World Press Freedom Day: Vluchtelingen en asielzoekers in Europese kranten
  • world press freedom day
World Press Freedom Day: Vluchtelingen en asielzoekers in Europese kranten
3.5.2016 | 13.00
Finlandia House, Veranda 2, Helsinki

Ieder voorjaar viert UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, de Internationale Dag voor de Persvrijheid (World Press Freedom Day), die dit jaar op 3 mei plaatsvindt in Helsinki. Volgens de persvrijheidsindex van Verslaggevers zonder Grenzen kent Finland de grootste persvrijheid ter wereld.

Het Fins Instituut in Londen en het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux zijn op die dag aanwezig in het Finlandia-huis, waar zij hun rapport over de verslaggeving rond vluchtelingen en asielzoekers in Europese kranten presenteren.

Het geanalyseerde materiaal laat veel overeenkomsten zien. Op basis van de analyse kan bijvoorbeeld worden gezegd dat alle dagbladen een eurocentrisch perspectief kozen. Het humanitaire aspect krijgt minder aandacht dan de veronderstelde bedreigingen. Op de voorgrond staat vooral de crisis waarin Europa en de Europese instellingen verkeren. Wanneer we het hebben over de vluchtelingen- en asielzoekerskwestie, hebben we het in feite dus over onszelf.

Het rapport wordt 3.5.2016 om 13.00 uur gepresenteerd in zaal Veranda 2 van het Finlandia-huis in Helsinki. Over de bevindingen zal worden gediscussieerd door gastexperts, onder wie de bekroonde journaliste Hanna Nikkanen, onderzoeker Camilla Haavisto en Wali Hashi, journalist en coördinator van de Finse media- en ontwikkelingsstichting VIKES. Daarnaast organiseren de Instituten in mei en juni 2016 publicatie- en discussiebijeenkomsten in Brussel en Londen.

U kunt het rapport HIER lezen en downloaden

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev 828x555
beeldende Kunsten

BOZAR: Somewhere in Between

20 juni-19 augustus
BOZAR, Brussel, België
Deze zomer organiseert BOZAR een tentoonstelling in samenwerking met kunstruimtes gerunt door artisten uit heel Europa. De brusselse kunstruimte Komplot wordt vertegenwoordigd door Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev.
Kari Ikonen helmikuu_Charles Bruere2
Muziek

TelepART: Orchestra Nazionale della Luna

23-24 juni 2018
Bimhuis, Amsterdam & L'Archiduc, Brussel
Het Orchestra Nazionale della Luna werd in 2015 opgericht door Manuel Hermia en Kari Ikonen en groeide al snel uit tot een van de bekendste orkesten van de maan. Het gevarieerde en unieke repertoire en de vindingrijke en energieke manier van spelen betoveren jazzfanaten van hier tot aan de maan. Het orkest was een opvallende verschijning tijdens het Finse jazz-seizoen van 2016, met zes concerten in april in het zuiden van het land.
logo828x555

MUSIQ’3 Festival: Nordic Vibes

29 juni - 1 juli 2018
Kerk van de Terkamerenabdij, Brussel
Het festival Musiq’3 brengt deze zomer in het kader van het thema Nordic Vibes een breed scala aan Finse muziek naar Brussel. Eind juni en begin juli is drie dagen lang muziek te horen van zowel grote Finse sterren als muzikanten die nog maar net zijn begonnen aan hun internationale carrière. Het festival werd opgericht in 2011 en heeft al sinds het begin als doel klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een breed, jong en zo divers mogelijk publiek . De organisatoren zijn trots op hun openheid en bereidheid tot experimenteren, en willen een podium bieden aan een zo bont mogelijke verscheidenheid aan muziekstijlen. Op het festival is van alles te horen: van koorzang, volksmuziek en wereldmuziek tot jazz en sounds met een rockrandje.
Trashpeze 1 by GoGuMa 828555
Circus

TelepART: Wise Fools

20-22 Juli, 3-5 Augustus 2018
Cirque Plus Festival, Brugge, België & Streeta(rt)nimation Festival, Luxembourg City
Wise Fools is een Fins circusgezelschap, gespecialiseerd in de driedubbele trapeze en het springtouw. Het trio begon met circus als hobby bij het Finse jeugdcircus Sorin Sirkus, en volgde een beroepsopleiding aan de École Superieure des Arts du Cirque (ESAC) in België.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief