Transpoesie: Melinda & Malin
  • Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Transpoesie: Melinda & Malin
26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België

© Malin Åhman & Melinda Lönnberg

Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.

Melinda och Malin maken zich sterk voor de Fins-Zweedse slampoëzie. Samen beheren ze het weblog EstradpoesiFI, waarop ze schrijven over evenementen, hun gedachten over poëzie delen en een selectie van hun eigen gedichten publiceren.

 

Programma 26-9

16.00 Sint-Katelijneplein/Zwarte toren, Brussel: opening van de Poetry Jukebox geluidsinstallatie

Melinda & Malin (Finland)

Zuzana Fuksová (Tsjechië)

19.30 MuntPunt, eerste Transpoesie-avond van het najaar

Melinda & Malin (Finland)

Zuzana Fuksová (Tsjechië)

Harkaitz Cano (Baskenland)

Vladimir Đurišić (Montenegro)

Fatih Okumuş (Turkije)

Anja Golob (Slovenië)

 

Het Transpoesie-project ontstond in het najaar van 2011. Voor het project brengt EUNIC Brussel Europese poëzie in de oorspronkelijke taal naar de openbare ruimte van Brussel. Lees hier meer over het programma van deze editie van Transpoesie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.
Marwa Al-Sabouni.web
Keynote

Mobile Home(less)-essayist Marwa al-Sabouni hoofdspreker op Habitare 2017

Vrijdag 15 september, 16.00 uur
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
De Syrische architecte Marwa al-Sabouni spreekt in september op woonbeurs Habitare in Helsinki over wederopbouw in Syrië. Al-Sabouni woont in Homs en is architecte en schrijfster. Haar opvattingen over de invloed van stedenbouw op het uitbreken van de oorlog in Syrië trokken wereldwijd belangstelling. Al-Sabouni is een van de schrijvers die meewerken aan een boek van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in het kader van het project Mobile Home(less). Het boek wordt in het najaar van 2017 gepresenteerd op Habitare, waar ook Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ voor het eerst in Finland tentoongesteld wordt.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief