TelepART: Kamus Quartet
  • Kamus9401m (1)
TelepART: Kamus Quartet
10-12 november 2017

10 oktober, Ommen, Nederland

11 oktober, Kleine Zaal, Concertgebouw Amsterdam, Nederland

12 oktober, Grote Kerk van Epe, Nederland

 

Het Kamus Quartet krijgt ook internationaal steeds meer erkenning: in oktober 2017 geeft het ensemble drie concerten in Nederland, waaronder hun eerste concert in het Concertgebouw Amsterdam. Het kwartet speelt een volledig Noord-Europees programma en viert de honderdste verjaardag van Finland met de première van het strijkkwartet van Sebastian Fagerlund in het Concertgebouw.

Het dynamische Kamus Quartet werd in 2002 opgericht in Helsinki, terwijl de leden nog studeerden aan de Sibelius Academy. In 2004 behaalde het kwartet de derde plaats in de Kuhmo International Chamber Music Competition, naast de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk van het concours. In datzelfde jaar won het kwartet ook de Finse Erkki Melartin Competition. Na het concours in Kuhmo kreeg het kwartet de kans om deel te nemen aan de European Chamber Music Academy (ECMA); eerst als gastensemble van het Kuhmo Festival, en na 2006 als officieel, vast ensemble van de ECMA.

Al sinds het begin streeft het Kamus Quartet ernaar concerten te bieden vanuit een breed repertoire. In Finland heeft het kwartet opgetreden op de belangrijkste festivals en in de grootste steden, en internationaal verzorgde het concerten in steden als Londen, Parijs, Wenen, Berlijn en Brussel. Het ensemble heeft samengewerkt met meerdere hedendaagse Finse componisten, hun werken in première gebracht en uitvoeringen verzorgd voor opnames van de Finse publieke omroep YLE.

In 2010 nam het Kamus Quartet de vier kwartetten van de Finse hedendaagse componist Seppo Pohjola op voor Alba Records. De uitvoering kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Finse prijs voor het beste klassieke album; een bijzondere prestatie voor een debuutalbum met uitsluitend hedendaagse composities. Hun tweede album is een interpretatie van het strijkkwartet Voces Intimae, het meesterwerk van Jean Sibelius, en werd uitgebracht in de zomer van 2015, het 150ste geboortejaar van Sibelius.

Het Kamus Quartet is een regelmatig terugkerende gast op het belangrijkste festival van Finland, het Helsinki Festival, en op Our Festival, dat onder leiding staat van Pekka Kuusisto. De leden van het kwartet zijn ook artistiek directeur van Teema@Helsinki, een nieuwe concertreeks in Helsinki met als doel het verkennen van ongewone concertlocaties in de stad.

Het Kamus Quartet speelt op drie instrumenten, ruimhartig ter beschikking gesteld door de Pohjola Bank Art Foundation: een F. Gagliano bespeeld door Terhi Paldanius, een C.A.Testore bespeeld door Jukka Untamala, en een J.F. Guidantus bespeeld door Jussi Tuhkanen. Petja Kainulainen speelt op een A. Miremont, ter beschikking gesteld door de Finnish Cultural Foundation.

 

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

OkraPlayground1 by Katariina Salmi 828x555
Muziek

TelepART: Okra Playground

20–24 februari 2018
België
Elektrofolkgroep Okra Playground begint in februari aan een tournee door Europa en geeft maar liefst vijf concerten in België. De band ontstond in 2010 uit het verlangen om een frisse, hedendaagse draai te geven aan Finse volksmuziek.
country_path_conversation_image_stanislav_dobak 828x555
Dance

TelepART: Veli Lehtovaara

22 februari–3 maart 2018
Zodiak, Helsinki, Finland
Danser en choreograaf Veli Lehtovaara brengt zijn laatste werk Peltotiekeskustelu/Conversations van Brussel naar Helsinki, waar het van eind februari tot begin maart wordt opgevoerd in het Zodiak – Center for New Dance in de Cable Factory. In de voorstelling communiceren drie dansers met elkaar en het publiek over evolutie, natuurlijke ontwikkeling en verandering.
Eyes_Wild_Open_828x555

Eyes Wild Open

Van 22 februari tot 22 april
Botanique, Brussel
Voor de eerste keer ooit brengt de fototentoonstelling Eyes Wild Open 70 jaar fotografie bijeen in een unieke scenografie. Bijzondere oude fotokunst, nieuw werk, projecties, teksten en zeldzame boeken van 30 fotografen uit 17 landen, tentoongesteld in het gerenommeerde kunstencentrum Botanique in Brussel. Een van de deelnemende fotografen is de Finse kunstenares Arja Hyytiäinen.
Doble_Mandoble_828x555_Credit_Hubert_Braxmaier
Circus

TelepART: Doble Mandoble

10, 12 &13 maart 2018
STOA, Kanneltalo & Vernissa, Finland
Het Belgische circusgezelschap Doble Mandoble staat van 10 tot 18 maart 2018 vier keer op het Bravo! International Festival for Young Audiences met de voorstelling Mi Otro Yo, waarin het duo een uur lang bewegingstheater, acrobatiek, objectmanipulatie en komisch goochelen combineert tot een spetterend geheel. De tiende editie van Bravo! vindt plaats in verschillende cultuurpodia in en rond Helsinki en biedt een breed scala aan internationale theaterproducties voor de jeugd.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief