Sweating for Europe
  • Sweating for Europe
17 januari 2017

Foto: Dida Zende

Sweating for Europe brengt Europarlementariërs en burgers bijeen in de schaduw van het Europees Parlement voor een discussie over brandende Europese kwesties. Het hart van dit driedaagse evenement is een oude brandweerwagen, die is omgebouwd tot een op hout gestookte sauna.

Het project is ontstaan uit de behoefte om aloude gesloten deuren en hiërarchische structuren af te breken. Op 24 en 25 april 2017 nodigt Sweating for Europe Europarlementariërs uit om zich ’s avonds in de stoom te buigen over actuele zaken. Na de sauna ontmoeten EU-besluitvormers en burgers elkaar voor een gemodereerde paneldiscussie. Op 26 april rijdt de saunatruck naar het centrum van Brussel, waar inwoners van de stad welkom zijn om de discussie voort te zetten. Elke avond wordt afgesloten met een openbare sauna en een cultureel programma, dat wordt opgeluisterd door folkmuzikanten uit Finland en Europa.

Het evenement verenigt de Finse saunatraditie met het Europese politieke debat. Sauna’s en badhuizen zijn een gemeenschappelijk deel van de veelzijdige culturele traditie van ons continent. De saunatruck haalt het debat uit de conventionele, bekende omgeving en toont zo aan dat ook cultuur een bijdrage kan leveren aan het bespreken van grote maatschappelijke kwesties. In Finland is de sauna een plaats van rust, waar men zich ontspant en zich letterlijk en figuurlijk blootgeeft. Alle opsmuk blijft in de kleedkamer achter. Daar kan ook het politieke debat baat bij hebben. In de geschiedenis van onafhankelijk Finland zijn vele belangrijke beslissingen gesmeed in de sauna – nu is het de beurt aan Europa om te zweten.

De FIREFIT-saunatruck is het werk van kunstenaar Dida Zende, die de brandweerwagen ombouwde met de hulp van Pro Puu in Lahti in 2012, het jaar waarin Helsinki designhoofdstad van de wereld was. Het project was een initiatief van het Goethe-Institut Finnland. Sweating for Europe wordt tot stand gebracht door het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, het Goethe-Institut Brüssel, de Alliance Française de Bruxelles-Europe en het Parlamentarium. Samenwerkingspartners zijn EUNIC Brussels, Instituto Camões, Visit.Brussels, de gemeente Elsene en het Europees Parlement. Het project is onderdeel van het officiële programma van het feestjaar Suomi Finland 100.

Kijk hier naar de foto’s van dag één

Kijk hier naar de foto’s van dag twee 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ANDER NIEUWS