TelepART: Maria Kalaniemi en Eero Grundström
  • Maria Kalaniemi_c_Elina Brotherus 2016_DSC5180_20cm
TelepART: Maria Kalaniemi en Eero Grundström
6-8 oktober 2017

© Elina Brotherus

6 oktober 2017, 20.30, Le Senghor, Brussel, België

7 oktober 2017, 21.30, De Doelen, Rotterdam, Nederland

8 oktober 2017, 15.00, Korzo, Den Haag, Nederland

 

De Finse accordeonist Maria Kalaniemi en harmoniumspeler Eero Grundström bezoeken de Benelux voor een reeks concerten. Op 6 oktober staat een optreden in Brussel gepland, en op 7 en 8 oktober staan workshops en concerten in Rotterdam en Den Haag op het programma. Kalaniemi en Grundström brengen Tango Trousers ten gehore, een videoconcert gerelateerd aan hun nieuwe, gezamenlijke album Svalan, dat in juli 2017 boven aan de World Music Charts Europe prijkte. Het videoproject Tango Trousers werd uitgevoerd in samenwerking met fotograaf en videokunstenaar Elina Brotherus.

Maria Kalaniemi is een meester in het bespelen van de free-bass knopaccordeon en een van de toonaangevendste hedendaagse accordeonisten in Finland. In 2009 behaalde ze de doctorsgraad aan de afdeling voor klassieke muziek en folkmuziek van de Sibelius Academie, waar ze ook lesgeeft. Haar wortels liggen in folk en klassieke muziek, maar haar visie en vaardigheden strekken zich ver buiten bestaande stijlen. Ze geldt als technisch briljante musicus en virtuoos in haar improvisatie, maar ze is ook componist van krachtige, intuïtieve en gevoelige muziekstukken. Kalaniemi heeft meerdere albums met verschillende ensembles op haar naam staan, waaronder het internationale accordeongezelschap Accordion Tribe. Ze trad op in heel Europa, de VS, Canada en Japan. Haar nieuwste album Svalan, dat ze samen met Eero Grundström maakte, werd uitgebracht in april 2017.

Multitalent Eero Grundström is harmonium- en harmonicaspeler en tevens componist. Hij speelde in meerdere gezelschappen, waaronder de beroemde harmonicaband Sväng. Daarnaast is Grundström docent aan de afdeling voor klassieke muziek en folkmuziek aan de Sibelius Academie.

 

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief