TelepART-programma vanaf januari 2018 uitgebreid naar meer Europese landen
  • TelepART-WEB-FINNCULT
15 januari 2018

Het TelepART-internationaliseringsprogramma, dat begon als pilot van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, helpt beginnende en meer gevestigde podiumkunstenaars bij het opbouwen van een internationale carrière.

Het TelepART-project ging in het voorjaar van 2016 van start als uitwisselingsprogramma voor de podiumkunsten tussen Finland en de Benelux. In april 2017 sloot het Fins Instituut in Londen zich bij het programma aan en konden ook artiesten uit Groot-Brittannië en Ierland TelepART-subsidie aanvragen.

Op woensdag 24 januari wordt het TelepART-programma nogmaals uitgebreid, als het Finnagora Instituut in Hongarije, het Fins Instituut in Duitsland en het Fins Instituut in Estland het programma onderdeel maken van hun werkzaamheden. Met de aansluiting van deze instituten omvat TelepART dan een groot aantal nieuwe landen en kunnen naast Finland, België, Nederland, Luxemburg, Groot-Brittannië en Ierland ook Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Slowakije, Slovenië, Roemenië, Kroatië, Estland, Letland en Litouwen de vruchten plukken van het TelepART-programma.

De aanvraagprocedure blijft ook na de uitbreiding hetzelfde. Podiumkunstenaars uit TelepART-landen kunnen online reissubsidie aanvragen voor reizen naar Finland en vice versa. TelepART-reissubsidie is in de eerste plaats bedoeld voor internationale optredens van beginnende en meer gevestigde artiesten op het gebied van muziek, theater, dans, circus en performancekunst. De laagdrempelige, snelle reisbeurs kan worden aangevraagd door artiesten, agenten en organisatoren in TelepART-landen en Finland.

De subsidie kan doorlopend worden aangevraagd en beslissingen worden binnen twee weken genomen door het betreffende instituut, bijgestaan door expertiseorganisaties Music Finland, Theatre Info Finland, CircusInfo Finland en Dance Info Finland.

Het streven is snel en flexibel in te springen op mogelijkheden tot optredens voor artiesten. Voorwaarden voor toekenning van subsidie zijn een wederzijdse overeenkomst tussen organisator en artiest, artistieke kwaliteit, de betrokkenheid van Finland en ten minste één ander land binnen het TelepART-gebied, een redelijk honorarium en voldoende overige financiering.

 

Op de uitbreiding van januari volgt ook een nieuwe TelepART-website.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ANDER NIEUWS

Warning: Use of undefined constant myOffset - assumed 'myOffset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fs2/23/finncult/public_html/wp-content/themes/wpbootstrap/single-news.php on line 64