TelepART-rapport: snelle reissubsidie van groot belang voor de mobiliteit van podiumkunsten
  • TelepART_Logo_828x555
18 oktober 2017

TelepART maakte al meer dan honderd internationale optredens van 155 artiesten mogelijk. Het programma geeft artiesten belangrijke kansen om op te treden en hun netwerk uit te breiden, en is zo van aanzienlijk belang voor de internationalisering van de podiumkunsten.

In het voorjaar van 2016 lanceerde het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het TelepART-internationaliseringsprogramma: een nieuw, ongecompliceerd subsidiemodel dat beginnende en al enigszins ervaren podiumkunstenaars steunt bij de opbouw van hun internationale loopbaan. De subsidie is bedoeld om meer internationale optredens mogelijk te maken, zoals gastoptredens, optredens op festivals en tournees.

In april 2017 werd TelepART op initiatief van het Fins Instituut in Londen uitgebreid met subsidie voor de uitwisseling van podiumkunsten tussen Finland en Groot-Brittannië en Ierland. In oktober 2017 verschijnt een tussentijds rapport over de resultaten van het eerste anderhalf jaar TelepART, waarin het programma wordt geëvalueerd.

Meer dan honderd internationale optredens van 155 artiesten

Het TelepART-programma geeft artiesten belangrijke kansen om op te treden en hun netwerk uit te breiden, en is zo van aanzienlijk belang voor de internationalisering van de podiumkunsten. In september 2017 was in totaal € 25.500 aan TelepART subsidie toegekend, waarmee 106 internationale gastoptredens mogelijk gemaakt werden. TelepART-subsidie werd toegekend aan in totaal 49 projecten, ten gunste van 155 artiesten. De organisatoren van de optredens betaalden opgeteld ruim € 124.000 aan honoraria aan de deelnemende artiesten.

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux subsidieerde de afgelopen 18 maanden 37 projecten en 85 afzonderlijke optredens. Het TelepART-programma van het Fins Instituut in Londen steunde 12 projecten en 21 optredens over een periode van 5 maanden, gerekend tot augustus 2017.

De TelepART-subsidie was van aanzienlijk belang voor de artiesten en hun werk: in een evaluatie gaven de deelnemende artiesten en organisatoren aan dat alle optredens hadden plaatsgevonden zoals gepland, en 85% van de artiesten verwacht dat het TelepART-optreden het komende jaar tot nieuwe optredens zal leiden. Vrijwel alle artiesten (91%) en organisatoren (83%) waren van mening dat de TelepART-subsidie doorslaggevend was geweest voor de totstandkoming van het optreden.

Snel model beantwoordt aan de werkelijke behoefte van artiesten

Een laagdrempelige, ongecompliceerde reissubsidie is een belangrijke hulpbron voor artiesten en kunstenaars, voor wie werkkansen in Europa en daarbuiten van steeds wezenlijker belang zijn voor hun carrière. Uit het rapport kan worden geconcludeerd dat TelepART een effectief en praktisch model is, dat voorziet in de behoeftes van de sector en tot resultaten leidt voor artiesten en organisatoren die buiten de eigen landsgrenzen willen kijken. TelepART-subsidie kan doorlopend worden aangevraagd en besluiten worden binnen twee weken genomen. TelepART speelt snel en soepel in op kansen binnen de podiumkunsten.

Het TelepART-internationaliseringsprogramma van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en het Fins Instituut in Londen kwam in 2016-2017 tot stand met steun van de Finnish Cultural Foundation en het Finse ministerie van Onderwijs en Cultuur. In samenwerking met: Music Finland, Dance Info Finland, TINFO – Theatre Info Finland en CircusInfo Finland.

 

Het nieuwe TelepART-rapport is alleen beschikbaar in het Fins.

Lees hier meer over het TelepART-project

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ANDER NIEUWS

Warning: Use of undefined constant myOffset - assumed 'myOffset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-content/themes/wpbootstrap/single-news.php on line 64