TelepART: Maria Kalaniemi en Eero Grundström
  • Maria Kalaniemi_c_Elina Brotherus 2016_DSC5180_20cm
TelepART: Maria Kalaniemi en Eero Grundström
6-8 oktober 2017

© Elina Brotherus

6 oktober 2017, 20.30, Le Senghor, Brussel, België

7 oktober 2017, 21.30, De Doelen, Rotterdam, Nederland

8 oktober 2017, 15.00, Korzo, Den Haag, Nederland

 

De Finse accordeonist Maria Kalaniemi en harmoniumspeler Eero Grundström bezoeken de Benelux voor een reeks concerten. Op 6 oktober staat een optreden in Brussel gepland, en op 7 en 8 oktober staan workshops en concerten in Rotterdam en Den Haag op het programma. Kalaniemi en Grundström brengen Tango Trousers ten gehore, een videoconcert gerelateerd aan hun nieuwe, gezamenlijke album Svalan, dat in juli 2017 boven aan de World Music Charts Europe prijkte. Het videoproject Tango Trousers werd uitgevoerd in samenwerking met fotograaf en videokunstenaar Elina Brotherus.

Maria Kalaniemi is een meester in het bespelen van de free-bass knopaccordeon en een van de toonaangevendste hedendaagse accordeonisten in Finland. In 2009 behaalde ze de doctorsgraad aan de afdeling voor klassieke muziek en folkmuziek van de Sibelius Academie, waar ze ook lesgeeft. Haar wortels liggen in folk en klassieke muziek, maar haar visie en vaardigheden strekken zich ver buiten bestaande stijlen. Ze geldt als technisch briljante musicus en virtuoos in haar improvisatie, maar ze is ook componist van krachtige, intuïtieve en gevoelige muziekstukken. Kalaniemi heeft meerdere albums met verschillende ensembles op haar naam staan, waaronder het internationale accordeongezelschap Accordion Tribe. Ze trad op in heel Europa, de VS, Canada en Japan. Haar nieuwste album Svalan, dat ze samen met Eero Grundström maakte, werd uitgebracht in april 2017.

Multitalent Eero Grundström is harmonium- en harmonicaspeler en tevens componist. Hij speelde in meerdere gezelschappen, waaronder de beroemde harmonicaband Sväng. Daarnaast is Grundström docent aan de afdeling voor klassieke muziek en folkmuziek aan de Sibelius Academie.

 

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

OkraPlayground1 by Katariina Salmi 828x555
Muziek

TelepART: Okra Playground

20–24 februari 2018
België
Elektrofolkgroep Okra Playground begint in februari aan een tournee door Europa en geeft maar liefst vijf concerten in België. De band ontstond in 2010 uit het verlangen om een frisse, hedendaagse draai te geven aan Finse volksmuziek.
country_path_conversation_image_stanislav_dobak 828x555
Dance

TelepART: Veli Lehtovaara

22 februari–3 maart 2018
Zodiak, Helsinki, Finland
Danser en choreograaf Veli Lehtovaara brengt zijn laatste werk Peltotiekeskustelu/Conversations van Brussel naar Helsinki, waar het van eind februari tot begin maart wordt opgevoerd in het Zodiak – Center for New Dance in de Cable Factory. In de voorstelling communiceren drie dansers met elkaar en het publiek over evolutie, natuurlijke ontwikkeling en verandering.
Eyes_Wild_Open_828x555

Eyes Wild Open

Van 22 februari tot 22 april
Botanique, Brussel
Voor de eerste keer ooit brengt de fototentoonstelling Eyes Wild Open 70 jaar fotografie bijeen in een unieke scenografie. Bijzondere oude fotokunst, nieuw werk, projecties, teksten en zeldzame boeken van 30 fotografen uit 17 landen, tentoongesteld in het gerenommeerde kunstencentrum Botanique in Brussel. Een van de deelnemende fotografen is de Finse kunstenares Arja Hyytiäinen.
Doble_Mandoble_828x555_Credit_Hubert_Braxmaier
Circus

TelepART: Doble Mandoble

10, 12 &13 maart 2018
STOA, Kanneltalo & Vernissa, Finland
Het Belgische circusgezelschap Doble Mandoble staat van 10 tot 18 maart 2018 vier keer op het Bravo! International Festival for Young Audiences met de voorstelling Mi Otro Yo, waarin het duo een uur lang bewegingstheater, acrobatiek, objectmanipulatie en komisch goochelen combineert tot een spetterend geheel. De tiende editie van Bravo! vindt plaats in verschillende cultuurpodia in en rond Helsinki en biedt een breed scala aan internationale theaterproducties voor de jeugd.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief