World Press Freedom Day: Vluchtelingen en asielzoekers in Europese kranten
  • world press freedom day
World Press Freedom Day: Vluchtelingen en asielzoekers in Europese kranten
3.5.2016 | 13.00
Finlandia House, Veranda 2, Helsinki

Ieder voorjaar viert UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, de Internationale Dag voor de Persvrijheid (World Press Freedom Day), die dit jaar op 3 mei plaatsvindt in Helsinki. Volgens de persvrijheidsindex van Verslaggevers zonder Grenzen kent Finland de grootste persvrijheid ter wereld.

Het Fins Instituut in Londen en het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux zijn op die dag aanwezig in het Finlandia-huis, waar zij hun rapport over de verslaggeving rond vluchtelingen en asielzoekers in Europese kranten presenteren.

Het geanalyseerde materiaal laat veel overeenkomsten zien. Op basis van de analyse kan bijvoorbeeld worden gezegd dat alle dagbladen een eurocentrisch perspectief kozen. Het humanitaire aspect krijgt minder aandacht dan de veronderstelde bedreigingen. Op de voorgrond staat vooral de crisis waarin Europa en de Europese instellingen verkeren. Wanneer we het hebben over de vluchtelingen- en asielzoekerskwestie, hebben we het in feite dus over onszelf.

Het rapport wordt 3.5.2016 om 13.00 uur gepresenteerd in zaal Veranda 2 van het Finlandia-huis in Helsinki. Over de bevindingen zal worden gediscussieerd door gastexperts, onder wie de bekroonde journaliste Hanna Nikkanen, onderzoeker Camilla Haavisto en Wali Hashi, journalist en coördinator van de Finse media- en ontwikkelingsstichting VIKES. Daarnaast organiseren de Instituten in mei en juni 2016 publicatie- en discussiebijeenkomsten in Brussel en Londen.

U kunt het rapport HIER lezen en downloaden

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

johnny-080239siesing
Muziek

TelepART: Kalevi Aho & Kalle Kalima

18 september 2017, 20.30 uur
Sint-Baafskathedraal, Gent, België
Ter ere van de zestigste editie van het Gent Festival van Vlaanderen componeerde Kalevi Aho in opdracht van het festival een nieuw werk. ‘Mearra’ is speciaal geschreven voor Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker en internationaal een van de meest gewaardeerde Belgische musici. Lenaerts deelt het podium met gitarist Kalle Kalima, die zowel Bach als zijn eigen werk ‘Louhi’ ten gehore brengt, geschreven voor strijkers en Kalima’s elektrische gitaar. Het beroemde openingsconcert van het Gent Festival in de Sint-Baafskathedraal markeert ook het begin van het herfstseizoen van de feestelijkheden rond Finlands honderdste onafhankelijkheidsdag in België.
Malin-Melinda-poesi-2017-1-a
Poezie

Transpoesie: Melinda & Malin

26 september 2017
Martelarenplein, 18.00 / MuntPunt, 19.30, Brussel, België
Op 26 september, Europese Dag van de talen, nodigt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux het Finse poetryslamduo Melinda & Malin uit in Brussel om het programma van Transpoesie te openen met twee optredens. Melinda Lönnberg en Malin Åhman schreven hun gedicht Förfadersmål | Esiäiteinkieli speciaal voor deze dag. Het gedicht, een vervlechting van hun dichterlijke persoonlijkheden en de twee officiële talen van Finland, is een krachtige, creatieve kijk op taalkloven en polarisatie van identiteiten.
Illustration_Pulkkinen.web
tentoonstelling

De Finse tentoonstelling: Street View (Reassembled)

van 13 tot 17 september 2017
Habitare 2017, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
Anssi Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt dit voorjaar tentoongesteld in de Benelux. In september is het werk voor het eerst te zien op de Finse woonbeurs Habitare.
Finnish Cultural Institute for the Benelux & Jap Sam Books
Boeklancering

Mobile Home(less): Essaybundel Boeklancering

Woensdag 13 september 2017
Habitare-beurs, Helsinki Expo & Convention Centre, Finland
In de essaybundel ‘Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion’ gaat een internationaal gezelschap van schrijvers uit diverse vakgebieden dieper in op het werk ‘Street View (Reassembled)’ van Anssi Pulkkinen. Daarbij komen de meest spraakmakende thema’s van onze tijd aan bod, zoals thuis en thuisloosheid, identiteit en gemeenschap.

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België

Ontvang onze nieuwsbrief