende facetten van Sibelius: naast uitvoeringen van symfonieën door Europa’s beste kamermuzikanten zijn dit jaar ook verrassende voorbeelden te zien van de manier waarop de nalatenschap van Sibelius vandaag de dag anderen inspireert, ongeacht hun achtergrond.

De betekenis van Sibelius voor Finland is onomstreden, maar net als vele andere kunstenaars van zijn tijd leefde en werkte Sibelius in de eerste plaats als Europees kunstenaar in ons gezamenlijke werelddeel, decennia voor iemand ook maar van de EU, de EEG of zelfs maar van de Benelux had kunnen dromen. Sibelius bracht in zijn leven lange periodes door in Berlijn, Wenen, Parijs en Italië en bewandelde bijvoorbeeld op zijn concerttournee van 1900 ook de straten van Brussel, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Honderdvijftig jaar na zijn geboorte klinkt de muziek van Sibelius in de hele wereld en is zijn vioolconcert het meest uitgevoerde en geregistreerde van alle vioolconcerten van de twintigste eeuw.

De melodieën van Sibelius hebben een blijvende indruk achtergelaten in de muziekgeschiedenis. Van zijn brede oeuvre zijn de symfonieën en andere grote orkestwerken het bekendst, maar het is ook de moeite meer dan waard zijn sololiederen, koorcomposities, pianowerken en andere kamermuziek te leren kennen. ‘Het maakt niet uit wat voor muziek je speelt, als je het maar goed doet,’ zou Sibelius eens hebben gezegd, toen hij hoorde dat men ontzet was over het feit dat een jong familielid jazz speelde. De componist, die zich liet beïnvloeden door volksmuziek en verschillende kunstvormen, liet een nalatenschap achter die creativiteit in al haar vormen teweegbrengt, generatie na generatie.

Er is gezegd dat de muziek van Sibelius zich niet in de eerste plaats uitstrekt naar de wereld of de woeste natuur beschrijft. In plaats daarvan vinden zijn melodieën een weg naar het binnenste wezen van de mens, drukken uit in geluid hoe de natuurervaring de menselijke ziel beweegt. De natuur was misschien wel de belangrijkste bron van inspiratie voor Sibelius. Dat willen wij in het bijzonder benadrukken door uit het bos rond Ainola, het huis van de componist, een berk naar Brussel te halen, die daar zal groeien als Jean en Aino Sibelius-herdenkingsberk.

Jean Sibelius stierf op 20 september 1957 thuis in Ainola. Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd toen een moment van stilte gehouden, en de toenmalige voorzitter van de VN, Leslie Munro, herdacht de componist: ‘Sibelius behoorde de hele wereld toe. Met zijn muziek heeft hij het leven van de gehele mensheid verrijkt.’

Het programma van het hele jubileumjaar vindt u op:  sibelius150.org/en

sibelius150_pantone_S

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ANDER NIEUWS

Warning: Use of undefined constant myOffset - assumed 'myOffset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-content/themes/wpbootstrap/single-news.php on line 64