TelepART: John Court
  • John Court by Henry Chan - Toronto
TelepART: John Court
Van 27 september tot 1 oktober 2017

Foto: Henry Chan

John Court maakt eenvoudige maar krachtige kunstperformances die vaak urenlang duren. Zijn werk behelst performance, beeldhouwkunst en videokunst, maar zelf beschouwt hij tekenen als de basis van zijn werk, omdat daarin lijn, beweging, ruimte en tijd samenkomen. John Court is uitgenodigd om deel te nemen aan de aanstaande editie van SIGNAL in Brussel, die plaatsvindt van 27 september tot 1 oktober 2017. Daar zal hij een nieuwe duurperformance neerzetten door een handeling te herhalen en het uitschrijven van personages, woorden of nummers te verbinden met het fysieke, om zo tot een beeldhouwwerk te komen dat hij ter plaatse heeft gebouwd van gerecyclede materialen. De performance draait om het overwinnen van geestelijke blokkades, met name in een educatieve context.

John Court is in 1969 geboren in Engeland, maar woont en werkt tegenwoordig in Fins Lapland. Onlangs werd hem een prestigieuze werkbeurs voor drie jaar toegekend door de Finse Kunstraad. In zijn werk maakt hij gebruik van performance, beeldhouwkunst, video’s, tekenen en tijd. Court stelt zijn lichamelijke uithoudingsvermogen op de proef door zijn lichaam tot het uiterste te dwingen. Hij lijdt aan ernstige dyslexie en begon met tekenen toen hij 19 jaar was, om zo de moeilijkheden en slechte ervaringen uit zijn schooltijd te verwerken en begrijpen. Zo groeide zijn zelfvertrouwen en leerde hij lezen en schrijven op zijn eigen manier. Hij ziet letters eerder als interessante vormen dan als begrijpelijke symbolen. Letters en woorden, het leren beheersen daarvan door middel van herhaling, een spel met betekenissen en het scheppen van nieuwe betekenissen vormen dan ook de kern van de tekeningen en performances van John Court.

Common Ground #1 – Athénée Serge Creuz

30 september om 12:00–16:00 uur.

Common Ground #2 – Parvis St-Jean Baptiste

1 oktober om 11:00–15.00 uur

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev 828x555
beeldende Kunsten

BOZAR: Somewhere in Between

20 juni-19 augustus
BOZAR, Brussel, België
Deze zomer organiseert BOZAR een tentoonstelling in samenwerking met kunstruimtes gerunt door artisten uit heel Europa. De brusselse kunstruimte Komplot wordt vertegenwoordigd door Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev.
Kari Ikonen helmikuu_Charles Bruere2
Muziek

TelepART: Orchestra Nazionale della Luna

23-24 juni 2018
Bimhuis, Amsterdam & L'Archiduc, Brussel
Het Orchestra Nazionale della Luna werd in 2015 opgericht door Manuel Hermia en Kari Ikonen en groeide al snel uit tot een van de bekendste orkesten van de maan. Het gevarieerde en unieke repertoire en de vindingrijke en energieke manier van spelen betoveren jazzfanaten van hier tot aan de maan. Het orkest was een opvallende verschijning tijdens het Finse jazz-seizoen van 2016, met zes concerten in april in het zuiden van het land.
logo828x555

MUSIQ’3 Festival: Nordic Vibes

29 juni - 1 juli 2018
Kerk van de Terkamerenabdij, Brussel
Het festival Musiq’3 brengt deze zomer in het kader van het thema Nordic Vibes een breed scala aan Finse muziek naar Brussel. Eind juni en begin juli is drie dagen lang muziek te horen van zowel grote Finse sterren als muzikanten die nog maar net zijn begonnen aan hun internationale carrière. Het festival werd opgericht in 2011 en heeft al sinds het begin als doel klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een breed, jong en zo divers mogelijk publiek . De organisatoren zijn trots op hun openheid en bereidheid tot experimenteren, en willen een podium bieden aan een zo bont mogelijke verscheidenheid aan muziekstijlen. Op het festival is van alles te horen: van koorzang, volksmuziek en wereldmuziek tot jazz en sounds met een rockrandje.
Trashpeze 1 by GoGuMa 828555
Circus

TelepART: Wise Fools

20-22 Juli, 3-5 Augustus 2018
Cirque Plus Festival, Brugge, België & Streeta(rt)nimation Festival, Luxembourg City
Wise Fools is een Fins circusgezelschap, gespecialiseerd in de driedubbele trapeze en het springtouw. Het trio begon met circus als hobby bij het Finse jeugdcircus Sorin Sirkus, en volgde een beroepsopleiding aan de École Superieure des Arts du Cirque (ESAC) in België.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief