TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima
  • johnny-080239siesing
TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima
18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België

Kalle Kalima

Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.

Lenaerts en Kalima worden begeleid door het Duitse Ensemble Resonanz. In dit feestelijke openingsconcert vloeien verleden en toekomst samen in een opwindende en verrassende mix van oud en nieuw werk: naast C. Ph. E. Bach, Kalima en de wereldpremière van Kalevi Aho’s nieuwste werk staat ook Claude Debussy’s ‘Danse sacrée et danse profane’ op het programma.

Kalevi Aho is vooral bekend als componist van monumentale werken. Aho schreef 17 symfonieën, 26 concerto’s, vijf opera’s en vele liederen. Zijn kamermuziek omvat meerdere kwintetten en kwartetten, sonates en solowerken. Aho’s gebruik van ironie en confrontaties tussen contrasterende stemmingen en muzikale stijlen en genres wordt vergeleken met het werk van Gustav Mahler en Alfred Schnittke.

Kalle Kalima studeerde aan de Sibelius Academie in Helsinki en het Hanns Eisler Conservatorium in Berlijn. Hij werkte samen met trompettist Tomasz Stańko, componist Simon Stockhausen en muzikant en componist Jimi Tenor. De afgelopen jaren toerde Kalima door Europa, Afrika, Azië en de Verenigde Staten.

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.
Klik hier voor het volledige programma van het openingsconcert.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

OkraPlayground1 by Katariina Salmi 828x555
Muziek

TelepART: Okra Playground

20–24 februari 2018
België
Elektrofolkgroep Okra Playground begint in februari aan een tournee door Europa en geeft maar liefst vijf concerten in België. De band ontstond in 2010 uit het verlangen om een frisse, hedendaagse draai te geven aan Finse volksmuziek.
country_path_conversation_image_stanislav_dobak 828x555
Dance

TelepART: Veli Lehtovaara

22 februari–3 maart 2018
Zodiak, Helsinki, Finland
Danser en choreograaf Veli Lehtovaara brengt zijn laatste werk Peltotiekeskustelu/Conversations van Brussel naar Helsinki, waar het van eind februari tot begin maart wordt opgevoerd in het Zodiak – Center for New Dance in de Cable Factory. In de voorstelling communiceren drie dansers met elkaar en het publiek over evolutie, natuurlijke ontwikkeling en verandering.
Eyes_Wild_Open_828x555

Eyes Wild Open

Van 22 februari tot 22 april
Botanique, Brussel
Voor de eerste keer ooit brengt de fototentoonstelling Eyes Wild Open 70 jaar fotografie bijeen in een unieke scenografie. Bijzondere oude fotokunst, nieuw werk, projecties, teksten en zeldzame boeken van 30 fotografen uit 17 landen, tentoongesteld in het gerenommeerde kunstencentrum Botanique in Brussel. Een van de deelnemende fotografen is de Finse kunstenares Arja Hyytiäinen.
Doble_Mandoble_828x555_Credit_Hubert_Braxmaier
Circus

TelepART: Doble Mandoble

10, 12 &13 maart 2018
STOA, Kanneltalo & Vernissa, Finland
Het Belgische circusgezelschap Doble Mandoble staat van 10 tot 18 maart 2018 vier keer op het Bravo! International Festival for Young Audiences met de voorstelling Mi Otro Yo, waarin het duo een uur lang bewegingstheater, acrobatiek, objectmanipulatie en komisch goochelen combineert tot een spetterend geheel. De tiende editie van Bravo! vindt plaats in verschillende cultuurpodia in en rond Helsinki en biedt een breed scala aan internationale theaterproducties voor de jeugd.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief