TelepART: John Court
  • John Court by Henry Chan - Toronto
TelepART: John Court
Van 27 september tot 1 oktober 2017

Foto: Henry Chan

John Court maakt eenvoudige maar krachtige kunstperformances die vaak urenlang duren. Zijn werk behelst performance, beeldhouwkunst en videokunst, maar zelf beschouwt hij tekenen als de basis van zijn werk, omdat daarin lijn, beweging, ruimte en tijd samenkomen. John Court is uitgenodigd om deel te nemen aan de aanstaande editie van SIGNAL in Brussel, die plaatsvindt van 27 september tot 1 oktober 2017. Daar zal hij een nieuwe duurperformance neerzetten door een handeling te herhalen en het uitschrijven van personages, woorden of nummers te verbinden met het fysieke, om zo tot een beeldhouwwerk te komen dat hij ter plaatse heeft gebouwd van gerecyclede materialen. De performance draait om het overwinnen van geestelijke blokkades, met name in een educatieve context.

John Court is in 1969 geboren in Engeland, maar woont en werkt tegenwoordig in Fins Lapland. Onlangs werd hem een prestigieuze werkbeurs voor drie jaar toegekend door de Finse Kunstraad. In zijn werk maakt hij gebruik van performance, beeldhouwkunst, video’s, tekenen en tijd. Court stelt zijn lichamelijke uithoudingsvermogen op de proef door zijn lichaam tot het uiterste te dwingen. Hij lijdt aan ernstige dyslexie en begon met tekenen toen hij 19 jaar was, om zo de moeilijkheden en slechte ervaringen uit zijn schooltijd te verwerken en begrijpen. Zo groeide zijn zelfvertrouwen en leerde hij lezen en schrijven op zijn eigen manier. Hij ziet letters eerder als interessante vormen dan als begrijpelijke symbolen. Letters en woorden, het leren beheersen daarvan door middel van herhaling, een spel met betekenissen en het scheppen van nieuwe betekenissen vormen dan ook de kern van de tekeningen en performances van John Court.

 

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief