TelepART: Kamus Quartet
  • Kamus9401m (1)
TelepART: Kamus Quartet
10-12 november 2017

10 oktober, Ommen, Nederland

11 oktober, Kleine Zaal, Concertgebouw Amsterdam, Nederland

12 oktober, Grote Kerk van Epe, Nederland

 

Het Kamus Quartet krijgt ook internationaal steeds meer erkenning: in oktober 2017 geeft het ensemble drie concerten in Nederland, waaronder hun eerste concert in het Concertgebouw Amsterdam. Het kwartet speelt een volledig Noord-Europees programma en viert de honderdste verjaardag van Finland met de première van het strijkkwartet van Sebastian Fagerlund in het Concertgebouw.

Het dynamische Kamus Quartet werd in 2002 opgericht in Helsinki, terwijl de leden nog studeerden aan de Sibelius Academy. In 2004 behaalde het kwartet de derde plaats in de Kuhmo International Chamber Music Competition, naast de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk van het concours. In datzelfde jaar won het kwartet ook de Finse Erkki Melartin Competition. Na het concours in Kuhmo kreeg het kwartet de kans om deel te nemen aan de European Chamber Music Academy (ECMA); eerst als gastensemble van het Kuhmo Festival, en na 2006 als officieel, vast ensemble van de ECMA.

Al sinds het begin streeft het Kamus Quartet ernaar concerten te bieden vanuit een breed repertoire. In Finland heeft het kwartet opgetreden op de belangrijkste festivals en in de grootste steden, en internationaal verzorgde het concerten in steden als Londen, Parijs, Wenen, Berlijn en Brussel. Het ensemble heeft samengewerkt met meerdere hedendaagse Finse componisten, hun werken in première gebracht en uitvoeringen verzorgd voor opnames van de Finse publieke omroep YLE.

In 2010 nam het Kamus Quartet de vier kwartetten van de Finse hedendaagse componist Seppo Pohjola op voor Alba Records. De uitvoering kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Finse prijs voor het beste klassieke album; een bijzondere prestatie voor een debuutalbum met uitsluitend hedendaagse composities. Hun tweede album is een interpretatie van het strijkkwartet Voces Intimae, het meesterwerk van Jean Sibelius, en werd uitgebracht in de zomer van 2015, het 150ste geboortejaar van Sibelius.

Het Kamus Quartet is een regelmatig terugkerende gast op het belangrijkste festival van Finland, het Helsinki Festival, en op Our Festival, dat onder leiding staat van Pekka Kuusisto. De leden van het kwartet zijn ook artistiek directeur van Teema@Helsinki, een nieuwe concertreeks in Helsinki met als doel het verkennen van ongewone concertlocaties in de stad.

Het Kamus Quartet speelt op drie instrumenten, ruimhartig ter beschikking gesteld door de Pohjola Bank Art Foundation: een F. Gagliano bespeeld door Terhi Paldanius, een C.A.Testore bespeeld door Jukka Untamala, en een J.F. Guidantus bespeeld door Jussi Tuhkanen. Petja Kainulainen speelt op een A. Miremont, ter beschikking gesteld door de Finnish Cultural Foundation.

 

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev 828x555
beeldende Kunsten

BOZAR: Somewhere in Between

20 juni-19 augustus
BOZAR, Brussel, België
Deze zomer organiseert BOZAR een tentoonstelling in samenwerking met kunstruimtes gerunt door artisten uit heel Europa. De brusselse kunstruimte Komplot wordt vertegenwoordigd door Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev.
Kari Ikonen helmikuu_Charles Bruere2
Muziek

TelepART: Orchestra Nazionale della Luna

23-24 juni 2018
Bimhuis, Amsterdam & L'Archiduc, Brussel
Het Orchestra Nazionale della Luna werd in 2015 opgericht door Manuel Hermia en Kari Ikonen en groeide al snel uit tot een van de bekendste orkesten van de maan. Het gevarieerde en unieke repertoire en de vindingrijke en energieke manier van spelen betoveren jazzfanaten van hier tot aan de maan. Het orkest was een opvallende verschijning tijdens het Finse jazz-seizoen van 2016, met zes concerten in april in het zuiden van het land.
logo828x555

MUSIQ’3 Festival: Nordic Vibes

29 juni - 1 juli 2018
Kerk van de Terkamerenabdij, Brussel
Het festival Musiq’3 brengt deze zomer in het kader van het thema Nordic Vibes een breed scala aan Finse muziek naar Brussel. Eind juni en begin juli is drie dagen lang muziek te horen van zowel grote Finse sterren als muzikanten die nog maar net zijn begonnen aan hun internationale carrière. Het festival werd opgericht in 2011 en heeft al sinds het begin als doel klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een breed, jong en zo divers mogelijk publiek . De organisatoren zijn trots op hun openheid en bereidheid tot experimenteren, en willen een podium bieden aan een zo bont mogelijke verscheidenheid aan muziekstijlen. Op het festival is van alles te horen: van koorzang, volksmuziek en wereldmuziek tot jazz en sounds met een rockrandje.
Trashpeze 1 by GoGuMa 828555
Circus

TelepART: Wise Fools

20-22 Juli, 3-5 Augustus 2018
Cirque Plus Festival, Brugge, België & Streeta(rt)nimation Festival, Luxembourg City
Wise Fools is een Fins circusgezelschap, gespecialiseerd in de driedubbele trapeze en het springtouw. Het trio begon met circus als hobby bij het Finse jeugdcircus Sorin Sirkus, en volgde een beroepsopleiding aan de École Superieure des Arts du Cirque (ESAC) in België.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief