TelepART: Maria Kalaniemi en Eero Grundström
  • Maria Kalaniemi_c_Elina Brotherus 2016_DSC5180_20cm
TelepART: Maria Kalaniemi en Eero Grundström
6-8 oktober 2017

© Elina Brotherus

6 oktober 2017, 20.30, Le Senghor, Brussel, België

7 oktober 2017, 21.30, De Doelen, Rotterdam, Nederland

8 oktober 2017, 15.00, Korzo, Den Haag, Nederland

 

De Finse accordeonist Maria Kalaniemi en harmoniumspeler Eero Grundström bezoeken de Benelux voor een reeks concerten. Op 6 oktober staat een optreden in Brussel gepland, en op 7 en 8 oktober staan workshops en concerten in Rotterdam en Den Haag op het programma. Kalaniemi en Grundström brengen Tango Trousers ten gehore, een videoconcert gerelateerd aan hun nieuwe, gezamenlijke album Svalan, dat in juli 2017 boven aan de World Music Charts Europe prijkte. Het videoproject Tango Trousers werd uitgevoerd in samenwerking met fotograaf en videokunstenaar Elina Brotherus.

Maria Kalaniemi is een meester in het bespelen van de free-bass knopaccordeon en een van de toonaangevendste hedendaagse accordeonisten in Finland. In 2009 behaalde ze de doctorsgraad aan de afdeling voor klassieke muziek en folkmuziek van de Sibelius Academie, waar ze ook lesgeeft. Haar wortels liggen in folk en klassieke muziek, maar haar visie en vaardigheden strekken zich ver buiten bestaande stijlen. Ze geldt als technisch briljante musicus en virtuoos in haar improvisatie, maar ze is ook componist van krachtige, intuïtieve en gevoelige muziekstukken. Kalaniemi heeft meerdere albums met verschillende ensembles op haar naam staan, waaronder het internationale accordeongezelschap Accordion Tribe. Ze trad op in heel Europa, de VS, Canada en Japan. Haar nieuwste album Svalan, dat ze samen met Eero Grundström maakte, werd uitgebracht in april 2017.

Multitalent Eero Grundström is harmonium- en harmonicaspeler en tevens componist. Hij speelde in meerdere gezelschappen, waaronder de beroemde harmonicaband Sväng. Daarnaast is Grundström docent aan de afdeling voor klassieke muziek en folkmuziek aan de Sibelius Academie.

 

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

sonjajokiniemi_blab_ennakko1_c_tomas_uyttendaele2017
Dance

TelepART: Sonja Jokiniemi

23 november 2017
Next festival, Kortrijk, België
Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis. De onderliggende gedachte van de voorstelling is gebaseerd op taalkundige ondefinieerbaarheid, zintuiglijkheid, verlangens en reflexen; het gebied waar het menselijke en het niet-menselijke elkaar overlappen. Verschillende lichamen gebruiken elkaar voor verlenging, parallelle verbindingen en uitbreidingen. De essentie van Blab is het resultaat van de samenwerking en verhouding tussen de elementen van de voorstelling. Blab is een hybride, een mengeling van schilderen, beeldhouwen en choreografie. Het is een poging te ontsnappen aan de wereld van categorieën en bewustzijn en die te verruilen voor het onbekende, voor verenigingen van mens en voorwerp, voor beelden en rituelen van verlangen. Het onbekende manifesteert zich in een steeds veranderende sculptuur, waarvan de essentie het terrein van het onderbewustzijn in kaart brengt.
carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Multidisciplinaire

Carita Savolainen in de Finse ambassade

30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België
In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.
Leuven 828x555

Leuven Internationaal Kortfilmfestival

2-9 december 2017
STUK Kunstencentrum
De kroon op de honderdste verjaardag van Finland: Finse kortfilm in de spotlights op Kortfilmfestival Leuven van 2-9 december Tijdens de 23ste editie van het festival staan twee compilaties van Finse kortfilms op het programma, die laten zien wat Finse kortfilmmakers te bieden hebben op het gebied van spanning, humor en animatie.
Hamish_still_photo_828x555
Multidisciplinaire

Tentoonstelling Eeva-Mari Haikala in galerie V/MSP

7 oktober - 16 december 2017 Donderdag 14-19 uur, vrijdag en zaterdag 13-18 uur
Tulpstraat 35, 1050 Brussel

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief