TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima
  • johnny-080239siesing
TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima
18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België

Kalle Kalima

Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.

Lenaerts en Kalima worden begeleid door het Duitse Ensemble Resonanz. In dit feestelijke openingsconcert vloeien verleden en toekomst samen in een opwindende en verrassende mix van oud en nieuw werk: naast C. Ph. E. Bach, Kalima en de wereldpremière van Kalevi Aho’s nieuwste werk staat ook Claude Debussy’s ‘Danse sacrée et danse profane’ op het programma.

Kalevi Aho is vooral bekend als componist van monumentale werken. Aho schreef 17 symfonieën, 26 concerto’s, vijf opera’s en vele liederen. Zijn kamermuziek omvat meerdere kwintetten en kwartetten, sonates en solowerken. Aho’s gebruik van ironie en confrontaties tussen contrasterende stemmingen en muzikale stijlen en genres wordt vergeleken met het werk van Gustav Mahler en Alfred Schnittke.

Kalle Kalima studeerde aan de Sibelius Academie in Helsinki en het Hanns Eisler Conservatorium in Berlijn. Hij werkte samen met trompettist Tomasz Stańko, componist Simon Stockhausen en muzikant en componist Jimi Tenor. De afgelopen jaren toerde Kalima door Europa, Afrika, Azië en de Verenigde Staten.

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.
Klik hier voor het volledige programma van het openingsconcert.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.
Marwa Al-Sabouni.web
Keynote

Mobile Home(less)-essayist Marwa al-Sabouni hoofdspreker op Habitare 2017

Vrijdag 15 september, 16.00 uur
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
De Syrische architecte Marwa al-Sabouni spreekt in september op woonbeurs Habitare in Helsinki over wederopbouw in Syrië. Al-Sabouni woont in Homs en is architecte en schrijfster. Haar opvattingen over de invloed van stedenbouw op het uitbreken van de oorlog in Syrië trokken wereldwijd belangstelling. Al-Sabouni is een van de schrijvers die meewerken aan een boek van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in het kader van het project Mobile Home(less). Het boek wordt in het najaar van 2017 gepresenteerd op Habitare, waar ook Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ voor het eerst in Finland tentoongesteld wordt.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief