World Press Freedom Day: Vluchtelingen en asielzoekers in Europese kranten
  • world press freedom day
World Press Freedom Day: Vluchtelingen en asielzoekers in Europese kranten
3.5.2016 | 13.00
Finlandia House, Veranda 2, Helsinki

Ieder voorjaar viert UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, de Internationale Dag voor de Persvrijheid (World Press Freedom Day), die dit jaar op 3 mei plaatsvindt in Helsinki. Volgens de persvrijheidsindex van Verslaggevers zonder Grenzen kent Finland de grootste persvrijheid ter wereld.

Het Fins Instituut in Londen en het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux zijn op die dag aanwezig in het Finlandia-huis, waar zij hun rapport over de verslaggeving rond vluchtelingen en asielzoekers in Europese kranten presenteren.

Het geanalyseerde materiaal laat veel overeenkomsten zien. Op basis van de analyse kan bijvoorbeeld worden gezegd dat alle dagbladen een eurocentrisch perspectief kozen. Het humanitaire aspect krijgt minder aandacht dan de veronderstelde bedreigingen. Op de voorgrond staat vooral de crisis waarin Europa en de Europese instellingen verkeren. Wanneer we het hebben over de vluchtelingen- en asielzoekerskwestie, hebben we het in feite dus over onszelf.

Het rapport wordt 3.5.2016 om 13.00 uur gepresenteerd in zaal Veranda 2 van het Finlandia-huis in Helsinki. Over de bevindingen zal worden gediscussieerd door gastexperts, onder wie de bekroonde journaliste Hanna Nikkanen, onderzoeker Camilla Haavisto en Wali Hashi, journalist en coördinator van de Finse media- en ontwikkelingsstichting VIKES. Daarnaast organiseren de Instituten in mei en juni 2016 publicatie- en discussiebijeenkomsten in Brussel en Londen.

U kunt het rapport HIER lezen en downloaden

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

OkraPlayground1 by Katariina Salmi 828x555
Muziek

TelepART: Okra Playground

20–24 februari 2018
België
Elektrofolkgroep Okra Playground begint in februari aan een tournee door Europa en geeft maar liefst vijf concerten in België. De band ontstond in 2010 uit het verlangen om een frisse, hedendaagse draai te geven aan Finse volksmuziek.
country_path_conversation_image_stanislav_dobak 828x555
Dance

TelepART: Veli Lehtovaara

22 februari–3 maart 2018
Zodiak, Helsinki, Finland
Danser en choreograaf Veli Lehtovaara brengt zijn laatste werk Peltotiekeskustelu/Conversations van Brussel naar Helsinki, waar het van eind februari tot begin maart wordt opgevoerd in het Zodiak – Center for New Dance in de Cable Factory. In de voorstelling communiceren drie dansers met elkaar en het publiek over evolutie, natuurlijke ontwikkeling en verandering.
Eyes_Wild_Open_828x555

Eyes Wild Open

Van 22 februari tot 22 april
Botanique, Brussel
Voor de eerste keer ooit brengt de fototentoonstelling Eyes Wild Open 70 jaar fotografie bijeen in een unieke scenografie. Bijzondere oude fotokunst, nieuw werk, projecties, teksten en zeldzame boeken van 30 fotografen uit 17 landen, tentoongesteld in het gerenommeerde kunstencentrum Botanique in Brussel. Een van de deelnemende fotografen is de Finse kunstenares Arja Hyytiäinen.
Doble_Mandoble_828x555_Credit_Hubert_Braxmaier
Circus

TelepART: Doble Mandoble

10, 12 &13 maart 2018
STOA, Kanneltalo & Vernissa, Finland
Het Belgische circusgezelschap Doble Mandoble staat van 10 tot 18 maart 2018 vier keer op het Bravo! International Festival for Young Audiences met de voorstelling Mi Otro Yo, waarin het duo een uur lang bewegingstheater, acrobatiek, objectmanipulatie en komisch goochelen combineert tot een spetterend geheel. De tiende editie van Bravo! vindt plaats in verschillende cultuurpodia in en rond Helsinki en biedt een breed scala aan internationale theaterproducties voor de jeugd.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief