Suomi Finland 100

In 2017 wordt Finland 100. Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux viert de Finse onafhankelijkheid dit voorjaar met vier projecten. Op het programma staan een eerbetoon aan Fins design in de vorm van een digitale tentoonstelling van voorwerpen, een leesdramafestival als hommage aan de Finse toneelliteratuur, een reeks sauna-avonden waarbij Europarlementariërs stevig aan de tand worden gevoeld en een groot hedendaagsekunstproject rond het thema ‘thuisloosheid’, getiteld Mobile Home(less).

Het Fins Instituut in Estland richtte de tentoonstelling 100 Finse voorwerpen in, die het verhaal van Finland vertelt aan de hand van één voorwerp voor elk jaar van de onafhankelijkheid. Met alledaagse, industriële, innovatieve en humoristische voorbeelden illustreert de tentoonstelling wat het inhoudt om Fins te zijn. Een babyuitzet uit 1938, een reflector voor voetgangers uit 1950, een slee van Sarvis uit 1967, een Mobira Cityman-telefoon uit 1987. Bij de tentoonstelling hoort een kaart van Finland waarop te zien is waar elk voorwerp vandaan komt. Er is een onlineversie van de tentoonstelling in de maak, 100objects.fi, die voor iedereen toegankelijk is, en de voorwerpen worden ook wereldwijd tentoongesteld via het netwerk van Finse ambassades en instituten. Conservatoren zijn schrijfster Anna Kortelainen en ontwerper Pekka Toivanen. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten.

Het Finse leesdramafestival vindt plaats van 29 tot 30 maart in het theater Comédie Claude Volter in Brussel en wordt geleid door regisseur en toneelschrijver Jean-Claude Idée. Idée regisseerde in de loop van veertig jaar meer dan honderd toneelstukken.

Sweating for Europe brengt Europarlementariërs en burgers voor de deuren van het Europees Parlement in Brussel bijeen voor een debat over brandende Europese kwesties. Middelpunt van dit driedaagse evenement is een ouderwetse, op hout gestookte sauna, ingericht in een brandweerwagen. In dit experiment smelten de aloude gesloten deuren en hiërarchische structuren. Op 24 en 25 april 2017 nodigt Sweating for Europe Europarlementariërs uit om in de stoom te komen praten over actuele onderwerpen. Na de sauna ontmoeten besluitvormers van de EU het volk voor de nazit. Op 26 april rijdt de sauna naar een cultureel centrum in hartje Brussel, waar de plaatselijke bevolking de gelegenheid krijgt om de discussie voort te zetten. Elke avond wordt afgesloten met een openbare sauna en een cultureel programma, waarbij folkmuzikanten uit Finland en Europa voor de goede sfeer zorgen. De FIREFIT-brandweerwagensauna is een ontwerp van kunstenaar Dida Zende, die de sauna samen met Pro Puu maakte in Lahti in 2012, toen Helsinki designhoofdstad van de wereld was. Het project was een initiatief van het Goethe-Institut in Finland. Sweating for Europe wordt gecoördineerd door het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in nauwe samenwerking met het Goethe-Institut Brüssel, de Alliance Française de Bruxelles-Europe en het Parlamentarium. De overige samenwerkingspartners zijn EUNIC Brussels, en het Visit.Brussels. In de geschiedenis van onafhankelijk Finland zijn vele belangrijke beslissingen genomen in de sauna; nu is de beurt aan Europa om te zweten.

In het voorjaar van 2016 ging Mobile Home 2017 van start: een gezamenlijk project van de Finse instituten in Parijs, Berlijn, Londen en de Benelux dat in 2017 de betekenis van ‘thuis’ verkent. Het uitgangspunt van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux is thuisloosheid, Mobile Home(less). In het voorjaar van 2016 schreef het Instituut een open call uit en riep hedendaags kunstenaars in Finland en de Benelux op om een nieuw werk rond het thema ‘thuisloosheid’ te bedenken. Een internationale jury koos uiteindelijk voor Street View (Reassembled) van beeldhouwer Anssi Pulkkinen. Uitgangspunt van dit werk zijn de ruïnes van Syrische huizen die zijn verwoest door bombardementen. Het karavaanachtig bewegende werk brengt een alternatief, Syrisch straatzicht naar het Europese stadsbeeld en roept zo vragen op over oorlog en het verlies van een eigen huis, over wat publiek is en wat privé, over de waarheid en de weergave daarvan. Rond dit werk verschijnt ook een publicatie, en daarnaast zullen twee discussiebijeenkomsten worden georganiseerd. In de publicatie laten internationale experts uit verschillende vakgebieden hun licht schijnen over de vele thematische dimensies van het werk. De eerste discussiebijeenkomst vindt in februari van dit jaar plaats in Castrum Peregrini in Amsterdam, en de tweede in september in Helsinki.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

 • Street View (Reassembled) op festival Göteborgs Kulturkalas

  De volgende stop is het cultuurfestival Göteborgs Kulturkalas in het Zweedse Göteborg. Göteborgs Kulturkalas is een van de grootste cultuurfestivals van Noord-Europa, dat jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers trekt. Sinds 1991 trakteert het festival het publiek op culturele belevingen op het gebied van podiumkunsten, literatuur, film en gastronomie.

  Street View (Reassembled) wordt van 16 tot en met 20 augustus tentoongesteld op het Kanaltorget-plein, vlak bij de opera in het centrum van Göteborg. Als onderdeel van de tentoonstelling organiseren het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en Göteborgs Kulturkalas ook een openbare discussiebijeenkomst over de thema’s van Pulkkinens werk. Ook de kunstenaar zelf is daarbij aanwezig.

  Street View (Reassembled) is het nieuwe kunstwerk rond het thema ‘thuisloosheid’ dat werd gemaakt in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux. Het is onderdeel van Mobile Home 2017, het grote, gezamenlijke project waarmee vier Finse cultuur- en wetenschapsinstituten de betekenis van ‘thuis’ verkennen. Pulkkinens installatie was eerder al te zien op het terrein van kunstencentrum Bozar in het centrum van Brussel en in de ruimtes van de Verbeke Foundation in Kemzeke in het noorden van België. De Finse première van Street View (Reassembled) vindt plaats op woonbeurs Habitare in het Helsinki Expo & Convention Centre, waar het werk te zien is van 13 tot en met 17 september.

  De tentoonstelling van Street View (Reassembled) in Zweden kwam tot stand met steun van het Fins Instituut in Stockholm.

  Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
 • Mobile Home(less): Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ reist Europa

  Anssi Pulkkinens werk over thuisloosheid reist na Brussel door de Benelux en Scandinavië.

  In het kader van het gezamenlijke project Mobile Home 2017 van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten presenteert het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux Street View (Reassembled), het kunstwerk dat in opdracht van het Instituut werd gemaakt door beeldend kunstenaar Anssi Pulkkinen. Het werk bestaat uit de brokstukken van een door bombardementen verwoest Syrisch huis, verwerkt tot een installatie die als een tijdelijk straatbeeld door Europese steden trekt.

  Pulkkinens kunstwerk zet de toeschouwer aan het denken over oorlog en het verlies van thuis, over publiek en privé, over de werkelijkheid en de weergave daarvan. Anssi Pulkkinen (1982) is momenteel promovendus aan de faculteit voor beeldende kunst van de University of Arts in Helsinki en daarnaast bezig aan de laatste fase van zijn opleiding tot regisseur aan de Aalto University. Zijn werk was eerder onder meer te zien in museum voor hedendaagse kunst Kiasma en op het Mänttä Art Festival in Finland.

  Het werk werd onthuld in cultureel centrum BOZAR, met meer dan een miljoen bezoekers per jaar een van de belangrijkste kunstinstellingen van Europa. Van 22 juni tot en met 20 juli is het kunstwerk te zien op het terrein van BOZAR in de Ravensteinstraat in Brussel, België.

  Na Brussel reist Pulkkinens werk door naar de Verbeke Foundation. In de zomer is Scandinavië aan de beurt en wordt de installatie van 16 tot en met 20 augustus tentoongesteld voor de Göteborgs Kulturkalas.

  In Finland is het werk voor het eerst te zien op woonbeurs Habitare in het Helsinki Expo & Convention Centre, van 13 tot 17 september. Het thema van de grootste Finse beurs voor meubels, design en interieur is dit jaar ‘het huis van de toekomst’. Op Habitare wordt ook een essaybundel gepresenteerd, een initiatief van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, waarin een internationaal gezelschap van auteurs nader ingaat op de vele dimensies van Street View (Reassembled). De essaybundel Home Reassembled wordt uitgegeven door de Nederlandse uitgever Jap Sam Books. Uitgangspunt voor de essays zijn de verschillende interpretaties van Pulkkinens werk.

  Dit hedendaagsekunstproject is onderdeel van Mobile Home 2017, een project van de Finse instituten in Parijs, Berlijn, Londen en de Benelux. Het grootste gezamenlijke project in de geschiedenis van de Finse culturele instituten verkent de uiteenlopende betekenissen en vormen van ‘thuis’. In meerdere Europese steden presenteert Mobile Home 2017 de honderdjarige geschiedenis van onafhankelijk Finland aan de hand van verschillende opvattingen en invullingen met betrekking tot wonen, thuisloosheid en thuis.

  Mobile Home 2017 maakt deel uit van het programma SuomiFinland 100, dat dit jaar de honderdste verjaardag van onafhankelijk Finland viert. Het project wordt gesteund door het Finse ministerie van Onderwijs en Cultuur en het Arts Promotion Centre Finland. Street View (Reassembled) werd uitgevoerd in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, met steun van de Saastamoinen Foundation, Habitare en de Verbeke Foundation. Met bijzondere dank aan de Fins-Syrische Vriendschapsvereniging.

  Meer informatie over het project

  Aleksi Malmberg, directeur Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, tel. +32 (0)475 764332, aleksi.malmberg@finncult.be

   

  Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
 • Anssi Pulkkinens kunstwerk van brokstukken Syrisch huis voor het eerst tentoongesteld in Brussel

   Foto: Anssi Pulkkinen

  In opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux maakte beeldend kunstenaar Anssi Pulkkinen een werk rond thuisloosheid. Van 22 juni tot en met 6 juli wordt dit werk tentoongesteld in BOZAR in Brussel. Na Brussel reist de 13,5 meter lange installatie, opgebouwd uit het puin van een verwoest Syrisch huis, verder door de Benelux, Scandinavië en Finland. Het kunstwerk is onderdeel van het grote project Mobile Home 2017 van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten.

  Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux presenteert van 22 juni tot en met 6 juli het kunstwerk Street View (Reassembled) in Brussel. Het werk, met als thema ‘thuisloosheid’, werd in opdracht van het Instituut gemaakt door beeldend kunstenaar Anssi Pulkkinen in het kader van Mobile Home 2017, een gezamenlijk project van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten. Street View (Reassembled) bestaat uit de brokstukken van een door bombardementen verwoest Syrisch huis, verwerkt tot een installatie die als een tijdelijk straatbeeld door Europese steden trekt. De eerste tentoonstelling van het werk vindt plaats in BOZAR, met meer dan een miljoen bezoekers per jaar een van de belangrijkste kunstencentra van Europa.

  De brokstukken werden in mei in een zeecontainer van Syrië naar Europa verscheept in samenwerking met de Fins-Syrische Vriendschapsvereniging. De installatie is opgesteld op de aanhanger van een vrachtwagen en trekt in de zomer langs verschillende tentoonstellingslocaties in de Benelux, Scandinavië en Finland. In Finland zal het werk van 13 tot en met 17 september 2017 voor het eerst te zien zijn op woonbeurs Habitare in het Helsinki Expo & Convention Centre. Thema van de grootste Finse beurs voor meubels, design en interieur is dit jaar ‘het huis van de toekomst’.

  Pulkkinens werk zet de toeschouwer aan het denken over oorlog en het verlies van thuis, over publiek en privé, over de werkelijkheid en de weergave daarvan. ‘Een verwoest gebouw is altijd eveneens een teken van innerlijke verwoesting. Van een mensenleven met een verleden en een toekomst,’ vertelt Pulkkinen over zijn werk. ‘Met mijn werk wil ik de aandacht niet alleen vestigen op het leed van de slachtoffers in de werkelijkheid om ons heen, maar ook op onze eigen rol als toeschouwer.’ Anssi Pulkkinen (1982) is momenteel promovendus aan de faculteit voor beeldende kunst van de University of Arts in Helsinki en daarnaast bezig aan de laatste fase van zijn opleiding tot regisseur aan de Aalto University. Zijn werk was eerder onder meer te zien in museum voor hedendaagse kunst Kiasma en op het Mänttä Art Festival in Finland.

  De vele lagen van Street View (Reassembled) worden belicht op diverse discussiebijeenkomsten, en tevens in de in de herfst van 2017 te verschijnen essaybundel Home (Reassembled), uitgegeven door de Nederlandse kunstboekenuitgeverij Jap Sam Books. Uitgangspunt voor de essays zijn de verschillende interpretaties van Pulkkinens werk. De bijdragen zijn afkomstig van een internationaal gezelschap van schrijvers uit de hedendaagse kunst, architectuur en Midden-Oostenstudies, onder wie de Syrische architecte en schrijfster Marwa al-Sabouni en islamdeskundige en professor Jaakko Hämeen-Anttila.

  Het kunstproject van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux is onderdeel van het overkoepelende project Mobile Home 2017 van de Finse instituten in Parijs, de Benelux, Berlijn en Londen. Thema van dit gezamenlijke project – het grootste samenwerkingsproject in de geschiedenis van de culturele instituten – is thuis en wonen in al zijn verschijningsvormen en betekenissen. In meerdere Europese steden presenteert het project verschillende opvattingen en ideeën over wonen, dakloosheid en thuis uit de honderdjarige geschiedenis van onafhankelijk Finland.

  Mobile Home 2017 maakt deel uit van het programma SuomiFinland 100, dat dit jaar de honderdste verjaardag van onafhankelijk Finland viert. Het project kwam tot stand met steun van het Finse ministerie van Onderwijs en Cultuur en het Arts Promotion Centre Finland. Street View (Reassembled) werd uitgevoerd in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, met steun van de Saastamoinen Foundation, Habitare en de Verbeke Foundation.

   

  Meer informatie over het project: directeur van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux Aleksi Malmberg, tel. +32 (0)475 764332, aleksi.malmberg@finncult.be

  Tytti Siukonen, projectmanager Mobile Home, tel. +33 7 71 43 54 56, tytti.siukonen@institut-finlandais.asso.fr

   

  Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
 • Homes and Ruins

  BOZAR en het Finse Cultureel Instituut voor de Benelux nodigen je uit voor een diepgaand gesprek rond thuis, mobiliteit en liminale identiteit. Het evenement weerspiegelt de mobiele installatie Street View (Reassembled) van de Finse kunstenaar Anssi Pulkkinen, die momenteel het straatbeeld in de Ravensteinstraat vlak bij het Paleis voor Schone Kunsten domineert. De installatie van Pulkkinen bestaat uit de resten van een vernield Syrisch huis, die in de lente van 2017 naar Europa werden gebracht.

  Een ruïne is en nodigt de bezoeker uit om tijd en ruimte te ervaren. De migratie van mensen wordt overal ter wereld streng gecontroleerd, maar in een land in staat van oorlog stromen legale en illegale handel gewoon over de grenzen heen. Street View (Reassembled) benadert niet alleen het vormingsproces van waarde en functie, maar ook de utopieën en realiteiten van menselijke mobiliteit.

  Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van het Finse Cultureel Instituut voor de Benelux, in het kader van Mobile Home 2017, een gezamenlijk project van de Finse culturele en wetenschappelijke instellingen in Parijs, Berlijn en Londen dat de betekenis van een ‘thuis’ onderzoekt. Het project maakt deel uit van het programma rond de honderdjarige onafhankelijkheid van Finland.

  Moderator: Chris Keulemans

  Chris Keulemans (Tunis, 1960) groeide op in de Iraakse hoofdstad Bagdad en was tot september 2014 artistiek directeur van de Tolhuistuin in Amsterdam. In 1984 richtte hij de literaire boekhandel Perdu op in Amsterdam, en in de jaren negentig werkte hij eerst als curator en daarna als directeur bij De Balie, een Amsterdams centrum voor cultuur en politiek. Hij publiceerde zowel fictie- als non-fictieboeken en schreef een groot aantal artikels voor nationale kranten over kunst, sociale bewegingen, migratie, muziek, cinema en oorlog. Hij reisde intensief naar steden als Beiroet, Jakarta, Algiers, Pristina, Sarajevo, Tirana, New York, New Orleans en Ramallah, om getalenteerde kunstenaars te ontmoeten en te ontdekken hoe kunst er na een crisis uitziet. Voor zijn werk in Amsterdam ontving Keulemans de erespeld van de stad, en werd hij benoemd tot stadsdeel-chroniquer voor Amsterdam-Noord.

  Gastspreker: Myrna Nabhan

  Myrna Nabhan is een politiek analiste, freelance journaliste en blogster bij de Huffington Post, maar ook een onafhankelijk filmmaakster. Ze werd in Brussel geboren, als kind van een Marokkaanse moeder en een Syrische vader, en woonde zowel in Brussel als Damascus. In 2016 richtte Nabhan de Cham Consulting Group op, een politiek risicoconsultancy dat zich richt op strategische sectoren in de MENA-regio. Met haar eerste film Damascus (2017) wil ze “een stem geven aan alle slachtoffers waarover we te weinig horen, aan iedereen die elk dag doorzet en dit Syrië in leven houdt, aan een samenleving die uitgeput is door een eindeloze oorlog, maar zich vastklampt aan elk teken van hoop.”

  Gastspreker: Aleksi Malmberg

  Aleksi Malmberg is directeur van het Finse Cultureel Instituut in Brussel, een stichting gericht op kunst, samenleving en een culturele dialoog tussen Finland en de Benelux. Het instituut is de initiatiefnemer van het project Mobile Home(less), dat deel uitmaakt van het programma Finland 100. In het kader van dit project gaf het instituut Anssi Pulkkinen de opdracht voor diens werk Street View (Reassembled), een installatie op basis van de ruïnes van een Syrisch huis die aan de gebouwen van BOZAR wordt tentoongesteld, 22.6.-20.7.2017. Aleksi Malmberg werkte in het verleden al als programmaverantwoordelijke, producer en schrijver op het gebied van kunst en cultuur, bijvoorbeeld als programmahoofd voor het Helsinki Festival en uitvoerend directeur van het sociaal geëngageerde Our Festival in Järvenpää.

   

  Tijdens het debat zullen er versnaperingen voorzien worden door Our House. Dit jong Brussels initiatief geeft vluchtelingen een platform waar ze ten volle gebruik kunnen maken hun talenten.

  Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
 • Mobile Home(less): de brokstukken van een Syrisch huis in Europa

  Er wordt hard gewerkt aan het project Mobile Home(less) van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux: beeldhouwer Anssi Pulkkinen is begonnen met de opbouw van Street View (Reassembled) in België. Dit kunstwerk brengt de brokstukken van een in de oorlog verwoest Syrisch huis van de nieuwsbeelden naar onze dagelijkse realiteit. In mei kwam het puin aan in Europa, en aan het einde van deze maand wordt de laatste hand gelegd aan het kunstwerk met als thema ‘thuisloosheid’.

  Pulkkinens werk bestaat uit een bewegende, rondreizende installatie, die het Europese straatbeeld tijdelijk voorziet van een blik op de oorlog in Syrië. De brokstukken van een Syrisch huis zijn in zeecontainers via Turkije naar Europa verscheept, waar ze deze zomer op een 13,5 meter lange vrachtwagen tentoongesteld worden op verschillende plaatsen in de Benelux en Noord-Europa.

  De vele dimensies van het werk worden besproken op discussiebijeenkomsten en in een deze herfst te verschijnen essaybundel, met daarin bijdragen van een internationaal gezelschap van auteurs uit de hedendaagse kunst, de architectuur en de Midden-Oostenstudies. Onder hen bevinden zich professor Jaakko Hämeen-Anttila, islamonderzoeker, en professor Hanna Johansson, kunsthistorica.

  In Finland is het werk in september te zien op de woonbeurs Habitare in het Expo & Convention Centre in Helsinki, waar dit jaar ‘de woning van morgen’ het thema is. Een van de keynote-sprekers op Habitare is de Syrische architect en schrijfster Marwa Al-Sabouni, van wie in de Mobile Home(less)-essaybundel ook een artikel wordt opgenomen over stedenbouw in Syrië.

  U kunt de voortgang van het project volgen via de Facebook- en Instagrampagina’s van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux. Daar zijn ook foto’s te zien van de reis die het Syrische huis aflegde naar Europa, de opbouw van het kunstwerk en de rondtrekkende karavaan met brokstukken. Een overzicht van tentoonstellingsplaatsen en -data van Anssi Pulkkinens Street View (Reassembled) verschijnt tegen het begin van de zomer op onze website. Volg dit project op onze social-mediakanalen.

  Het gezamenlijke project Mobile Home 2017 van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten in Parijs, Berlijn en Londen onderzoekt de betekenis van ‘thuis’ in fysieke, geestelijke en symbolische zin en als sociocultureel concept.

  Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief