TelepART: Kamus Quartet
  • Kamus9401m (1)
TelepART: Kamus Quartet
10-12 november 2017

10 oktober, Ommen, Nederland

11 oktober, Kleine Zaal, Concertgebouw Amsterdam, Nederland

12 oktober, Grote Kerk van Epe, Nederland

 

Het Kamus Quartet krijgt ook internationaal steeds meer erkenning: in oktober 2017 geeft het ensemble drie concerten in Nederland, waaronder hun eerste concert in het Concertgebouw Amsterdam. Het kwartet speelt een volledig Noord-Europees programma en viert de honderdste verjaardag van Finland met de première van het strijkkwartet van Sebastian Fagerlund in het Concertgebouw.

Het dynamische Kamus Quartet werd in 2002 opgericht in Helsinki, terwijl de leden nog studeerden aan de Sibelius Academy. In 2004 behaalde het kwartet de derde plaats in de Kuhmo International Chamber Music Competition, naast de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk van het concours. In datzelfde jaar won het kwartet ook de Finse Erkki Melartin Competition. Na het concours in Kuhmo kreeg het kwartet de kans om deel te nemen aan de European Chamber Music Academy (ECMA); eerst als gastensemble van het Kuhmo Festival, en na 2006 als officieel, vast ensemble van de ECMA.

Al sinds het begin streeft het Kamus Quartet ernaar concerten te bieden vanuit een breed repertoire. In Finland heeft het kwartet opgetreden op de belangrijkste festivals en in de grootste steden, en internationaal verzorgde het concerten in steden als Londen, Parijs, Wenen, Berlijn en Brussel. Het ensemble heeft samengewerkt met meerdere hedendaagse Finse componisten, hun werken in première gebracht en uitvoeringen verzorgd voor opnames van de Finse publieke omroep YLE.

In 2010 nam het Kamus Quartet de vier kwartetten van de Finse hedendaagse componist Seppo Pohjola op voor Alba Records. De uitvoering kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Finse prijs voor het beste klassieke album; een bijzondere prestatie voor een debuutalbum met uitsluitend hedendaagse composities. Hun tweede album is een interpretatie van het strijkkwartet Voces Intimae, het meesterwerk van Jean Sibelius, en werd uitgebracht in de zomer van 2015, het 150ste geboortejaar van Sibelius.

Het Kamus Quartet is een regelmatig terugkerende gast op het belangrijkste festival van Finland, het Helsinki Festival, en op Our Festival, dat onder leiding staat van Pekka Kuusisto. De leden van het kwartet zijn ook artistiek directeur van Teema@Helsinki, een nieuwe concertreeks in Helsinki met als doel het verkennen van ongewone concertlocaties in de stad.

Het Kamus Quartet speelt op drie instrumenten, ruimhartig ter beschikking gesteld door de Pohjola Bank Art Foundation: een F. Gagliano bespeeld door Terhi Paldanius, een C.A.Testore bespeeld door Jukka Untamala, en een J.F. Guidantus bespeeld door Jussi Tuhkanen. Petja Kainulainen speelt op een A. Miremont, ter beschikking gesteld door de Finnish Cultural Foundation.

 

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

sonjajokiniemi_blab_ennakko1_c_tomas_uyttendaele2017
Dance

TelepART: Sonja Jokiniemi

23 november 2017
Next festival, Kortrijk, België
Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis. De onderliggende gedachte van de voorstelling is gebaseerd op taalkundige ondefinieerbaarheid, zintuiglijkheid, verlangens en reflexen; het gebied waar het menselijke en het niet-menselijke elkaar overlappen. Verschillende lichamen gebruiken elkaar voor verlenging, parallelle verbindingen en uitbreidingen. De essentie van Blab is het resultaat van de samenwerking en verhouding tussen de elementen van de voorstelling. Blab is een hybride, een mengeling van schilderen, beeldhouwen en choreografie. Het is een poging te ontsnappen aan de wereld van categorieën en bewustzijn en die te verruilen voor het onbekende, voor verenigingen van mens en voorwerp, voor beelden en rituelen van verlangen. Het onbekende manifesteert zich in een steeds veranderende sculptuur, waarvan de essentie het terrein van het onderbewustzijn in kaart brengt.
carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Multidisciplinaire

Carita Savolainen in de Finse ambassade

30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België
In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.
Leuven 828x555

Leuven Internationaal Kortfilmfestival

2-9 december 2017
STUK Kunstencentrum
De kroon op de honderdste verjaardag van Finland: Finse kortfilm in de spotlights op Kortfilmfestival Leuven van 2-9 december Tijdens de 23ste editie van het festival staan twee compilaties van Finse kortfilms op het programma, die laten zien wat Finse kortfilmmakers te bieden hebben op het gebied van spanning, humor en animatie.
Hamish_still_photo_828x555
Multidisciplinaire

Tentoonstelling Eeva-Mari Haikala in galerie V/MSP

7 oktober - 16 december 2017 Donderdag 14-19 uur, vrijdag en zaterdag 13-18 uur
Tulpstraat 35, 1050 Brussel

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief