TelepART: Maria Kalaniemi en Eero Grundström
  • Maria Kalaniemi_c_Elina Brotherus 2016_DSC5180_20cm
TelepART: Maria Kalaniemi en Eero Grundström
6-8 oktober 2017

© Elina Brotherus

6 oktober 2017, 20.30, Le Senghor, Brussel, België

7 oktober 2017, 21.30, De Doelen, Rotterdam, Nederland

8 oktober 2017, 15.00, Korzo, Den Haag, Nederland

 

De Finse accordeonist Maria Kalaniemi en harmoniumspeler Eero Grundström bezoeken de Benelux voor een reeks concerten. Op 6 oktober staat een optreden in Brussel gepland, en op 7 en 8 oktober staan workshops en concerten in Rotterdam en Den Haag op het programma. Kalaniemi en Grundström brengen Tango Trousers ten gehore, een videoconcert gerelateerd aan hun nieuwe, gezamenlijke album Svalan, dat in juli 2017 boven aan de World Music Charts Europe prijkte. Het videoproject Tango Trousers werd uitgevoerd in samenwerking met fotograaf en videokunstenaar Elina Brotherus.

Maria Kalaniemi is een meester in het bespelen van de free-bass knopaccordeon en een van de toonaangevendste hedendaagse accordeonisten in Finland. In 2009 behaalde ze de doctorsgraad aan de afdeling voor klassieke muziek en folkmuziek van de Sibelius Academie, waar ze ook lesgeeft. Haar wortels liggen in folk en klassieke muziek, maar haar visie en vaardigheden strekken zich ver buiten bestaande stijlen. Ze geldt als technisch briljante musicus en virtuoos in haar improvisatie, maar ze is ook componist van krachtige, intuïtieve en gevoelige muziekstukken. Kalaniemi heeft meerdere albums met verschillende ensembles op haar naam staan, waaronder het internationale accordeongezelschap Accordion Tribe. Ze trad op in heel Europa, de VS, Canada en Japan. Haar nieuwste album Svalan, dat ze samen met Eero Grundström maakte, werd uitgebracht in april 2017.

Multitalent Eero Grundström is harmonium- en harmonicaspeler en tevens componist. Hij speelde in meerdere gezelschappen, waaronder de beroemde harmonicaband Sväng. Daarnaast is Grundström docent aan de afdeling voor klassieke muziek en folkmuziek aan de Sibelius Academie.

 

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev 828x555
beeldende Kunsten

BOZAR: Somewhere in Between

20 juni-19 augustus
BOZAR, Brussel, België
Deze zomer organiseert BOZAR een tentoonstelling in samenwerking met kunstruimtes gerunt door artisten uit heel Europa. De brusselse kunstruimte Komplot wordt vertegenwoordigd door Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev.
Kari Ikonen helmikuu_Charles Bruere2
Muziek

TelepART: Orchestra Nazionale della Luna

23-24 juni 2018
Bimhuis, Amsterdam & L'Archiduc, Brussel
Het Orchestra Nazionale della Luna werd in 2015 opgericht door Manuel Hermia en Kari Ikonen en groeide al snel uit tot een van de bekendste orkesten van de maan. Het gevarieerde en unieke repertoire en de vindingrijke en energieke manier van spelen betoveren jazzfanaten van hier tot aan de maan. Het orkest was een opvallende verschijning tijdens het Finse jazz-seizoen van 2016, met zes concerten in april in het zuiden van het land.
logo828x555

MUSIQ’3 Festival: Nordic Vibes

29 juni - 1 juli 2018
Kerk van de Terkamerenabdij, Brussel
Het festival Musiq’3 brengt deze zomer in het kader van het thema Nordic Vibes een breed scala aan Finse muziek naar Brussel. Eind juni en begin juli is drie dagen lang muziek te horen van zowel grote Finse sterren als muzikanten die nog maar net zijn begonnen aan hun internationale carrière. Het festival werd opgericht in 2011 en heeft al sinds het begin als doel klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een breed, jong en zo divers mogelijk publiek . De organisatoren zijn trots op hun openheid en bereidheid tot experimenteren, en willen een podium bieden aan een zo bont mogelijke verscheidenheid aan muziekstijlen. Op het festival is van alles te horen: van koorzang, volksmuziek en wereldmuziek tot jazz en sounds met een rockrandje.
Trashpeze 1 by GoGuMa 828555
Circus

TelepART: Wise Fools

20-22 Juli, 3-5 Augustus 2018
Cirque Plus Festival, Brugge, België & Streeta(rt)nimation Festival, Luxembourg City
Wise Fools is een Fins circusgezelschap, gespecialiseerd in de driedubbele trapeze en het springtouw. Het trio begon met circus als hobby bij het Finse jeugdcircus Sorin Sirkus, en volgde een beroepsopleiding aan de École Superieure des Arts du Cirque (ESAC) in België.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief