Mobile Home(less): Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ reist Europa
  • SVR web
6 juli 2017

Anssi Pulkkinens werk over thuisloosheid reist na Brussel door de Benelux en Scandinavië.

In het kader van het gezamenlijke project Mobile Home 2017 van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten presenteert het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux Street View (Reassembled), het kunstwerk dat in opdracht van het Instituut werd gemaakt door beeldend kunstenaar Anssi Pulkkinen. Het werk bestaat uit de brokstukken van een door bombardementen verwoest Syrisch huis, verwerkt tot een installatie die als een tijdelijk straatbeeld door Europese steden trekt.

Pulkkinens kunstwerk zet de toeschouwer aan het denken over oorlog en het verlies van thuis, over publiek en privé, over de werkelijkheid en de weergave daarvan. Anssi Pulkkinen (1982) is momenteel promovendus aan de faculteit voor beeldende kunst van de University of Arts in Helsinki en daarnaast bezig aan de laatste fase van zijn opleiding tot regisseur aan de Aalto University. Zijn werk was eerder onder meer te zien in museum voor hedendaagse kunst Kiasma en op het Mänttä Art Festival in Finland.

Het werk werd onthuld in cultureel centrum BOZAR, met meer dan een miljoen bezoekers per jaar een van de belangrijkste kunstinstellingen van Europa. Van 22 juni tot en met 20 juli is het kunstwerk te zien op het terrein van BOZAR in de Ravensteinstraat in Brussel, België.

Na Brussel reist Pulkkinens werk door naar de Verbeke Foundation. In de zomer is Scandinavië aan de beurt en wordt de installatie van 16 tot en met 20 augustus tentoongesteld voor de Göteborgs Kulturkalas.

In Finland is het werk voor het eerst te zien op woonbeurs Habitare in het Helsinki Expo & Convention Centre, van 13 tot 17 september. Het thema van de grootste Finse beurs voor meubels, design en interieur is dit jaar ‘het huis van de toekomst’. Op Habitare wordt ook een essaybundel gepresenteerd, een initiatief van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, waarin een internationaal gezelschap van auteurs nader ingaat op de vele dimensies van Street View (Reassembled). De essaybundel Home Reassembled wordt uitgegeven door de Nederlandse uitgever Jap Sam Books. Uitgangspunt voor de essays zijn de verschillende interpretaties van Pulkkinens werk.

Dit hedendaagsekunstproject is onderdeel van Mobile Home 2017, een project van de Finse instituten in Parijs, Berlijn, Londen en de Benelux. Het grootste gezamenlijke project in de geschiedenis van de Finse culturele instituten verkent de uiteenlopende betekenissen en vormen van ‘thuis’. In meerdere Europese steden presenteert Mobile Home 2017 de honderdjarige geschiedenis van onafhankelijk Finland aan de hand van verschillende opvattingen en invullingen met betrekking tot wonen, thuisloosheid en thuis.

Mobile Home 2017 maakt deel uit van het programma SuomiFinland 100, dat dit jaar de honderdste verjaardag van onafhankelijk Finland viert. Het project wordt gesteund door het Finse ministerie van Onderwijs en Cultuur en het Arts Promotion Centre Finland. Street View (Reassembled) werd uitgevoerd in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, met steun van de Saastamoinen Foundation, Habitare en de Verbeke Foundation. Met bijzondere dank aan de Fins-Syrische Vriendschapsvereniging.

Meer informatie over het project

Aleksi Malmberg, directeur Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, tel. +32 (0)475 764332, aleksi.malmberg@finncult.be

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ANDER NIEUWS