TelepART: John Court
  • John Court by Henry Chan - Toronto
TelepART: John Court
Van 27 september tot 1 oktober 2017

Foto: Henry Chan

John Court maakt eenvoudige maar krachtige kunstperformances die vaak urenlang duren. Zijn werk behelst performance, beeldhouwkunst en videokunst, maar zelf beschouwt hij tekenen als de basis van zijn werk, omdat daarin lijn, beweging, ruimte en tijd samenkomen. John Court is uitgenodigd om deel te nemen aan de aanstaande editie van SIGNAL in Brussel, die plaatsvindt van 27 september tot 1 oktober 2017. Daar zal hij een nieuwe duurperformance neerzetten door een handeling te herhalen en het uitschrijven van personages, woorden of nummers te verbinden met het fysieke, om zo tot een beeldhouwwerk te komen dat hij ter plaatse heeft gebouwd van gerecyclede materialen. De performance draait om het overwinnen van geestelijke blokkades, met name in een educatieve context.

John Court is in 1969 geboren in Engeland, maar woont en werkt tegenwoordig in Fins Lapland. Onlangs werd hem een prestigieuze werkbeurs voor drie jaar toegekend door de Finse Kunstraad. In zijn werk maakt hij gebruik van performance, beeldhouwkunst, video’s, tekenen en tijd. Court stelt zijn lichamelijke uithoudingsvermogen op de proef door zijn lichaam tot het uiterste te dwingen. Hij lijdt aan ernstige dyslexie en begon met tekenen toen hij 19 jaar was, om zo de moeilijkheden en slechte ervaringen uit zijn schooltijd te verwerken en begrijpen. Zo groeide zijn zelfvertrouwen en leerde hij lezen en schrijven op zijn eigen manier. Hij ziet letters eerder als interessante vormen dan als begrijpelijke symbolen. Letters en woorden, het leren beheersen daarvan door middel van herhaling, een spel met betekenissen en het scheppen van nieuwe betekenissen vormen dan ook de kern van de tekeningen en performances van John Court.

Common Ground #1 – Athénée Serge Creuz

30 september om 12:00–16:00 uur.

Common Ground #2 – Parvis St-Jean Baptiste

1 oktober om 11:00–15.00 uur

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

sonjajokiniemi_blab_ennakko1_c_tomas_uyttendaele2017
Dance

TelepART: Sonja Jokiniemi

23 november 2017
Next festival, Kortrijk, België
Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis. De onderliggende gedachte van de voorstelling is gebaseerd op taalkundige ondefinieerbaarheid, zintuiglijkheid, verlangens en reflexen; het gebied waar het menselijke en het niet-menselijke elkaar overlappen. Verschillende lichamen gebruiken elkaar voor verlenging, parallelle verbindingen en uitbreidingen. De essentie van Blab is het resultaat van de samenwerking en verhouding tussen de elementen van de voorstelling. Blab is een hybride, een mengeling van schilderen, beeldhouwen en choreografie. Het is een poging te ontsnappen aan de wereld van categorieën en bewustzijn en die te verruilen voor het onbekende, voor verenigingen van mens en voorwerp, voor beelden en rituelen van verlangen. Het onbekende manifesteert zich in een steeds veranderende sculptuur, waarvan de essentie het terrein van het onderbewustzijn in kaart brengt.
carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Multidisciplinaire

Carita Savolainen in de Finse ambassade

30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België
In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.
Leuven 828x555

Leuven Internationaal Kortfilmfestival

2-9 december 2017
STUK Kunstencentrum
De kroon op de honderdste verjaardag van Finland: Finse kortfilm in de spotlights op Kortfilmfestival Leuven van 2-9 december Tijdens de 23ste editie van het festival staan twee compilaties van Finse kortfilms op het programma, die laten zien wat Finse kortfilmmakers te bieden hebben op het gebied van spanning, humor en animatie.
Hamish_still_photo_828x555
Multidisciplinaire

Tentoonstelling Eeva-Mari Haikala in galerie V/MSP

7 oktober - 16 december 2017 Donderdag 14-19 uur, vrijdag en zaterdag 13-18 uur
Tulpstraat 35, 1050 Brussel

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief