TelepART: Orchestra Nazionale della Luna
  • Kari Ikonen helmikuu_Charles Bruere2
TelepART: Orchestra Nazionale della Luna
23-24 juni 2018
Bimhuis, Amsterdam & L'Archiduc, Brussel

© Charles Bruere

Manuel Hermia: tenorsaxofoon, fluit, bansuri

Kari Ikonen: piano, moog

Sébastien Boisseau: contrabas

Teun Verbruggen: drums

 

Het Orchestra Nazionale della Luna werd in 2015 opgericht door Manuel Hermia en Kari Ikonen en groeide al snel uit tot een van de bekendste orkesten van de maan. Het gevarieerde en unieke repertoire en de vindingrijke en energieke manier van spelen betoveren jazzfanaten van hier tot aan de maan. Het orkest was een opvallende verschijning tijdens het Finse jazz-seizoen van 2016, met zes concerten in april in het zuiden van het land.

Manuel Hermia improviseert, componeert en verkent muzikale tradities uit de hele wereld. Hij wisselt tussen saxofoons en fluiten, waaronder zijn geliefde Noord-Indiase bansuri. Zijn gedegen kennis van Indiase en Arabische muziek, zoals ragas en maqams, leidde tot een wereldomvattende kijk op muziek. Daarnaast ontwikkelde hij zijn eigen melodisch-harmonische concept: de ‘rajazz’, waarin hij een brug slaat tussen jazz en ragas, oftewel tussen een tonale en een modale benadering van muziek. Teun Verbruggen pakte de drumstokjes voor het eerst op toen hij nog maar acht jaar oud was. Na zijn afstuderen in 1999 werd hij in korte tijd een van de meest gevraagde drummers voor een breed scala aan bands en muziekstijlen. Dankzij zijn zoektocht naar de persoonlijke noot, zijn niet aflatende fascinatie voor de taal van de drums en zijn onbegrensde stijl werkte hij al samen met het Alexi Tuomarila Quartet en Trio, het Jef Neve Trio en Karanova, om er maar een paar te noemen.

Dit concert komt tot stand met steun van het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

cock pic 1 credit Nellie de Boer 828x555

TelepART: Samira Elagoz

8-9 augustus 2018
Tampere theaterfestival, Finland
Cock, Cock.. Who’s There? is een ontregelende, ontroerende en persoonlijke documentaire performance van een jonge vrouw die intimiteit en geweld onderzoekt. Via online platforms als Chatroulette en Tinder, aangevuld met live ontmoetingen, neemt Samira Elagoz het publiek mee op haar zoektocht naar herwonnen kracht, autonome seksuele expressie en een nieuwe manier om zich tot mannen te verhouden.
EdgarLarsen (5) 828x555
Circus

TelepART: Sisus

24-25 augustus 2018
Lieve Vrouwekerkhof, Amersfoort, Nederland
Het Finse circusgezelschap Sisus is op tournee door Europa en doet op 24 en 25 augustus het Festival Spoffin in Nederland aan. Sisus treedt op met de voorstelling Mosh Split: een 45 minuten lange openluchtvoorstelling rond een 9,5 meter hoge stalen constructie. Mosh Split is een energieke show vol circuskunsten op de grond en in de lucht: trapeze, moshen, koorddans, duoacrobatiek, groepsgevoel, humor en meidenenergie. Het middelpunt van de voorstelling is een camper, waaruit steeds weer verrassende figuren en waanzinnige ideeën tevoorschijn komen. De kostuums zijn gemaakt van wc-papier en de kapsels worden in model gebracht met behulp van een stofzuiger.
Peltomaa_Fraanje_Perkola.001 828x555
Muziek

TelepART: Peltomaa/Fraanje/Perkola: ÄÄNI

31 augustus 2018
Ankkabarock, Vantaa, Finland
Dit jaar staan de muzikanten Mikko Perkola (viola da gamba en effecten), Aino Peltomaa (zang en harp) en Harmen Fraanje (piano) voor het eerst samen op het podium op het Finse festival Ankkarock. In hun innovatieve muzikale concept ÄÄNI combineren ze middeleeuwse muziek, zang en jazzimprovisatie, waarbij ze het publiek oproepen om mee te bewegen en te improviseren. Zo ontstaat een unieke beleving met een sterk gevoel van saamhorigheid.
Print
Muziek

Baltic Tour: Les Agrémens & Ensemble Nylandia

8 juli & 14 juli & 6 augustus & 30 september 2018
België
Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux steunt de concertreeks Baltic Tour, die wordt georganiseerd in samenwerking met het Finse barokorkest Ensemble Nylandia, CAV & MA (Centre d’Art Vocal et de Musique Ancienne) en festivalorganisatie Festivals de Wallonie. Van juli tot september 2018 vinden vier concerten plaats op de festivals van het Festival de Wallonie in Franstalig België. Het ensemble Les Agrémens, onder leiding van de bekende Belgische componist Guy Van Waas, krijgt een Fins tintje dankzij drie solisten van het Ensemble Nylandia: Anni Elonen (viool), Riittaliisa Hakulinen (altviool) en Tatu Ahola (cello).

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief