TelepART: Kamus Quartet
  • Kamus9401m (1)
TelepART: Kamus Quartet
10-12 november 2017

10 oktober, Ommen, Nederland

11 oktober, Kleine Zaal, Concertgebouw Amsterdam, Nederland

12 oktober, Grote Kerk van Epe, Nederland

 

Het Kamus Quartet krijgt ook internationaal steeds meer erkenning: in oktober 2017 geeft het ensemble drie concerten in Nederland, waaronder hun eerste concert in het Concertgebouw Amsterdam. Het kwartet speelt een volledig Noord-Europees programma en viert de honderdste verjaardag van Finland met de première van het strijkkwartet van Sebastian Fagerlund in het Concertgebouw.

Het dynamische Kamus Quartet werd in 2002 opgericht in Helsinki, terwijl de leden nog studeerden aan de Sibelius Academy. In 2004 behaalde het kwartet de derde plaats in de Kuhmo International Chamber Music Competition, naast de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk van het concours. In datzelfde jaar won het kwartet ook de Finse Erkki Melartin Competition. Na het concours in Kuhmo kreeg het kwartet de kans om deel te nemen aan de European Chamber Music Academy (ECMA); eerst als gastensemble van het Kuhmo Festival, en na 2006 als officieel, vast ensemble van de ECMA.

Al sinds het begin streeft het Kamus Quartet ernaar concerten te bieden vanuit een breed repertoire. In Finland heeft het kwartet opgetreden op de belangrijkste festivals en in de grootste steden, en internationaal verzorgde het concerten in steden als Londen, Parijs, Wenen, Berlijn en Brussel. Het ensemble heeft samengewerkt met meerdere hedendaagse Finse componisten, hun werken in première gebracht en uitvoeringen verzorgd voor opnames van de Finse publieke omroep YLE.

In 2010 nam het Kamus Quartet de vier kwartetten van de Finse hedendaagse componist Seppo Pohjola op voor Alba Records. De uitvoering kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Finse prijs voor het beste klassieke album; een bijzondere prestatie voor een debuutalbum met uitsluitend hedendaagse composities. Hun tweede album is een interpretatie van het strijkkwartet Voces Intimae, het meesterwerk van Jean Sibelius, en werd uitgebracht in de zomer van 2015, het 150ste geboortejaar van Sibelius.

Het Kamus Quartet is een regelmatig terugkerende gast op het belangrijkste festival van Finland, het Helsinki Festival, en op Our Festival, dat onder leiding staat van Pekka Kuusisto. De leden van het kwartet zijn ook artistiek directeur van Teema@Helsinki, een nieuwe concertreeks in Helsinki met als doel het verkennen van ongewone concertlocaties in de stad.

Het Kamus Quartet speelt op drie instrumenten, ruimhartig ter beschikking gesteld door de Pohjola Bank Art Foundation: een F. Gagliano bespeeld door Terhi Paldanius, een C.A.Testore bespeeld door Jukka Untamala, en een J.F. Guidantus bespeeld door Jussi Tuhkanen. Petja Kainulainen speelt op een A. Miremont, ter beschikking gesteld door de Finnish Cultural Foundation.

 

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief