World Press Freedom Day: Vluchtelingen en asielzoekers in Europese kranten
  • world press freedom day
World Press Freedom Day: Vluchtelingen en asielzoekers in Europese kranten
3.5.2016 | 13.00
Finlandia House, Veranda 2, Helsinki

Ieder voorjaar viert UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, de Internationale Dag voor de Persvrijheid (World Press Freedom Day), die dit jaar op 3 mei plaatsvindt in Helsinki. Volgens de persvrijheidsindex van Verslaggevers zonder Grenzen kent Finland de grootste persvrijheid ter wereld.

Het Fins Instituut in Londen en het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux zijn op die dag aanwezig in het Finlandia-huis, waar zij hun rapport over de verslaggeving rond vluchtelingen en asielzoekers in Europese kranten presenteren.

Het geanalyseerde materiaal laat veel overeenkomsten zien. Op basis van de analyse kan bijvoorbeeld worden gezegd dat alle dagbladen een eurocentrisch perspectief kozen. Het humanitaire aspect krijgt minder aandacht dan de veronderstelde bedreigingen. Op de voorgrond staat vooral de crisis waarin Europa en de Europese instellingen verkeren. Wanneer we het hebben over de vluchtelingen- en asielzoekerskwestie, hebben we het in feite dus over onszelf.

Het rapport wordt 3.5.2016 om 13.00 uur gepresenteerd in zaal Veranda 2 van het Finlandia-huis in Helsinki. Over de bevindingen zal worden gediscussieerd door gastexperts, onder wie de bekroonde journaliste Hanna Nikkanen, onderzoeker Camilla Haavisto en Wali Hashi, journalist en coördinator van de Finse media- en ontwikkelingsstichting VIKES. Daarnaast organiseren de Instituten in mei en juni 2016 publicatie- en discussiebijeenkomsten in Brussel en Londen.

U kunt het rapport HIER lezen en downloaden

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

sonjajokiniemi_blab_ennakko1_c_tomas_uyttendaele2017
Dance

TelepART: Sonja Jokiniemi

23 november 2017
Next festival, Kortrijk, België
Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis. De onderliggende gedachte van de voorstelling is gebaseerd op taalkundige ondefinieerbaarheid, zintuiglijkheid, verlangens en reflexen; het gebied waar het menselijke en het niet-menselijke elkaar overlappen. Verschillende lichamen gebruiken elkaar voor verlenging, parallelle verbindingen en uitbreidingen. De essentie van Blab is het resultaat van de samenwerking en verhouding tussen de elementen van de voorstelling. Blab is een hybride, een mengeling van schilderen, beeldhouwen en choreografie. Het is een poging te ontsnappen aan de wereld van categorieën en bewustzijn en die te verruilen voor het onbekende, voor verenigingen van mens en voorwerp, voor beelden en rituelen van verlangen. Het onbekende manifesteert zich in een steeds veranderende sculptuur, waarvan de essentie het terrein van het onderbewustzijn in kaart brengt.
carita savolainen, Unknown Woods (She was here), pencil on paper, veil, 110cm x 150cm, 2017 a - Copie
Multidisciplinaire

Carita Savolainen in de Finse ambassade

30 november 2017
Het Finse ambassade, Brussel, België
In december, ter ere van 100 jaar onafhankelijk Finland, stelt de Finse ambassade in Brussel het project Passing on Looks van de Finse kunstenares Carita Savolainen tentoon. Het project heeft de vorm van een statusrapport, dat laat zien hoe het beeld van Finland in een andere Europese cultuur, namelijk de Belgische, zich heeft ontwikkeld, en vice versa: hoe het Finse beeld van een buitenlandse cultuur – de Belgische – is veranderd. Het project verbindt beeld en tekst met geluid en beweging, om zo een scala aan gewaarwordingen te creëren.
Leuven 828x555

Leuven Internationaal Kortfilmfestival

2-9 december 2017
STUK Kunstencentrum
De kroon op de honderdste verjaardag van Finland: Finse kortfilm in de spotlights op Kortfilmfestival Leuven van 2-9 december Tijdens de 23ste editie van het festival staan twee compilaties van Finse kortfilms op het programma, die laten zien wat Finse kortfilmmakers te bieden hebben op het gebied van spanning, humor en animatie.
Hamish_still_photo_828x555
Multidisciplinaire

Tentoonstelling Eeva-Mari Haikala in galerie V/MSP

7 oktober - 16 december 2017 Donderdag 14-19 uur, vrijdag en zaterdag 13-18 uur
Tulpstraat 35, 1050 Brussel

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief