TelepART: Eero Yli-Vakkuri
  • Eero Yli-Vakkuri by Jukka Palmu-2
TelepART: Eero Yli-Vakkuri
Van 27 september tot 1 oktober 2017

Foto: Jukka Palmu

Voor de zesde editie van het SIGNAL festival, dat van 27 september tot 1 oktober 2017 plaatsvindt in Brussel, hebben de organisatoren de Finse kunstenaar Eero Yli-Vakkuri uitgenodigd voor drie performances:

 

  1. Where do you want to go from here?

Een wagen voortgetrokken door een paard rijdt tijdens het festival door Brussel, terwijl specialisten/intellectuelen de passagiers vertellen over Brussel, de stad en paarden.

27 september om 17:30–19:30 uur.

30 september om 13:00–15:00 uur.

A cart led by a horse going around Brussels during the festival with specialists/intellectuals talking to its passengers about Brussels, the city and horses.

  1. Police-horse care and control

Een agent van de politie te paard geeft een drie uur durende lezing over zijn werk, de relatie met zijn paard, de stad en haar bewoners.

30 september om 16:00–18:00 uur, Parc Bonnevie

  1. Horse Pride

Twee agenten van de bereden politie zijn met hun paarden in een groene wijk van Brussel, waar ze contact zoeken met de plaatselijke bewoners om een praatje te maken, voor hun paarden te zorgen en misschien ook voor een ritje/parade door de buurt.

1 oktober om 15:00–17.00 uur, beginpunt Duchesse de Brabant

Het Trans-Horse-project werd eind 2013 gestart door Eero Yli-Vakuri, smid Jesse Sipola, journalist Pietari Kylmälä en tv- en filmexpert Hanna Karppinen. Het project werd opgezet om de mogelijkheden tot het reizen te paard in stedelijke omgevingen te bevorderen. Volgens de makers is een betere samenwerking tussen mens en dier in stedelijke planning en op andere gebieden van vormgeving de sleutel tot de ontwikkeling van een duurzamere toekomst. Wanneer onze relatie met dieren zichtbaarder wordt, wordt ook een veelvoud aan economische en sociale structuren, die ten grondslag liggen aan onze huidige ideologische opvattingen en leefstijl, opengesteld voor een kritische herwaardering.

Eero Yli-Vakkuri (1981) woont en werkt in Helsinki en is multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij staat bekend om zijn performances en zijn videokunst, waarin hij zich kritisch uit over technologie en media en die hij maakt al naar gelang de vereisten van specifieke stedelijke omgevingen, ruimtes of groepen. Hij maakt gebruik van gemengde technieken en werkt samen met professionals die gespecialiseerd zijn in de betreffende thema’s en technieken van het kunstwerk in kwestie. Zo werkte Yli-Vakkuri onder meer samen met ambachtskunstenaars, astronomen en ruiters.

 

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

sonjajokiniemi_blab_ennakko1_c_tomas_uyttendaele2017
Dance

TelepART: Sonja Jokiniemi

23 november 2017
Next festival, Kortrijk, België
Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis. De onderliggende gedachte van de voorstelling is gebaseerd op taalkundige ondefinieerbaarheid, zintuiglijkheid, verlangens en reflexen; het gebied waar het menselijke en het niet-menselijke elkaar overlappen. Verschillende lichamen gebruiken elkaar voor verlenging, parallelle verbindingen en uitbreidingen. De essentie van Blab is het resultaat van de samenwerking en verhouding tussen de elementen van de voorstelling. Blab is een hybride, een mengeling van schilderen, beeldhouwen en choreografie. Het is een poging te ontsnappen aan de wereld van categorieën en bewustzijn en die te verruilen voor het onbekende, voor verenigingen van mens en voorwerp, voor beelden en rituelen van verlangen. Het onbekende manifesteert zich in een steeds veranderende sculptuur, waarvan de essentie het terrein van het onderbewustzijn in kaart brengt.
carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Multidisciplinaire

Carita Savolainen in de Finse ambassade

30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België
In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.
Leuven 828x555

Leuven Internationaal Kortfilmfestival

2-9 december 2017
STUK Kunstencentrum
De kroon op de honderdste verjaardag van Finland: Finse kortfilm in de spotlights op Kortfilmfestival Leuven van 2-9 december Tijdens de 23ste editie van het festival staan twee compilaties van Finse kortfilms op het programma, die laten zien wat Finse kortfilmmakers te bieden hebben op het gebied van spanning, humor en animatie.
Hamish_still_photo_828x555
Multidisciplinaire

Tentoonstelling Eeva-Mari Haikala in galerie V/MSP

7 oktober - 16 december 2017 Donderdag 14-19 uur, vrijdag en zaterdag 13-18 uur
Tulpstraat 35, 1050 Brussel

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief