Personeelswisselingen op het instituut
  • me3.web
19 juni 2017

Op het Instituut vinden personeelswisselingen plaats. Programmamanager Annukka Vähäsöyrinki vertrekt in juni bij het Instituut, maar blijft vanuit Finland tot het eind van het jaar verantwoordelijk voor het project Mobile Home(less) en wordt agent van de Stichting Fins Cultureel Instituut voor de Benelux. Emma Mether, nu nog projectstagiaire van The Swedish Cultural Foundation in Finland, begint in het najaar van 2017 als coördinator op het Instituut. In juni zit ook de stage van Alix Helfer erop, en in september begint een nieuwe communicatiestagiair van CIMO op het Instituut. Annukka, Emma en Alix vertellen over hun ervaringen op het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux:

 
Annukka Vähäsöyrinki: In mijn twee jaar als programmamanager heb ik vele mooie contacten gelegd en gewerkt aan zowel kleine als grote projecten. Wat me het meest is bijgebleven is de lancering van het mobiliteitsprogramma voor podiumkunsten TelepART en ons grote project rond thuisloosheid, Mobile Home(less), waarvan ik dit najaar vanuit Finland nog verantwoordelijk producent ben. Het volgende station is Nordisk kulturkontakt, waar ik me bezig zal houden met culturele samenwerking tussen de Noordse landen, maar ik wil het netwerk dat ik in Brussel heb gelegd niet achterlaten en blijf als agent verbonden aan het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux. De Benelux is een veelzijdig, internationaal veld dat ook Finse kunstenaars en wetenschappers veel te bieden heeft. In de toekomst zal het Instituut zich dan ook nog meer richten op mobiliteit en uitwisseling van kunstenaars, artiesten en deskundigen uit Finland en de Benelux.

Emma Mether: In de tien maanden van mijn stage heb ik veel gezien en geleerd, en vele ervaringen rijker is het nu tijd om Brussel voorlopig gedag te zeggen. Dankzij de vrolijke en ruimdenkende sfeer op het Instituut mocht ik leren en werken in een omgeving waar ik me gesteund en op mijn gemak voelde. De uitdagingen stelden me in staat op een ongedwongen manier mijn comfortzone uit te breiden, en de veelzijdige werkervaring op het Instituut heeft mijn professionele zelfvertrouwen een boost gegeven. Ik mocht dit jaar onder andere het saunaproject Sweating for Europe opzetten en aan de slag als coördinator van het TelepART-project. In de loop van mijn stage heb ik talloze inspirerende mensen ontmoet en interessante contacten gelegd. Deze zomer breng ik een paar maanden door in Finland, maar ik keer Brussel nog niet de rug toe: in september begin ik als programmacoördinator op het Instituut. Ik zie uit naar de samenwerkingsprojecten van de komende herfst en het inwerken van nieuwe stagiairs.

Alix Helfer: Het halfjaar van mijn stage stond bol van nieuwe ervaringen en verwondering, boeiende projecten, ongelooflijke ontmoetingen, kilo’s chocolade, hier en daar een uitglijder, maar ook veel succes. Een betere stageplaats dan het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux had ik me niet kunnen wensen, want ik kon altijd rekenen op waardering en een luisterend oor. Naast de verantwoordelijkheid voor de communicatie van het Instituut kreeg ik al op mijn tweede dag een eigen project om te coördineren, namelijk het leesdramafestival. Brussel overtrof al mijn verwachtingen en op het Instituut vond ik inspiratie, een toonbeeld van eerlijk leiderschap, zelfverzekerdheid over mijn eigen professionele kunnen en, bovenal, een plek waar ik me thuis voelde. In juli keer ik terug naar Finland om mijn studie af te ronden. De toekomst ligt nog open. Ik hoop soortgelijk werk te kunnen doen, waarbij ik een nieuw publiek kan verrassen met boeiende, artistieke hoogstandjes.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ANDER NIEUWS