TelepART: Eero Yli-Vakkuri
  • Eero Yli-Vakkuri by Jukka Palmu-2
TelepART: Eero Yli-Vakkuri
Van 27 september tot 1 oktober 2017

Foto: Jukka Palmu

Voor de zesde editie van het SIGNAL festival, dat van 27 september tot 1 oktober 2017 plaatsvindt in Brussel, hebben de organisatoren de Finse kunstenaar Eero Yli-Vakkuri uitgenodigd voor drie performances:

 

  1. Horse talk taxi

Een wagen voortgetrokken door een paard rijdt tijdens het festival door Brussel, terwijl specialisten/intellectuelen de passagiers vertellen over Brussel, de stad en paarden.

A cart led by a horse going around Brussels during the festival with specialists/intellectuals talking to its passengers about Brussels, the city and horses.

  1. Riot gear demonstration – Workshop

Een agent van de politie te paard geeft een drie uur durende lezing over zijn werk, de relatie met zijn paard, de stad en haar bewoners.

  1. Parade of the other kings

Twee agenten van de bereden politie zijn met hun paarden in een groene wijk van Brussel, waar ze contact zoeken met de plaatselijke bewoners om een praatje te maken, voor hun paarden te zorgen en misschien ook voor een ritje/parade door de buurt.

 

Het Trans-Horse-project werd eind 2013 gestart door Eero Yli-Vakuri, smid Jesse Sipola, journalist Pietari Kylmälä en tv- en filmexpert Hanna Karppinen. Het project werd opgezet om de mogelijkheden tot het reizen te paard in stedelijke omgevingen te bevorderen. Volgens de makers is een betere samenwerking tussen mens en dier in stedelijke planning en op andere gebieden van vormgeving de sleutel tot de ontwikkeling van een duurzamere toekomst. Wanneer onze relatie met dieren zichtbaarder wordt, wordt ook een veelvoud aan economische en sociale structuren, die ten grondslag liggen aan onze huidige ideologische opvattingen en leefstijl, opengesteld voor een kritische herwaardering.

Eero Yli-Vakkuri (1981) woont en werkt in Helsinki en is multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij staat bekend om zijn performances en zijn videokunst, waarin hij zich kritisch uit over technologie en media en die hij maakt al naar gelang de vereisten van specifieke stedelijke omgevingen, ruimtes of groepen. Hij maakt gebruik van gemengde technieken en werkt samen met professionals die gespecialiseerd zijn in de betreffende thema’s en technieken van het kunstwerk in kwestie. Zo werkte Yli-Vakkuri onder meer samen met ambachtskunstenaars, astronomen en ruiters.

 

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief