TelepART: John Court
  • John Court by Henry Chan - Toronto
TelepART: John Court
Van 27 september tot 1 oktober 2017

Foto: Henry Chan

John Court maakt eenvoudige maar krachtige kunstperformances die vaak urenlang duren. Zijn werk behelst performance, beeldhouwkunst en videokunst, maar zelf beschouwt hij tekenen als de basis van zijn werk, omdat daarin lijn, beweging, ruimte en tijd samenkomen. John Court is uitgenodigd om deel te nemen aan de aanstaande editie van SIGNAL in Brussel, die plaatsvindt van 27 september tot 1 oktober 2017. Daar zal hij een nieuwe duurperformance neerzetten door een handeling te herhalen en het uitschrijven van personages, woorden of nummers te verbinden met het fysieke, om zo tot een beeldhouwwerk te komen dat hij ter plaatse heeft gebouwd van gerecyclede materialen. De performance draait om het overwinnen van geestelijke blokkades, met name in een educatieve context.

John Court is in 1969 geboren in Engeland, maar woont en werkt tegenwoordig in Fins Lapland. Onlangs werd hem een prestigieuze werkbeurs voor drie jaar toegekend door de Finse Kunstraad. In zijn werk maakt hij gebruik van performance, beeldhouwkunst, video’s, tekenen en tijd. Court stelt zijn lichamelijke uithoudingsvermogen op de proef door zijn lichaam tot het uiterste te dwingen. Hij lijdt aan ernstige dyslexie en begon met tekenen toen hij 19 jaar was, om zo de moeilijkheden en slechte ervaringen uit zijn schooltijd te verwerken en begrijpen. Zo groeide zijn zelfvertrouwen en leerde hij lezen en schrijven op zijn eigen manier. Hij ziet letters eerder als interessante vormen dan als begrijpelijke symbolen. Letters en woorden, het leren beheersen daarvan door middel van herhaling, een spel met betekenissen en het scheppen van nieuwe betekenissen vormen dan ook de kern van de tekeningen en performances van John Court.

Common Ground #1 – Athénée Serge Creuz

30 september om 12:00–16:00 uur.

Common Ground #2 – Parvis St-Jean Baptiste

1 oktober om 11:00–15.00 uur

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

OkraPlayground1 by Katariina Salmi 828x555
Muziek

TelepART: Okra Playground

20–24 februari 2018
België
Elektrofolkgroep Okra Playground begint in februari aan een tournee door Europa en geeft maar liefst vijf concerten in België. De band ontstond in 2010 uit het verlangen om een frisse, hedendaagse draai te geven aan Finse volksmuziek.
country_path_conversation_image_stanislav_dobak 828x555
Dance

TelepART: Veli Lehtovaara

22 februari–3 maart 2018
Zodiak, Helsinki, Finland
Danser en choreograaf Veli Lehtovaara brengt zijn laatste werk Peltotiekeskustelu/Conversations van Brussel naar Helsinki, waar het van eind februari tot begin maart wordt opgevoerd in het Zodiak – Center for New Dance in de Cable Factory. In de voorstelling communiceren drie dansers met elkaar en het publiek over evolutie, natuurlijke ontwikkeling en verandering.
Eyes_Wild_Open_828x555

Eyes Wild Open

Van 22 februari tot 22 april
Botanique, Brussel
Voor de eerste keer ooit brengt de fototentoonstelling Eyes Wild Open 70 jaar fotografie bijeen in een unieke scenografie. Bijzondere oude fotokunst, nieuw werk, projecties, teksten en zeldzame boeken van 30 fotografen uit 17 landen, tentoongesteld in het gerenommeerde kunstencentrum Botanique in Brussel. Een van de deelnemende fotografen is de Finse kunstenares Arja Hyytiäinen.
Doble_Mandoble_828x555_Credit_Hubert_Braxmaier
Circus

TelepART: Doble Mandoble

10, 12 &13 maart 2018
STOA, Kanneltalo & Vernissa, Finland
Het Belgische circusgezelschap Doble Mandoble staat van 10 tot 18 maart 2018 vier keer op het Bravo! International Festival for Young Audiences met de voorstelling Mi Otro Yo, waarin het duo een uur lang bewegingstheater, acrobatiek, objectmanipulatie en komisch goochelen combineert tot een spetterend geheel. De tiende editie van Bravo! vindt plaats in verschillende cultuurpodia in en rond Helsinki en biedt een breed scala aan internationale theaterproducties voor de jeugd.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief